2374
Следвайте ни

Доброволците от "Пловдив 112" са тихите герои в тежки времена СНИМКИ

Членовете му са като голямо семейство, обединено от каузи

viber icon

На 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. 

На този ден всички ние отдаваме почит към хората, които безвъзмездно помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Доброволецът е и добротворец - той дарява човещина, помага, дори понякога с риск за живота си, и не търси отплата. И всичко това е в името на другите, на всички онези, които имат нужда от подадена ръка. В днешни дни доброволците са „тихите“ герои - не знаем имената им, но разчитаме на тях в трудни моменти. Герои, чиято единствена награда е думата „Благодаря!“, изречена от сърце. По случай Международния ден на доброволеца „Марица“ разговаря с някои от хората с големи сърца в Пловдив, обединени от каузата и от доброволното формирование „Пловдив 112“.

Атанас Даков, ръководител на „Пловдив 112“: 

Животът трябва да се мери и в добри дела, не само в пари

Атанас Даков е дългогодишен член на формированието. Става негов ръководител в средата на миналата година. Той се включва активно наред с останалите членове в различни акции, бедствия и аварии. „Изисква известна доза зрелост, за да може да оцениш какво реално е да си доброволец. За мен лично това е удовлетворение. Освен да мисля за себе си и как да изкарвам прехраната си, аз мисля реално как да допринасям на обществото като цяло и как да помагам на останалите. Съществуването и начинът ни на живот трябва да бъдат малко повече изпълнени с добри дела, а не само с комерсиално, материално и мерещо се в парични знаци. Трябва да се мери в добри дела, добри отзиви и в добро отношение“, сподели той пред „Марица“.

Доброволно формирование „Пловдив 112“ съществува от 2012 година. През миналата година спечели приза на публиката за доброволно формирование №1. Занимава се с подготовка на личния състав за реакция при бедствия, аварии, катастрофи и извънредни ситуации. „Такъв е бил първоначалният замисъл за създаване на този вид формирования. Ситуацията с COVID-19, която никой не е предвиждал преди 10 години обаче наложи нови задачи. Реално формирванието се включваше и продължава да се включва активно в мероприятия, свързани с противоепидемичните мерки и пандемията. Има нужда от помощ за много хуманитарни акции, като например за разнасяне на хранителни пакети и лекарства за подпомагане на болни възрастни и самотно живеещи хора. Предстои ни акция след броени дни, при която ще раздадем хранителни продукти на семейства с деца с един родител. Част от тези семейства отглеждат дете с увреждания. Освен храни, ще им занесем и предпазни средства като маски и други неща, които невсяко от тези семейства може да си позволи“, посочи Атанас Даков. Той разказа, че сега членове на формированието помагат и за тестването на малките ученици.   

Доброволците от „Пловдив 112“ взеха участие във всички аварийни ситуации в града и областта през тази година, сред които бяха пожарите в Старосел и над Югово, бурята в Пловдив през юли и т.н.  „Регулярно се провеждат текущи и специализирани обучения на различни теми, за да могат доброволците да са подготвени, да придобиват нови знания и умения и да ги поддържат във времето. Бедствията не стават планирани, а ние трябва да сме готови във всеки един момент“, смята ръководителят на формированието. През септември тази година към „Пловдив 112“ са се присъединили нови членове. Предстои тяхното обучение да започне след затишие на COVID бурята. Една трета от доброволците са жени, които влизат в пламъците редом с мъжете и не им отстъпват. Най-младите герои са ученици - един на 16 и един на 17 години. Най-възрастните членове са на възраст над 50 години и също активно се включват. Всички те имат различни професии и начин на живот, но ги обединява едно - нуждата да помагаш. „Имаме хора от всички сфери, те се допълват един друг със своите знания и умения, сплотени са и това е нашата сила“, посочи Даков.

„Моето пожелание към доброволците по случай 5 декември е да са живи и здрави. За следващата година да бъдат все така мотивирани, да бъдат добри хора, защото ние правим всичко това с идеята да вършим добри дела“, каза Атанас Даков.

Антон Мартинов, доброволец: 

Желанието да помагаме е заложено във всеки един от нас

Атанас Мартинов е част от ДФ „Пловдив 112“ от година и половина, а повече от 20 г. е част от непривителствения сектор. Има собствен бизнес, но успява да отдели голяма част от времето си при нужда и да помага като доброволец. „Това, което най-вече ме привлече, бяха каузата и екипът. Каузата да помагаш на хората и взаимоотношенията в самата структура, които са изцяло базирани на морал и добросъвестност. Искам да благодаря на всички, които работят всеотдайно и безкористно да го има формированието. Действително има нужда в тия тежки времена и си заслужава да правим това, което правим. А оттам нататък да помагаме е нещо, което е заложено във всеки един човек“, смята Антон. Той е номиниран за доброволец на годината предвид активността си и голямото си сърце. „Това беше неочаквано за  мен, тъй като аз съм сравнително нов член. Работата и времето ми позволяват да се включвам активно“, посочи той. 

Милена Тодорова, доброволец:  

Благодарността на хората ни мотивира

Милена е част от ДФ „Пловдив 112“ вече 3 години и се чувства отлично, че може да бъде полезна и да помага. Това е и причината, поради която е станала част от доброволното формирование. „Винаги съм искала да помагам и за мен това е начинът да дам своя принос. Жените във формированието са изключително ценени. Във всяка бедствена ситуация има нужда и от представители на двата пола“, посочи Милена. Тя е единствената жена - ръководител на група в ДФ „Пловдив 112“, задачата ѝ е да отговаря за логистиката.

Пред „Марица“ тя сподели, че е усетила промяна в себе си за последните 3 години. „Просто много повече се смирих и видях, че човешкото страдание е безгранично. Дори това, което правим, да е капка в морето, то пак е ценно и значимо, особено за хората, които получават помощ и тази помощ е единствена“, коментира тя.

„За нас като доброволци най-голямата награда е хората да се чувстват добре от това, което правим. Чувството, че си помогнал на някои е просто прекрасно. Благодарността на хората ни мотивира да участваме във все повече каузи. Това за нас е достатъчно“, убедена е Милена.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?