Следвайте ни

Докато ВиК чака нов шеф, Спартак Николов представи мегапроект

Стойността на всички дейности по проекта е близо 138 млн. лева, като ВиК осигурява около 15% от сумата

viber icon

Докато текат процедурите по вписване в Търговския регистър и Сметната палата на новия директор на ВиК - Пловдив, отиващият си шеф Спартак Николов презентира проект за реконструкция на мрежата.

На встъпителната пресконференция бяха представени целите и очакваните резултати, както и екипа, с който  Николов смята да изпълни дейностите. „Проектът е факт благодарение на добрите отношения и координация на ВиК с общините, които по своята активност успяха да защитят мероприятията, които този ще бъдат реализирани“, каза Николов. И допълни: “Те са защитени и пред двете ресорни министерства и ЕК.“

Освен в Пловдви, ремонт на ВиК мрежата по проекта ще има и в Хисаря, Асеновград, Стамболийски и Първомай. В Пловдив ще се ремонтира водопровода на бул. „Пещерско шосе“, ул. „Царевец“ в район "Западен", както и по бул. „България“ в "Северен". Срокът до който трябва да се извършат всички дейности е 12 март 2024 година.

Общата стойност на проекта е 137 830 825,33 лв, като от тях близо 83 млн. лв идват от европейсия Кохезионен фонд. 14,6 млн. лева пък са осигурени от МРРБ на национално ниво, а собственото участие на ВиК Пловдив е 17,3 млн. лева. Последното финансово перо в мегапроекта е на стойност 22,9 млн. лева и то идва от недопустими разходи.

Николов обясни, че към момента са сключени всички договори за строителство по различните дейности.  На проведените обществени поръчки по проекта е направен одит от Управляващия орган на ОПОС и за всяка една от тях има писмено становище за това, че няма финансова корекция.

Ръководител на проекта ще бъде Тодор Тодоров, който представи екипа за управление. Той е съставен от експерти, изцяло външни за водния оператор и е избран чрез обществена поръчка. В него влизат общо 17 специалисти с различна експертиза. Сред тях са 9 инженери, които отговарят за различните обекти. В обхвата на проекта са включени 11 основни групи дейности, като 8 от тях са свързани с извършването на инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор.

Обектите, по които се работи, са селектирани в резултат на регионално прединвестиционно проучване. Общата дължина на водопроводната и канализационна мрежа, която се очаква да бъде изградена или съответно реконструирана, възлиза на 56 105 м, от които 39 522 м по компонент „Водоснабдяване“ и 16 583 м по компонент „Отвеждане и пречистване“.     

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

от архива

от архива

18.08.2021 | 09:50

Николай Бареков публикува жесток и разобличаващ коментар за слугите на олигархията! Ето какво написа той във Фейсбук: "КОЙ е този герой СПАРТАК ЛЪВОВ? Знаете ли, че личният слуга на пловдивския олигарх и кмет Тотев се нарича ....с помпозното име ...Спартак Лъвов? Този истински Лъв и Спартак всъщност е вярното кученце на кмета и обичайно му носи пазарските торби (на снимката). Спартак Лъвов от Пловдив не е случаен слуга. Той има тежко комунистическо потекло, както всеки порядъчен гербаджия, а като шеф на ВиК Пловдив днес се разписва на 7 000 лева заплата месечно. Повече от заплатата на премиера Бойко Борисов. Няма нищо случайно, защото бащата на Спартак Лъвов - самият Лъв Николов е последният комунистически кмет на многолюдния ЖК Тракия. Да живее Спартак Лъвов Николов и да живей Тотев Мамин Ваньов! Да иляди ГЕРБ ЕООД под тепетата! Трябва да си наистина изискан и свръх богат джентълмен като Крес, за да си вземеш за домашен Любимец един Лъвов и да му плащат от общинския бюджет 15 минимални заплати месечно, а?"

Отговори
2 0
Джон

Джон

17.08.2021 | 00:00

Те го чакат в пандиза ,той проекти ми представя.Цалата гербераска кохорта вън от ВИК.

Отговори
11 0
Мортимър

Мортимър

16.08.2021 | 20:43

Абе дайте да я видим тая тъща. Да не е някаква засукана GMILF ?

Отговори
9 0
jjj

jjj

16.08.2021 | 14:38

Няма какво да ми представя Спартакчо!! За 7 години не свърши работа за 7 лева, а сега, като му подпари под краката - проект ще представя - милиончета иска още - да може да краде!! Да отива да почва работа като сервитьор в Империал - при аверчето си!!

Отговори
17 0
Лъвчето

Лъвчето

16.08.2021 | 14:34

Великолепен Спартак. Цялата област му иска главата, той екипи представя. Иначе гледам строителния бизнес на тъщата върви добре.

Отговори
20 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?