46

Доброволецът за пример Никола Дойчев: Усмивките на хората, на които съм помогнал, са моето зарядно

Никола Дойчев е един от младежите в Пловдив, посветили времето и живота си на доброволческата дейност. Само на 23, той вече е бил обучител по първа долекарска помощ към БЧК, доброволец към Спешна помощ, неизменна част от екипа на доброволците от „Пловдив 112“, а сега вече от отбора на доброволното формирование „Аварийно спасяване Пловдив“.  Той е участвал в мащабни международни учения и в обезпечаването на големи музикални фестивали. Зад гърба си има и редица акции на терен - наводненията в Карловско, също в Аспарухово и в Мизия, бушуващи горски пожари, издирване на изгубили се туристи, включително издирването на малкия Сашко от Перник.  По повод Деня на доброволеца – 5 декември, „Марица“ ви представя блиц-интервю с Никола Дойчев. 


 - Оттогава по вените ти тече доброволческа кръв?

 - Явно винаги. Но официално от 2013 г. с БЧК.  Още бях ученик в гимназията. Бях избран за участие в отбор за национално състезание по първа помощ. След това станах обучител по първа долекарска помощ в БЧК, после се присъединих към Доброволно формирование „Пловдив 112“, а в момента съм част от сплотения отбор на „Аварийно спасяване Пловдив“. 

 - Какво ти носи доброволчеството?

 - Доброволчеството е единственото нещо, което не носи удовлетворение само на другите, а носи и за самия теб. Това може би е единствената експлоатация на труд, която е положителна и позитивна. Удовлетворението е добре свършената работа.  Това да виждаш усмивките по лицата на хората те кара да грееш отвътре. Това ме зарежда. Няма нищо по-велико от това да помагаш на хората и само човек, който го е изпитал, може да ме разбере. 

- Кои са по-големите акции и спасителни операции, в които си участвал като доброволец?

 - Много са. Например наводненията в Карловско през последната година, участвахме в издирването на малкия Сашко от Перник. Участвал съм в обезпечаването на почти всички големи фестивали в Пловдив и страната. Бях част от медицинския екип, който се грижеше за безопасността на папа Франциск при посещението му в Раковски.  

 - Има ли списък с качества, които трябва да притежава един доброволец? Или всеки може да бъде в тази роля?
 
 - На първо място, един доброволец трябва да има голяма мотивация. Трябва да добавим разум и огромно сърце. В някаква степен и малко лудост (смее се). 


 - Има ли ситуация в ролята ти на доброволец, която никога няма да забравиш?

 -  Има много и всяка една ще бъде завинаги запечатана в сърцето ми. Но една от последните се разигра по време на фестивала „Hills Of Rock” през лятото. Имаше момиче с прободна рана в публиката, в животозастрашаващо състояние. Ние трябваше да действаме светкавично,  за да можем да спасим живота ѝ. Така и направихме. 

 - Говори ли се достатъчно за доброволчеството и какво спешно трябва да се направи?

  - На първо място, да бъде прокаран Закон за доброволчеството. От години се говори за това, а все още не е факт. Трябва да се регламентират правата и задълженията на доброволците. Да се знаят техните правомощия. В момента цялата доброволческа дейност се ръководи от национална асоциация на доброволните формирования, а не със закон. 

 - Какво ще пожелаеш на доброволците на този ден?

 - Искам да им пожелая най-вече здраве. Без него нищо не може да се случи. И да блестят толкова силно, колкото могат. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 11:01

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?