Следвайте ни

Новият шеф на Пътното - бавен на държавното, сръчен на частното

viber icon

Законно е, но дали е морално? Пропуск в Закона за държавния служител позволява на високопоставени чиновници да въртят бизнес със същия предмет на дейност, но при приятели от други общини.

 

Новият шеф на Областно пътно управление Йордан Калев е участвал в проектантски екипи в други общини, докато сам е възлагал обществени поръчки със същия предмет на дейност в Пловдив. Калев беше шеф на  дирекция „Строителство, мрежи и съоръжения на техническа инфраструктура“ в Община Пловдив от началото на първия мандат на бившия кмет Иван Тотев през ноември 2011 г. до 2 юли 2019 г. Миналото лято се издигна и до зам.-кмет по строителството, след като по нареждане на премиера Борисов от поста бе отстранен Димитър Кацарски.

Като ръководител на дирекцията Калев е назначен по Закона за държавния служител. Пропуск именно в този закон му позволявал да върти едновременно общинските дела и частния си бизнес. Калев е електроинженер и е участвал като проектант в различни екипи, но на териториите на други общини, което не е забранено. Юристи обаче коментират ситуацията като абсурдна. "Йордан Калев е бил възложител на обществени поръчки за проектиране в Община Пловдив.

В същото време е бил част от екипа, проектирал реконструкцията на закрития плувен басейн в Стара Загора. Кой може да гарантира, че с колегата си от Стара Загора не са си разменяли услуги, за да могат определени проектантски екипи да печелят поръчките", отбелязват адвокатите и твърдят, че подобни възможности трябва да бъдат ограничени с промени в закона, защото създават предпоставки за корупционни практики.

Отделно от това, не е нормално и морално, докато работи в Общината или на държавна служба, чиновникът да има възможност да върти частен бизнес. Случаят с Калев е показателен за рисковете, които предполага пропускът в закона. В строителната гилдия под тепетата често алармираха, че имат проблеми с дирекцията, оглавявана от Йордан Калев. Много от важните пътни ремонти в Пловдив се бавеха заради затруднения с организацията и пропуски в документацията, подготвяна от Калев. В същото време обаче се оказва, че той е търсен и доста експедитивен специалист в частния сектор. Явно натоварването в ключовата дирекция по строителството не е много, щом шефът й има време и сили да работи допълнително. 

Йордан Калев е известен като близък на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. Именно с неговите протекции е получил и последното си назначение като шеф на Пътното, твърдят запознати с възможностите на кадровика Тотев. 

Двамата са завършили един и същ университет, макар и в различни специалности. Калев има диплома със специалност електроинженер от Техническия университет София - клон Пловдив. Член е на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране от 2011 г.

През 2015 година, по времето, когато е директор на Дирекция "Строителство, мрежи, съоръжения на техническата инфраструктура" в Община Пловдив, Калев работи паралелно в екипа, който изготвя прoeкта за рeмoнта и мoдepнизaциятa нa пoкpития плyвeн бaceйн в Cтapa Зaгopa с пари от ЈЕЅЅІСА. Калев разработва част "Eлeктpo" и "Пожароизвестяване", а ръководител на екипа е друг пловдивчанин - арх. Цветелин Цоневски, който по-късно пък беше общински съветник от Кауза Пловдив.

„Няма конфликт на интереси, ако служителят проектира в друга община, няма право да го прави единствено в рамките на община Пловдив. Същото се отнася и за архитектите",  коментира пред "Марица" арх. Цоневски.

Любопитно е дали Йордан Калев ще продължи да работи на частна практика и като шеф на Областно пътно управление-Пловдив.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Жан

01.02.2020 | 22:50

Тенденционни коментари.

Отговори
3 2

Верти

01.02.2020 | 21:53

Всъщност щом го ползват други общини, при това за големи обекти, означава, че е много добър инженер и си разбира от работата.

Отговори
5 2

dankata

01.02.2020 | 11:18

За Стара Загора не знам, но поинтересувайте се кои е проектирал централни площад, бул. Северен, Томов Плаза и достатъчно други. Емил Киров е човека с подписа, а зад него лицето от снимката. Всички знаят но нехаят. Иначе фирмата е КАНАС ЕООД. А колко е сръчен и бърз? Последните 2 години никой не иска проекти с него, а дали трябва и е морално ? ... Той просто не е такъв човек :)

Отговори
11 11

Пешев

01.02.2020 | 09:15

Преди 101 години един пловдивски кмет е осъден на 5 години ефективен строг тъмничен затвор заради далавери. Влиза зад решетките точно преди век, през 1920-а. След него Пловдив се възстановява повече от десетилетие - чак до времето на Божидар Здравков. Кметът Деньо Манев става символ за безконтролната власт. Чашата на народното търпение прелива, когато той купува почти без пари общинско място на Сахат тепе и с труда на местната пожарна команда строи нова къща. Тя е разрушена камък по камък от бесните пловдивчани, които след това играят хоро върху развалините й.

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?