Доцент по чеверметата люби по две рускини на плажа

Бай Митко от Забърдо стана по-прочут от Чудните мостове

Правенето на чеверме не е проста работа, аз дисертация съм защитил по темата, казва 73-годишният Димитър Иванов от Забърдо. Заради "научния” си подход към печената агнешка мръвка бай Митко е прочут из Смолянско и целите Родопи като Доцента по чеверметата.  Единствен на света с тази тънка специалност, не спират да го хвалят съселяните му от Българския Холивуд, както се прочу Забърдо от няколко години насам. Доцентът даже е сред най-големите местни туристически атракции, след Чудните мостове и Виенското колело на мегдана. Посрещал е куп знаменитости, пекъл е агне и на кубинския лидер Раул Кастро, а родопски песни в негово изпълнение слушат британският престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт.

Петър ИВАНОВ

Като подхване да върти агнетата, самата любов се изписва на лицето му, обяснява бившият кмет на Забърдо Валентин Черпоков, който е пръв приятел на Доцент Иванов. Изчисленията му сочат, че досега е завъртял над 3000 чевермета. Доцента бърка по 1 тон мръвка за курбана срещу катастрофи, който раздават с  Черпоков всяка есен на разклона за Забърдо. 

Въпреки напредналата възраст бай Митко е прочут с буйния си характер и младежкия блясък в очите. Винаги е душата на компанията, а дамите буквално се лепят по него, въпреки че вече ходи с бастунче, разкриват аверите от Забърдо.

Покрай чеверметата съм обиколил Родопите, по 12 наведнъж съм въртял, де що мома има, като дойде да опита, и си облизва пръстите, разказва Доцента. Но никога не разкрива тайната на печеното агне. Само лаконично обяснява - да умееш да го въртиш.

Седне ли на маса, поне две красавици му правят компания, той разказва истории, а те го гледат в очите влюбено, възхищават се на галантния си съселянин в Забърдо.

ЕЙ В ТИЯ ПАЗВИ ИСКАХ ДА УМРА!

Легенди се носят за неговата мъжественост, булката му леля Румяна е все засмяна и това не е случайно,  коментират забърдовци с уважение. Историите с Доцента нямат край, дебела книга няма да стигне да ги опишем, категорични са приятелите му.

Веднъж се вдигнали цялата тайфа 5-6 мъже за няколко дни на Слънчев бряг. Ама нали сме балканджии хора, не признаваме бански, а се пременихме с ватени широки гащи, разказва Доцент Иванов. Той нахлузил ватенките и бодро закуцукал към водата. Не щеш ли, една по-голяма вълна го съборила и му отнесла бастуна. "Пооомооощ”, викнал той и мигом две пищни рускини го награбили да го вадят. Гушнали го, а бай Митко - ни жив, ни умрял - ще се задуши от ласките им. "Ей така исках да умра в тия пазви”, споделил по-късно пред приятелите Доцента. Докато го измъкнат на сухото обаче, ватенките му се изсулили и грейнала мъжката му гордост, изцяло в бойна готовност, поне 25-30 санта. Леле, какви очи облещиха онези московчанки, после не искат да се отлепят от нашата компания. Цяла седмица бяхме там, а те всеки ден идат да питат как е Доцента, черпят цялата компания и нежно чуруликат "Ну, Дмитрий, ну, богатир Муромец", разказват приятелите.

ПОКОРИТЕЛЯТ НА БАРОВКИТЕ

Една вечер, като ударили по чаша гъсто вино, печените старци на Забърдо решили да се повеселят на бар. Хванали едно младо момче да ги закара до Пловдив и си резервирали цяло сепаре в нощен клуб с танцьорки. Като подхвана Доцента родопските песни, всички мацки кацнаха на нашата маса, спомнят си дядовците. Покрай горещите танци не усетили как дошло утрото. Гузни, гузни, ама щастливи, тръгнали обратно към Забърдо. "Доценте, жив да си, увеличи ми живота със 100 години”, възкликнал 80-годишен другар на бай Митко, като зърнал зората от тъмния вход на бара. Предвидливо преди селото се измили на чешмата, че цялата тайфа ухаели на дамски парфюм и червило. "Като се върнахме, булките два-три дни ни гледаха накриво, ама разбраха, че е за добро”, мъдро отсичат старците.

Друг път Доцент Иванов извършил подвиг в София при един от гастролите на прочутия ансамбъл на забърдовските Евробаби. Седнали групата да похапнат в една пицария на "Витошка”, ама не видели, че цените са доста дебели. Нямахме пари да платим. Ами сега? Доцента изскочил пред пицарията и пуснал глас: "Торнал е Тодьо на гурбет”. За пет минути празната пицария се напълни, сервитьорките не могат да поемат поръчките, а отпред - митинг”, разказват забърдовци. Собственикът, като видял как оборотът скача със скоростта на светлината, казал: Аз черпя евробабите, такова шоу тук никога не е имало.

ПО ПЕТ НА НОЩ

Наскоро на гости в Забърдо дошъл прочут хирург от Пловдив. Като ударил две чаши домашна, Доцента рекъл: Докторе, не съм добре, от старост ли, от що, но губя памет, може и по-лошо да стане. Разтревожен, хирургът веднага звъннал в болницата да вземе за преглед бай Димитър. "Кажи сега, Доценте, какви са ти симптомите?” "Ами вечер все забравям, че съм ходил до тоалетната. Ама аз имам един табиет, като се върна от малка нужда, награбваме се с бабата и се любим. Снощи поне пет пъти ме алармира простатата и чак на петия път бабата ме подсети, че като се върна, я награбвам, та чак тогава мирясах." Хирургът зяпнал: Ей, опасен си, нищо ти няма, бре! 

= Не сменя булката за милионерка=

Като легенда се носи в селото как съпругата на един от българските милионери дошла на почивка в Забърдо и лудо се влюбила в Доцента. Ей тъй, бяхме на масата и той като запя Руфинкината, тая жена ахна. После цяла година го канеше на екскурзия на яхтата си, ама бай Митко е твърд, не оставя баба Румяна и за десет милионерки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
чичо пичо

чичо пичо

05.10.2014 | 05:50

Простотия до шия и хуй до колене!!!\nНадали може да го намери да се изпикае , ама легенди правят за него!\n25-30 санта- да ебе кобилата си си с него , а не някоя баба.

Отговори
0 0
Andro

Andro

05.10.2014 | 05:17

Petar Ivanov. Mnogo si prost i tova lichi ot vsiaka duma v staiata.

Отговори
0 0
Andro

Andro

05.10.2014 | 05:14

Tolkova mnogo glupavi prostotii ne sam chel nikoga. Gospod da pazi Balgaria. I nikoi jurnalist go e napisal vav vestnika na Plovdiv. Mariza mnogo jaltee i prostee.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?