49
Следвайте ни

Доц. д-р Костадин Кисьов: Забележките по проекта за Небет тепе могат да се коригират за броени дни

viber icon

От мнението на директора на НИНКН арх. Петър Петров по проекта за Небет тепе, публикувано във в. "Марица", е видно, че проблемът се прехвърля към Археологическия музей в Пловдив. Припомням, че по закон Регионалният археологически музей не е страна по този казус. Страна по него са Община Пловдив, която подготвя проекта и осигурява финансирането, и НИНКН, чиито експерти трябва да преценят дали той отговаря на условията, или не. И да го съгласуват. Участието на музея е дотолкова, доколкото археологът проучвател трябва да даде становището по същество и да подпише проекта.

Вторият важен момент е, че фондация „Америка за България“ няма никакво взимане-даване по отношение на проекта Небет тепе. Във всички публикации се пише това и вероятно е казано от арх. Петър Петров. От „Америка за България“ стотинка не са дали нито за проекта, нито за проучванията. Последните разкопки и обследвания са проведени през 2016-а и 2017 година и са финансирани от Община Пловдив. Целта беше да се разшири зоната на Небет тепе, така че хем да се проучи по-голяма част, хем да се експонира повече от ценната старина. Аз лично не съм виждал проекта, тъй като Археологическият музей не е страна по него.

Според мен на този етап казусът трябва да се реши от НИНКН и от арх. Петър Петров, а не от някой друг. Проблемът е, че специалист, подчинен на арх. Петров - а именно арх. Джугаланова, е дала становището какво трябва да бъде променено в проекта. Трябва да се променят три неща, които археоложката София Христева изисква. Питам: защо, след като тя е искала от проектантите да коригират три неща, това не е направено и проектът направо е внесен в НИНКН, без да се съобразят с нейното изискване?

Първо - във внесения проект в Националния институт, който не е показан нито на археоложката, нито в музея, частта проучена през 2016-2017 г. въобще не е включена за експониране. Второ - там не е определена границата, където ще минава оградната мрежа, която ще загражда обекта. Трето - проектантът не се е съобразил с надписите и датировките, които трябва да се сложат на отделните градежи. А това е много важно, защото идентификацията и датировката на обекта са част от същността на цялото археологическо проучване.

Това са елементарни неща, които могат да се коригират в рамките на няколко дни. Арх. Петър Петров сега трябва да изпрати писмо до Общината и тя да възложи въз основа на корекциите на НИНКН какво да направи проектантът. Археологът София Христева е написала отделно писмо до НИНКН какво трябва да се коригира. Националният институт по закон е този, който казва какво по един проект трябва да се направи, за да бъде съгласуван.

Арх. Петров обаче няма какво да прехвърля топката към Археологическия музей, защото по закон той не е страна. Проектантът е трябвало да изпълни това, което София Христева е изискала като археолог. А всичко това не е приложено в проекта. Арх. Петър Петров трябва да напише едно писмо какво точно трябва да се изпълни. А такова писмо още няма. Тези корекции се правят за няколко дни или максимум за седмица. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Бардак

Бардак

17.01.2022 | 07:57

Жоро Стаменов, Тотев и сие са в основата на опит за провала на този обект и тяхната маша Арх. Петров. Само защото не бе избрана за победител жената на Петров, тия алабаши са способни да провалят всичко в Пловдив

Отговори
0 0
Въпрос с прогимназиална трудност

Въпрос с прогимназиална трудност

15.01.2022 | 21:23

Колко бройки =цялостни или фрагментирани= АНТИЧНИ колони със или без капители са намерени на Обект "Източна Порта"? Повече от . . . една? Половин? Дорийска ли е, Йонийска или Коринтска, или...? Или и там Музеят "не е страна" и няма поглед / становище / не го е виждал изобщо никакси "ПРОЕКТА ЗА АНАСТИЛОЗА ВЪЗСТАНОВКА" с изобилни колонади? Няма ли становище доц. д-рът по Производствените Мощности за Бетонни Античности на Общината? (Че така му е по-лесно?)

Отговори
3 1
323

323

15.01.2022 | 20:57

Ти не четеш ли че директора пита защо не са се съобрази и с археоложката. Мишката Петров няма топки да си напише мнението по закон. Нищо не е спрял там е работата.

Отговори
4 2
непрофесионално

непрофесионално

15.01.2022 | 18:32

Явно не само археологията е проблемна. Как може Археологическият музей, който дълги години проучва този археологически обект да не е страна в проекта? Нали уж има партньорство между Общината и всички културни институции? Нали уж това беше смисъла на идеята ЗАЕДНО в културната столица? Или всичко е само на хартия. Интрига да става. Не е достойно за управляващите града и управляващите на музеите и Стария град. Орел, рак и щука.

Отговори
3 3
Археолог

Археолог

15.01.2022 | 18:39

В закона за културно наследство музеите са изключени от процеса на социализация за да се лапат едни пари и да се строят сгради тип Лидъл като тази върху базиликата

Отговори
10 0
ГЪ*ЪТ  МИ  НЕ  Е  ОТЗАД!

ГЪ*ЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД!

15.01.2022 | 20:24

Недостойно интригантско увъртане от г-на д-ра профа Директора как "г7зът ми не е отзад". Музеят "НЕ БИЛ СТРАНА" - абе будала, ако нямаш топки да отстояваш Позиция, да защитаваш Археология ами иди да размахваш ДИНОЗАВЪРЧЕТА както другите хабилитирани тарикати. Топката не е в Института, който просто е отказал да "одобри" недобър проект поради становище от археолога. повтарям: от АРХЕОЛОГА (ти там лелка ли си?). Общината си е правила оглушки месеци наред се разсейвала, като първо на първо кьопаво е струпала три различни проекти в една кошница. ЗАМ- "култур/археол/турист" П.П. е виновен за изтърваното финансиране. Арх. Петров не бива да третирате като "наш'то момче ф Института" понеже на главата му е цялата Територия БГ и е НАД СелСъвета - капишшш???

Отговори
5 3
999

999

15.01.2022 | 21:04

Неграмотнцик кза твоя информация директора няма право да оценя проекта по закон. Такива закони направиха лапачите ог гроб

Отговори
6 1
"Неграмотнцик кза твоя информация" И АЗ НЯМАМ  ПРАВО ДА "оценям"

"Неграмотнцик кза твоя информация" И АЗ НЯМАМ ПРАВО ДА "оценям"

15.01.2022 | 21:32

По закон и язе "нямам право" ама си го "оценям" Проекто като . . . недобър!

Отговори
3 0
високо одухотворен интелектуалец

високо одухотворен интелектуалец

16.01.2022 | 20:00

Като му гледам отрядническото излъчване на г-на д-ра доца колко вдъхновено ръководи МУЗЕЯ чини ми се, че мяза на мислител - сиреч не е от ония дето имат . . . г7з.

Отговори
1 1
високо одухотворен интелектуалец

високо одухотворен интелектуалец

16.01.2022 | 20:11

. . . Крайно време е новото правителство =за разлика от РежимаБоБо, БоБоДВЕ и БоБоТРИ на проф. д-р, о.з.Генералисимуса Пожарогасител= да поразровичка всевъзможните и особенНо пловдивските Член-Кореспонденти на БАНда, професоря на всеки ъгъл, от доцентаджии не мож' се разминем - - - #КОЙ ги аджеба хабилитирва таквизи чугуни, КЪДЕ, КОГА, КАК??? Какви заплати и откъде им снасяме? КОЛКО "музеи" са ни затрябвали из Града? Динозаври от тенек... от ПВЦ в Природо"НАУЧЕН"? Археологически който НЕ БИЛ СТРАНА ПО АРХЕОЛОГИЯТА? Тоя безг7зният мъдрец чувал ли е изобщо -или е бил кариеристично зает- името ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?