Следвайте ни

Дом "Хармония" без асансьор и с пропуски в документацията

Старческият дом „Хармония“ е без асансьор и с неизрядна документация, установи проверка на инспектори на Агенцията за социално подпомагане. Според доклада на социалните липсата на елеватор затруднявала ползването на дневната и столовата от хора с увреждания, които са настанени на втория и третия етаж или в мансардата. Освен това по този начин се ограничавал и социалният им контакт.

По думите на експертите от агенцията обаче, от всички 53 настанени възрастни само един не бил доволен от качеството на предоставяната услуга. Пенсионерите се хранели четири пъти на ден, но при проверката не знаели какво е менюто. Според доклада възрастните не били упоявани, нито било оказвано физическо насилие над тях.

Домът за стари хора разполага с 21 стаи, във всяка от които били настанени между двама и петима души. „Помещенията са подходящо мебелирани с достатъчно гардероби, индивидуални шкафчета, както и маси, съобразени с броя и нуждите на потребителите. Всички стаи разполагат със собствен санитарен възел“, се посочва в заключението на социалните.

По време на проверката било установено още, че документацията на „Хармония“ не е изрядна. Голяма част от задължителните книжа липсвали. Затова от агенцията издали предписания за отстраняването на нередността.

Инспекцията е извършена по сигнал за проверка на компетентността на дружеството, като в него се твърдяло, че има нарушения по предоставянето на социалната услуга. „Установихме наличие на съдебен спор за липсата на сключен договор за наем за предоставяне на държането на сградата. Има съдебно постановление, но спорът продължава да е висящ поради възможността изготвеният съдебен акт да бъде обжалван. Към момента на извършване на проверката няма влязъл в сила съдебен акт, който да обвързва страните със силата на присъдено нещо. Това означава, че се касае за гражданскоправен спор между страните, което не може да бъде предмет на разглеждане в хода на проверката“, обясняват от АСП.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?