Следвайте ни

Тревога преди бурите: Блоковете от соца в Пловдив масово без гръмоотводи

viber icon

Пловдивските сгради от времето на соца масово нямат гръмоотводи. За това алармират собственици и професионални домоуправители на фона на задаващата се в следващите дни серия гръмотевични бури. Докато в новите кооперации мълниезащитата е задължителна по проект, то на много от едновремешните блокове тя липсва. Или ако я има, тя не е проверявана от десетилетия и вероятно заземителите <210> отдавна са извън строя.

И сега при ремонт на покривите на старите панелки почти никъде не се поръчва нова мълниезащита. Причината е, че когато собствениците чуят сметка от 1000 лева нагоре, а при големи сгради може да достигне 2-3 хиляди, се отказват. 

„Цените доста паднаха за последните 15 години. Новите мълниеприемници с изпреварващо действие бяха 2-3 хиляди, а сега са около 1000“, обясни електроинженерът Манол Перпериев. И тези цени обаче не са по джоба на собствениците на апартаменти. Проблемът е, че за мълниеотводи на голям блок с няколко входа трябва да се свика общо събрание на всички представители на етажната собственост. На такива сгради трябва да се правят поне 2-3 мачти, приемници и заземители, а оттам и цените стават двойни и тройни.

Трудно е на общо събрание на входа да се вземе решение за разход ​за протекъл покрив, а това цял блок да реши за мълниеотвод, е невъзможно. Когато пловдивчани чуят, че трябват няколко хиляди лева, веднага се отказват, разказват професионалните домоуправители. За последните години само един висок блок в район „Северен“ е взел решение да събере пари и да изгради нова система за защита от мълнии.

Още преди 10 години е приета Наредба N4, която задължава всички сгради да имат системи за защита от мълнии. В нея е обяснено само в кои случаи такава може да не се изгражда.

На пазара има няколко вида защита. Конвенционалната се поставя на плоските покриви. На тях се прави мрежа с определени размери на квадрат с мачти. Закрепването на мачтите на такъв покрив обаче е трудно, предупреждават инженерите. От 15 години се произвеждат т. нар. „мълниеприемници с изпреварващо действие“. Те имат по-голяма мълниезащитна зона - с една мачта покриват по-голям периметър. Използват се от хипермаркети и големи обекти.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?