Следвайте ни

Доктори по дърветата спасяват „белите дробове“ на Пловдив СНИМКИ

viber icon

Експерти от първата платформа в България за оценка на здравословното състояние на дървета в градска среда "Tree Doctor" обследваха 25 видимо проблемни дървета в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. 

Виолета Котова, която е от част от екипа на докторите по дърветата, разказа пред "Марица", че подборът на обследваните "бели дробове" е направен по външни белези. Процесът по обследване е продължил два дни, а мерките са проведени в рамките на един. Изпълнението на по-сложни мерки е предприето само по едно дърво. Става въпрос за ясенолистен явор, в близост до Пеещите фонтани. Приложен е метод на лечение с поставяне на стабилизираща шпилка - метална тръба през разклонението. Този похват е непознат за България, но има широко приложение в други страни. "Това дърво има хралупа, някои клони са пречупени, на голяма възраст е. Като го обследвахме установихме, че в основата му възниква гниене. Понеже е много ниско разклонено, тежестта на двата клона е много силна и напрежението е точно там, където е и гниенето, взехме мерки за поставянето на крепежни елементи. Целта е да му удължим живота, помагайки му да се стегне посредата и да няма опасност да се разцепи", обясни Виолета, като уточни, че е трудно да се каже колко години може да се подарят на дървото с подобна мярка. 

Тя подчерта, че шпилката се прилага само за най-тежките случаи, какъвто е и този. По отношение на останалите дървета, обследването показало, че са здрави. Някои от тях са обработени превантивно чрез премахване на изсъхнали, загнили и опасно надвиснали клони.


Виолета обясни пред медията ни и какви са стъпките на самото обследване. "Първо ги оглеждаме визуално - вид, възраст на дървото, има ли хралупи, разклонения и т.н. След като сме се спряли на конкретните дървета, използваме импулсен томограф. Нареждат се сензори около дървото и се подава механичен импулс, който на практика показва дали има гниене в дървесината, къде е точно то и има ли нещо общо с външните белези. След това търсим потвърждение или опровержение на тези резултати с уред, който се нарича резистограф. Той представлява тънка игличка, която отчита съпротивлението на дървесината. Колкото по-лесно влиза, толкова повече гниене и проблеми има в дървото. Следва обработка на данните и преценка как и с какво може да помогнем". 

снимки от Наташа Манева

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?