Следвайте ни

Договориха парите за втори линеен ускорител в КОЦ-Пловдив

viber icon

Комплексен онкологичен Център - Пловдив ЕООД, Регионален фонд за градско развитие (РФГР) АД и Банка ДСК АД сключиха договор за финансиране по инициатива JESSICA за закупуване на втори линеен ускорител за онкодиспансера в Пловдив. Това съобщиха от Банка ДСК.

С кредитния ресурс ще се финансира 80% от бюджета на проекта, който възлиза на 5 млн. лв. с ДДС, като останалата част от средствата ще се осигури от лечебното заведение.  Тоест, със заемния ресурс ще се покрият 4 милиона лева, а КОЦ ще поеме ДДС-то. 

Необходимостта от втори ускорител е продиктувана от големия брой пациенти, обслужвани от онкоцентъра, което налага съществуващата техника ежедневно да се натоварва повече от планираните експлоатационни възможности. Регулярните сервизни ремонти, а понякога и аварии, оставят пациентите на болницата без лъчелечение. С реализацията на проекта КОЦ Пловдив ще удвои капацитета си и ще осигури непрекъсваемост на лъчелечението в т.ч. с модерната технология за радиохирургия.

Решението за закупуване на втори линеен ускорител за пловдивския онкоцентър беше взето от Общинския съвет на сесията на 18 ноември.

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, здравеопазване, образователни, спортни и културни обекти,  рехабилитация на запустели терени и индустриални сгради и др., като ресурсът е част от ОПРР 2007 – 2014г. и е в процес на рециклиране до 2025г.

Регионален фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA за градовете  Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен, както и ресурса по финансов инструмент Фонд за градско развитие за Северна България за градовете Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Ловеч, Лом, Монтана, Плевен, Разград, Свищов, Силистра, Търговище и Шумен.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?