Следвайте ни

Дочакахме: ВиК подписва договора за Южния колектор

Тръбата ще мине по бул. „Никола Вапцаров”, Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски”

viber icon

Договорът за изграждането на Южен обходен колектор ще бъде подписан през тази седмица от министъра на околната среда Нено Димов и управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов. 

 

Инвестицията във водопроводна и канализационна мрежа е над 115 млн. лева. По-голямата част от тези средства - близо  86 милиона - ще бъдат вложени в  подземната инфраструктура на областния град. Останалите пари са предвидени за помпените станции "Север" и "Юг" и довеждащи водопроводи. Проектът включва също така обновяване на ВиК мрежата в общините Асеновград, за която са планирани 7,5 млн. лева, Карлово, Стамболийски и Първомай.

 


 Средствата за дългоочаквания колектор се осигуряват по Оперативна програма „Околна среда”  „Предпроектните инвестиционни проучвания са приключени. Попълнена е апликационната форма. В процеса на подготовката са направени шест-седем междинни доклада, които бяха внесени от консултанта в МРРБ. Всичко това е свързано с огромна работа на екипа, участвал в проекта за мерки, насочени към подобряването на водопроводните и канализационните услуги”, обясни вчера за „Марица” Спартак Николов.

 


Основният колектор представлява сложно съоръжение от чугун с диаметър три метра.  Канализацията е смесена. Ще се копае на дълбочина шест-седем метра. Тръбата ще мине по бул. „Никола  Вапцаров”, Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски”.  Допълнително ще се правят отклонения и довеждащи водопроводи от помпените станции "Север" и "Юг". В момента се изготвят парцеларни планове и ПУП-ове за Пловдив и общините, включени в проекта.

 


Очаква се през ноември да бъде обявена обществена поръчка, разделена на няколко лота, а изпълнението да започне догодина.

 


На бул. „Александър Стамболийски” отдавна е назряла необходимостта от подмяна на водопровода и канализацията, а успоредно - и от разширението на пътя. Аварии стават всеки месец. На кръстовището с ул. „Стефан Стамболов” от два дни отново шурти вода.  Екип на ВиК-Пловдив ще проверява днес къде е поредният пробив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?