Следвайте ни

Георги Черноземски: Да спасиш човек е красиво усещане

viber icon

Пловдивският спасителен отряд празнува 70-годишен юбилей. Георги е от най-активните му членове. Спасителите работят без заплата и щом им подадат сигнал, зарязват семейството си и тръгват да помагат на бедстващите. Наскоро спасиха две изгубени момичета в Родопите.

 

Георги Черноземски е доброволен спасител  от 2002 година. Изключително добре подготвен и мотивиран, на него и колегите от ПСС-Пловдив, и шефът Георги Стамов разчитат в най-трудни моменти. От 2016 г. е и инструктор за подготовка на планински спасители.

Да помогнеш на някого с цената на свръхусилия е невероятно красиво усещане. Чувстваш се част от благородна кауза, а това те  мотивира  да продължиш напред.

Важно е да се чувстваш част от нещо по-голямо

Хората от ПСС са мои приятели, чувствам ги като второ семейство, казва Черноземски.   

Спасяването на човешки живот за него и колегите му е  въпрос на дълг. Спасителите в ПСС-Пловдив са доброволци, не получават заплата за работата си. Това ги прави още по-сплотен екип единомишленици, който действа задружно и в най-трудни обстоятелства.  Подаден ли е сигнал за бедстващ в планината, тръгват нагоре, независимо от часа и лошото време. Зарязват работата, семейството,  собствените си проблеми, за да помогнат на хора,  изпаднали в беда.  

За Георги Черноземски спасяването е семейна кауза ​- баща му също е планински спасител, младежът просто тръгва по неговите стъпки. С планината са свързани и семейният бизнес -  магазин за туристическа и алпийска екипировка, и хобито на младия спасител. В малкото свободно от работа и акции време катери върхове - Монблан, Гросглокнер  в Алпите, Олимп в Гърция, върхове в Хималаите.  

Любовта  на Георги към планината пламва още в детските му години. Кара ски от 3-годишен. На 5 се влюбва в най-красивия връх в родните планини -Мальовица. Недалече от върха, в Централната планинска школа, бащата на Георги е инструктор и цялото семейство се преселва там за 6 незабравими години.

Черноземски познава отлично Рила, Пирин, Стара  планина. Най-ценният урок, който е научил от планината, е никога да не подценява ситуацията, да е готов за изненади, на които да реагира бързо и адекватно. 

Спасителите обикновено не броят участията в акции, но според статистиката по-сериозните са 8-10 на година. Пловдивчани участват предимно в акции в Родопите, Средна гора, Стара планина - Централен Балкан. 

След подаването на сигнал за бедстващ в планината, спасителите тръгват възможно най-бързо.   Въпреки че всички  в пловдивския отряд са работещи хора, са тренирани да действат светкавично и  в рамките най-много на час  събират багаж и инвентар и поемат нагоре.

Задължителен е пакетът  храна, тъй като не се знае дали  спасителната операция ще приключи за часове или за три дни.  

Планинският спасител винаги трябва да е в отлична форма, тъй като се налага да ходи с часове по стръмен терен, с тежка раница, понякога цяла нощ, да катери скали, да помага в носенето на пострадал човек.  Планинското спасяване е не само тежка и отговорна, но и високорискова мисия, обяснява пловдивският спасител.  

Най-трудни са акциите за изгубен човек.  Една от най-сложните, с най-много ангажирани  хора и машини, е акцията в Стара планина по издирване на три загубили се момчета през  2014 г. След подадения сигнал три дни 130-150 души ги търсили из трудния район на Централен Балкан. 

Пловдивските спасители са от първите, които почват търсенето от местността Паниците над Калофер към хижа "Рай". Три дни обикалят, дори се спускат  в пропастите на южния Джендем,  търсят по северните склонове на връх Ботев към хижа "Тъжа". В крайна сметка акцията дава резултат, момчетата са открити живи и здрави.  

Невероятно е удовлетворението да откриеш след упорито търсене човек невредим, след като е бедствал дни  в планината, да видиш облекчението, благодарността в очите  на човек, разминал се с най-лошото,  казва спасителят.

Наскоро пловдивските спасители открили две изгубени момичета в Родопите. Открили ги късно вечерта, много уплашени. Бързо обаче се възстановили под грижите на спасителите.

Черноземски заедно с колегите си от пловдивския отряд е участвал и в издирването на изчезналия около връх Ботев велосипедист през октомври 2016 г. Акцията се провежда в изключително тежки условия - силен вятър, мъгла, ниски температури, причина и за смъртта на туриста, открит край заслон Маринка.     

Издирваха и изчезналата в Рила жена

Последната акция, в която пловдивските спасители се включват, е издирването на изчезналата туристка в Рила преди дни. За жалост 64-годишната Лили Тодорова беше открита мъртва, загинала от травмите си след падане.

Най-трудната част за хората от ПСС са случаите, когато трябва да пренасят тежко пострадали или да репатрират починал. Преди две години пренасяли тялото на жена, паднала в реката под Сливодолското падало до Бачково.   

За да станеш правоспособен спасител, трябва да завършиш успешно специализирания курс, който е  сериозно предизвикателство. Обяснимо е, че няма голям наплив от младежи,  готови да се изправят срещу това, обяснява спасителят.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?