Следвайте ни

Доц. Кунчев обясни в Пловдив какви реакции има след ваксиниране

viber icon

Общо 23 кабинета отварят врати от днес за ваксинация на всички желаещи в Пловдив и областта. Личните лекари , които от петък започнаха да получават ваксина, също ще имунизират граждани.  Кабинети ще работят и през следващия уикенд. Това стана ясно след срещата за „зелените коридори”, на която присъстваха главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-министърът по здравеопазването д-р Бойко Пенков, областният управител Дани Каназирева и шефът на РЗС д-р Ваня Манчева – Танчева.

„Най-глупавото е да не се възползваме от възможността да предпазим  себе си и близките от COVID – 19”, заяви доц. Кунчев, като отбеляза, че в страната е започнала масова ваксинация и че двете ваксини „Пфайзер” и „Астра Зенека” отговарят на основните показатели – ефективност и безопасност. И двете са одобрени от Европейската и българската агенции по лекарства. Шест държави в ЕС, включително и България, прилагат „Астра Зенека” за всички възрасти. Великобритания  вече е направила над 3 млн. ваксини, започвайки от старчески домове, без да има случаи на тревожни странични реакции.

В момента има достатъчно лекарство и от двата вида, а през март се очакват още 500 000 дози, които ще стигнат за всички желаещи. До края на март ще пристигне и новата ваксина на Янсен, която  се поставя веднъж  и  която в момента се оценява от Европейската агенция по лекарствата.

В първия уикенд в Пловдив и областта  са разкрити 14 кабинета, а от сутринта пред вратите на РЗИ на Пещерско шосе се виеха опашки.  Те ще приемат,  докато има  чакащи  хора и няма да се спазва работното време, увери д-р Кунчев.

Общините са  обединени в няколко групи. В Пловдив ще се имунизират жителите на Марица, Родопи и Съединение. Първомай ще обслужва Садово,  Хисаря - Калояново, Асеновград - Лъки, Раковски - Брезово.

Според доц. Кунчев реакцията след имунизацията е подобна на тази при лек грип – било с малка температура или временна отпадналост. „Това е показателно, че имунната система работи и създава антитела. Тези симптоми трудно могат да се нарекат нежелана реакция. При над 100 000 направени имунизации са регистрирани само 153 случая на странични реакции, като огромната част от тях са такива и бързо преминават. Има единствен случай на алергична реакция, при това в нетежка фаза, овладяна в кабинета”, описа здравният инспектор.

Хора, които вече са преболедували от COVID – 19, няма смисъл да се подлагат на имунизация в близките три месеца, считано от оздравяването им. Желаещите най-напред  да се изследват за антитела и след това да решат дали да се ваксинират, могат да си направят тест. Доц. д-р Ангел Кунчев увери, че на РЗИ ще бъдат осигурени достатъчно тестове.

Той препоръча след ваксиниране хората да ограничават употребата на твърд алкохол до две – три седмици. Не говорим за една бира или чаша вино, а за злоупотреба с алкохол, отбеляза д-р Кунчев.

Ваксините ни пазят 7 – 8 месеца, а при по-силната имунна система – до една година.  Интервалите, в които се поставя втора доза, са различни. За „Астра Зенека” се препоръчва втората игла да е между 4 и 12 седмици, а у нас се прие до 10 седмици.

Доц. Кунчев сподели, че с огромна изненада е прочел за новата акция на антиваксърските движения – призив  хората да се записват за имунизацията, а след това да не се явяват в кабинетите . Целта била да създадат дезорганизация, след което неизползваните ваксини да се изхвърлят.

„Трудно ми е да преценя докъде стига човешката злоба и неразбиране. Добре, ако сте решили, че е страшно – не го правете, но не пречете на хората, които вярват в науката и искат да се предпазят. В момента ваксините са три, след два месеца ще са пет, до края на годината – седем. Важното е да я направиш навреме, защото сме в период на увеличаване на заболеваемостта”, коментира д-р Кунчев.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Питам

Питам

22.02.2021 | 09:07

Майни,ще се боцкаме ли? Какво мислите по въпроса?

Отговори
0 0
Майна

Майна

21.02.2021 | 17:11

В този живот има 2 вида балъци.Едните ти ги търсиш,.другите сами идват при теб !

Отговори
4 2
Не мислите ли, че ......

Не мислите ли, че ......

21.02.2021 | 16:32

.... ваксинацията заприлича на нов възродителен процес?

Отговори
6 3
Мутата

Мутата

21.02.2021 | 16:12

Има ли още овци за ваксинация

Отговори
5 6
Д-р Хаос

Д-р Хаос

21.02.2021 | 15:55

Има много въпроси на които епидемиолози, микробиолози, патофизиолози не могат да отговорят.Това е само теория.Вярвайте на колегите практици,на които живота им мина до болничното легло и нямат вериги от болници и аптеки!!

Отговори
6 3
политически заблуди

политически заблуди

21.02.2021 | 15:15

Как може да сравнява Астра-Зенека с Пфайзер по ефективност? От такова публично заблуждаване ваксинацията и доверието на гражданите няма да се повишат! Астра-Зенека освен това, не е тествана на лица под 18 и над 55 години. На какви научни данни се позовават за да я прилагат на възрастни и хронично болни хора?

Отговори
9 7
Истина

Истина

21.02.2021 | 15:15

Страничните ефекти са тотално опростачване и гласуване за ГЕРБ

Отговори
10 5
Юлия

Юлия

21.02.2021 | 15:03

Колкото и да се ядосвам, май вече нищо не може да ме изненада. Това са болни мозъци. Съжалявам ги.

Отговори
18 4
Айляк

Айляк

21.02.2021 | 15:41

Други пък съжаляват Вас и Ви смятат за болен мозък.

Отговори
5 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?