71

Доброволци правят детска градина за украинските хлапета в Пловдив СНИМКИ

Армия от доброволци ремонтира двата апартамента на бул. "Източен" 15 в Пловдив, които ще се превърнат в една приказна детска градина за новопристигналите украински деца, видя репортер на "Марица". Мястото е бивша блокова забавачка, но е изключително запустяло и се нуждае от реновиране и обзавеждане.  Двата апартамента се намират един над друг, точно срещу ДГ "Чайка" и стадион "Ботев".

Издателят, преводач и бивш пловдивски депутат Манол Пейков организира събирането на група доброволци в социалните мрежи, които днес почистват и боядисват. На място е и Наталия Еллис, един от главните координатори на бежанските центрове в Пловдив, която успя да убеди Общината да бъдат предоставени на украинските бежанци две пространства за превръщане в детски градини - това на бул. "Източен", както и в "Тракия", също било блокова детска градина. 

Около 10 души са посветили съботния си ден, за да направят мястото уютно за децата от Украйна. Сред тях бяха бившият депутат от НДСВ и председател на комисията по външна сигурност Владимир Дончев, художничката и преподавател по изобразително изкуство Цвета Марова, както и проф. Иван Чалъков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".На пръв поглед между тях няма нищо общо, но се оказа, че това въобще не е така. Те обединяват усилия, за да помогнат украинските деца да се чувстват добре и, както се казва, като у дома си. Предстои още много работа по апартаментите, но всички доброволци са мотивирани да се справят максимално бързо и качествено. Наталия Еллис посочи пред "Марица", че детската градина за украинските деца ще е и на двата етажа. На горният ще има компютри и малчуганите ще се обучават на тях и ще развиват умения по програмиране.

Ще има шкафчета, много играчки и приятни занимания. Има широко предблоково пространство или по-скоро двор, където ще могат да си играят безопасно, далеч от трафика по натоварения булевард.Очаква се детската градина на бул. "Източен" 15 да отвори към 5 април, а другата, която е в кв. "Тракия" - на 1 април. Двете сгради ще могат да поемат над 20 украински деца. Непрекъснато хора се отзовават с различни предложения да предоставят труд, материали, както и лични средства. Предстои основен ремонт помещенията - баня, кухня, ще се подменят стария балатум с паркет, а вехтата дограма с нова. Планът е двата апартамента да се ремонтират постъпково. Първо ще се извършат дейностите на горния етаж и децата ще бъдат настанени там, докато се ремонтира долното помещение. След завършване и двата апартамента вече ще се използват по предназначение.Този в кв. "Тракия" е в по-добро състояние и това е причината детската градина там да отвори по-рано след бърз козметичен ремонт. Както стана ясно, тя ще може да приеме децата от 1 април.

снимки от Наташа Манева  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

20.03.2022 | 00:41

Евала на Манол ! Сещам се, че беше депутат и се надявам в бъдеще отново да е. Такива активни хора ни трябват.

Отговори
3 1
Дебел депутат

Дебел депутат

20.03.2022 | 00:19

Нямам нищо против идеята за украинските деца, но нека дебелия чичко който е бивш депутат ни каже като депутат защо нашите деца чакат с години да се класират, при условие че родителите са внасяли в тази държава данъци и такси. За съжаление ние сме във война преди украинските граждани с българската управа.

Отговори
5 2
Канар

Канар

20.03.2022 | 08:25

Ще те питам пак за мнението ти когато и ти тръгнеш да бягаш от война с дете на ръце и без пари в чужда държава.Срам за сте за България чалгари.

Отговори
3 1
Вяра

Вяра

19.03.2022 | 21:41

Поклон за таИ инициатива !

Отговори
3 2
Ava

Ava

19.03.2022 | 21:00

Можеха и за българчетата също да направят

Отговори
4 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?