1939

Докато Пловдив се задъхва от презастрояване: Армията се топи, а военните се ширят в центъра СНИМКИ

Пловдив, затиснат като в менгеме в тесния периметър от 102 кв. километра, изпитва все по-осезаем дефицит на зелени площи, места за отдих, спортни и детски площадки, с други думи - всичко, присъщо на нормални жилищни комплекси с инфраструктура, подобна на повечето градове в Европейския съюз. Според действащата Наредба №7 нормативът за зелените площи за обществено ползване в големите градове, какъвто е Пловдив, е 20 кв. метра на жител. След масовото застрояване, което се наблюдава в последните 30 години, градът е далеч под чертата. Пловдив се задъхва от презастрояването на компактния декар, а стотици декари са забранени територии за гражданите, завзети за обекти на топящата се БГ армия. 

Най-големите плацове от асфалт и бетон се ширят в квартал „Гладно поле”, който отдавна е станал част от широкия център на Пловдив. Огромният имот е зает  от военна база, построена  в средата на миналия век. Тогава „Гладно поле” е било досущ като поле, но с неудържимото разрастване на града войсковите части се озовали почти в централната част на Пловдив.

Висока ограда, на места накичена  с бодлива тел,

отцепва близо 600 декара в сърцето на жилищния квартал.

Сградите на Специалните части се простират в карето между ул. „Богомил”, „Лев Толстой”, „Ген. Радко Димитриев” и стигат чак до мол „Плаза”. Единствената зелена зона е малък парк, изграден преди няколко години до блок 100. До една от портите на военното поделение в източния край на квартала е израснала гора, но тя е напълно непроходима. Гората също е собственост на военните, но няма никакви признаци, че се поддържа. След тази джунгла върви разбит черен  път с дълбоки дупки. На снимките, направени с дрон, казармите са като сиво петно на картата на район "Източен" и съседния с него парк "Лаута", потънал в зеленина.

Оградата на поделението е опасана с бодлива тел на ул. “Богомил”, където в момента тече ремонт

Възможно ли е „Гладно поле” да стане нормален жилищен квартал със зелени площи и места за отдих? Да, ако Министерството на отбраната изнесе военното поделение извън границите на Пловдив или поне да отстъпи на града част от неизползваните имоти. Тази кауза неведнъж е защитавана от Община Пловдив в последните 15 години, но до този момент - почти без никаква полза.

Военните не отстъпват от обетованите си земи в Пловдив

Според  Общия устройствен план на Пловдив, приет през 2007 г., кв. „Гладно поле” е предвиден за вторичен градски център. По-късно зоната между ул. „Богомил”, „Лев Толстой”, „Ген. Радко Димитриев” и бул. „Санкт Петербург” беше  заложена в Интегрирания план за градско  възстановяване и развитие на Пловдив. Идеята е в „Гладно поле”, до бизнес офисите, мол и хипермаркети да се построи административна сграда на Община Пловдив с удобни места за паркиране и градски транспорт, както и с добра пътна инфраструктура. По този Интегриран план Общината успя да защити проект за пътната инфраструктура на стойност 11 млн. лева, който започна с голямо закъснение. В момента се извършват ремонти на ул. „Богомил” и „Ген. Радко Димитриев”.

Вторичен градски център и до днес съществува в градските планове, 

но само на хартия, защото тази идея може да се реализира, ако  държавата  прехвърли военните имоти безвъзмездно на Общината.  От цялата площ, която заема МО, 16 дка не са застроени. Хрониката на кореспонденцията с МО  е дълга. 

През 2013 г. с решение на местния парламент градската управа поиска от Министерския съвет и Министерството на отбраната 9 имота с обща площ около 670 декара.

През 2015 г. Общинският съвет гласува ново споразумение с  Министерството на отбраната за прехвърлянето на 86 дка  в квартал „Гладно поле”. Едно от условията на МО беше Община Пловдив да изгради  нов път в 110-ти полк .

 Единственият терен, предоставен от МО, е с площ 1,5 дка

и се намира до продължението на ул. „Богомил” и „Тодор Гатев””, каза  кметът на район „Източен” Иван Стоянов. Парчето земя се намира между ул. „Георги Странски” и „Тодор Гатев”, до дискотеките. Провалиха се и усилените  преговори, които се водеха за 16 дка, които се намират в източния край на квартала, на няколко метра от  бул. „Санкт Петербург”.  Градската управа се опита да придобие тази земя, за да построи сграда за администрацията, но МО не се съгласи да отстъпи ценната земя.

В проекта за изменението на Общ устройствен план

180 дка от казармите между ул.”Ген.Радко Димитриев” и „Лев Толстой”

са предвидени за милтифункционална зона с ниско застрояване, спортни игрища, детски площадки. Предложението към авторите на проекта беше направено от районния кмет Иван Стоянов и инициативния комитет на жителите в кв. „Гладно поле”, оглавяван от Ивайло Спасов. Хората настояваха целият терен, върху който се намира военното поделение, да се отреди за жилищен квартал с голям парк.

В квартала се надяват, че ще дойде денят, в който Министерството на отбраната се съобрази с Общия устройствен план и ще изнесе казармите от кв. „Гладно поле” извън Пловдив. Или поне да отстъпи 16 дка, които не се използват. Нито един кмет на Пловдив в новата ни история обаче не успя да се разбере с това със съответните министри на отбраната, макар често местния управник и армейският да са били от една партия. 

 

Здравко Димитров, кмет на Пловдив:

Едва ли ще преместят Специални сили точно сега, когато до нас се води война

Административен център, заложен като вторичен център в кв. „Гладно поле” според Общия устройствен план на Пловдив, можеше да се построи и на Сточна гара. Пловдив изтърва този шанс, счита кметът Здравко Димитров. Според него на това място с добри транспортни комуникации щеше да се построи сграда, в която на едно място гражданите щяха да получават различни услуги. Имаше място и за Дом на Операта, каза кметът.

Теренът с площ над 60 дка от южната страна на бул. „Христо Ботев” беше държавен и Министерството на транспорта го продаде на търг през 2005 г.

Част от ул. “Ген.Радко Димитриев” покрай поделениетое с нов асфалт

Снимка от Наташа Манева

„Поделението на Специалните сили се разполага в кв. „Гладно поле” от години. Министерството на отбраната не възнамерява да го премества и аз не виждам това да стане в близко време - особено сега, в условията на война, която се води в Украйна”, коментира  Димитров.

И той е водил преговори за прехвърлянето на военни терени в квартала на Община Пловдив, когато беше управител на Пловдивска област. Тогава успях да предоставя сградите на Свързочния полк на бул. „Санкт Петербург”, срещу Аграрния университет, на МВР, припомня кметът. Той посочи, че поделението до Гарнизонната фурна и Младежкия хълм може да стане зелен кампус, ако държавата предостави тази територия на Община Пловдив. 

 

Иван Стоянов, кмет на район „Източен“:

Базата на "Гладно поле" може да стане голямо зелено сърце на Пловдив

Ако в кв. „Гладно поле“ се изгради парк, ще има голямо зелено сърце заедно с „Лаута“ - в това е убеден кметът на  „Източен“ Иван Стоянов. Той напомни, че районът е с най-ниските показатели за зеленина. При обсъждането на новия Общ устройствен план на Пловдив районната администрация предложи на проектантите 331 дка в квартала, основно на мястото на военните имоти, да бъдат предвидени за озеленяване и за зона СМФ 2 - смесена многофунционална устройствена зона с параметрите кинт 3, височина до 25 метра и до 40% озеленяване.

„Два имота с обща площ 16 дка от източната страна на кв. „Гладно поле“, на ул. „Тодор Гатев“, са включени в Интегриран план за градско възстановяване и развитие за детска градина, ясли и административно ползване - например за сграда на Община Пловдив“, каза Иван Стоянов.

Двеста семейства от жилищен комплекс на ул. „Архимандрит Евтимий“ /до мол „Плаза“/ също настояват за озеленяването на кв. „Гладно поле“. На няколко метра от тях са загражденията на военното поделение. Терените зад хипермаркетите  са на военните, те не се поддържат, обрасли са със самораслеци, а в същото време наблизо няма парк, нито места, обособени за зеленина, твърди Ивайло Спасов, един от живеещите в комплекса.  Според  хората мястото е подходящо за Дом на Операта, а площта около казармите, която не се използва, може да се превърне не само в зелен център на района, но и в културен и образователен.

 

Арх. Иван Делчев, ръководител на проекта за ОУП на Пловдив:

Казармите нямат място в градовете

 

 - Арх. Делчев, възможно ли е вместо казарми в кв. „Гладно поле” да има парк?

- Такава зона е заложена в Плана за градско възстановяване и развитие. Тя засяга военните поделения само частично, защото Министерството на отбраната не дава съгласие за прехвърлянето на имотите си на Община Пловдив. Имотите на военните са едни от най-хубавите - в кв. „Гладно поле”, на Асеновградско шосе, до Щаба на Армията до пл. „Съединение”. За тези терени се води битката с Министерството на отбраната и тя продължава. Според Интегрирания план тук е предвидена зона с висок клас на развитие, вторичен градски център, какъвто е възможно да се направи в Пловдив и който е фокусът и на район "Тракия", и на район "Източен". Това е територия с общоградски характер. 

Район "Източен" е с най-ниски показатели за зеленина, а на "Гладно поле" вместо паркове се простират плацове от асфалт и бетон 

- Според вас нормално ли е казармите да са разположени в жилищните квартали почти в центъра на града? 

- Не. Всички военни поделения  трябва да се преместят извън Пловдив. В градовете на Европейския съюз няма такава практика - да разполагат военни бази в населени места. Принципите там са други. При нас земята и сградите са собственост на Министерството на отбраната и без решение на държавната власт е невъзможно имотите да бъдат предназначени за други функции. За съжаление, никой не може да нареди на МО да се откаже от големия имот в кв. „Гладно поле”, макар че район „Източен” е с най-ниските показатели по отношение на зеленина в Пловдив. В проекта на ОУП предвиждаме за район "Източен" да се развие парк покрай Марица, около Пречиствателна станция, където има големи територии.

- Район "Южен" е вторият ощетен откъм зелените зони. Там какви възможности се очертават в ОУП  за нови паркове?

- Подходяща територия за парк  има на Коматевско шосе. Тя е общинска собственост и в бъдеще там може да се изгради зелена зона, която ще ползват хората най-малко на три съседни квартала - "Коматево", "Остромила" и "Беломорски".  Гигантски територии се заемат  в момента  от Овощарския институт, където също би могла да бъде зелена зона за обществено ползване. Район "Южен" е претоварен със застрояване, като за това се използва  действащият ОУП. Опитваме се да заложим в проекта за изменение на плана още една зона в "Южен", която се намира между Прослав и Коматево. Но за да стане това, общината трябва да купи тези земи.

Министерството на отбраната от години отказва контакт с местната власт за разрешаване на този абсурд 

- Каква грешка е допусната в ОУП, който действа от  2007 г. и до деня, в който ще бъде окончателно одобрено изменението на плана, подготвено от вашия екип?

- Тогава Общинският съвет не прие специфичните правила за прилагане на ОУП и това позволява и до днес  произволното му тълкувание при изработката на подробни устройствени планове.

- РИОСВ-Пловдив върна за корекция вашия проект. Отстранени ли са забележките, които касаят опазването на околната среда?

- Колегите продължават да работят. Наскоро получихме информация, която се изискваше от РИОСВ за наличието на птичките, видрите, лалугерите и други животни, които се въдят в Пловдив по поречието на Марица. Те по никакъв начин не засягат градоустройствения план, но ние ще изпълним всичко, което от нас се изисква, за да бъде приет новия ОУП заедно с ясни и конкретни правила. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
33 коментара
Истината

Истината

08.06.2022 | 23:44

Защо се задъхва Пловдив,кой разреши да се застрояват зелените площи,главния архитект на Пловдив къде е,и защо мълчи сега.Кой дава това разрешение за строеж на блокове.Всяка зелена площ се застрояват и после нямало зелени площи.

Отговори
2 0
Яна

Яна

07.06.2022 | 08:24

Това гербаджийско управление на пловдив е пагубно, трябва да се смени час по скоро!

Отговори
5 1
Строител

Строител

06.06.2022 | 21:31

Провалиха се и усилените преговори, които се водеха за 16 дка, които се намират в източния край на квартала.Стоянов, бяхте 12 години на власт, да ви го беше дал Борисов

Отговори
6 1
Bobi

Bobi

06.06.2022 | 21:00

Малаумници. Защитавате чужди интереси за да вземете проценти докато сте на власт.

Отговори
13 1
Сол

Сол

06.06.2022 | 20:48

Доста бързо триете неудобните коментари!

Отговори
10 1
Сил

Сил

06.06.2022 | 20:46

В-к Марица, и ти ли Бруте? Колко сребърника ви дадоха за тази поръчкова (личи си от 100 км!) статия?!

Отговори
14 1
Нзнс

Нзнс

06.06.2022 | 20:10

Станете военни бе, ге.юве, да се ширите и вие. Това бяха покрайнини, кмета слънце построи хотел и обяви за център този район. Център .у.й.

Отговори
11 1
Държава на политиците

Държава на политиците

06.06.2022 | 19:52

Едно време, тези територии са взети от държавата безплатно от Пловдив, а сега предишният министър (колкото и патриот да се пишеше) искаше много пари.

Отговори
3 7
Емо

Емо

06.06.2022 | 18:45

Защо още при строителните разрешения главния архитект не е предвидил проблема.Мисля че и да се вземат от военните ще се застроят много бързо,апетитите са големи.

Отговори
20 2
Голямо зелено сърце

Голямо зелено сърце

06.06.2022 | 16:38

Базата на "Гладно поле" можела била да стане голямо зелено сърце на Пловдив! Направо им повярвах, че искат точно това да стане! Ма ние много вярваме!! Щом някой от „политиците ни” каже, че нещо хубаво може да стане, и ние вземем та повярваме, че той иска точно това да стане защото е в интерес на всички ни! Лъгаха ни, лъгаха ни, и пак продължаваме да им верваме!! Да не би да сте си помисилили, че някой техен „предприемач” ще вземе да презастрои терена!!!

Отговори
28 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?