Следвайте ни

Закъсняхме с края на данъчното робство 10 години

viber icon

Започнах да се занимавам с потребителската несъстоятелност още през 2009 г. Тогава в България въобще не се говореше за несъстоятелност на физическите лица. А в Германия, Франция, в англо-американската правна система този въпрос отдавна е решен цивилизовано.

Ние сме закъснели поне с 10 години. Дали сме единствената държава, която не е уредила това производство на физическите лица, не мога да отговоря, но сме една от последните. Мога да направя аналог с производството по стабилизация - и там бяхме последни, а всички срокове, дадени в препоръката на ЕС, бяха изтекли.

У нас проблемите с правата на длъжниците са много. Като приключи едно производство по несъстоятелност например, търговецът се заличи от регистъра, юридическото лице престава да бъде длъжник спрямо кредиторите, но физическите лица, които са поели солидарно отговорност за задълженията, остават вечни длъжници. Не може да допуснем в XXI век да има вечно финансово робство по отношение на физическите лица. Дискусията трябва да бъде в какъв вид да е този закон, така че да отговаря на нашата правна система. Това не е нещо ново, което да измислим тепърва. То не само е измислено, ами работи дълго време по света.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мира

Мира

03.07.2020 | 11:04

Жената с лилавата дреха на снимката пак ли е Станимир Кронев?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?