46

Доброволци от "Спасете почвата" почистиха парк "Лаута"

Доброволци от глобалното движение "Спасете почвата" запретнаха ръкави и освободиха част от парк "Лаута" от превзелия го боклук. За два часа те напълниха около 20 торби с отпадъци, сред които имаше всичко - от пластмаса, хартия и найлон до стари битови уреди като прахосмукачка, сешоар и стари килими. Всички те щяха да гният с години, но ентусиастите от Пловдив поставиха боклука на мястото му - далече от природата и далече от парка. 

Акцията по почистването в Пловдив бе част от поредица инициативи на глобалното движение "Спасете почвата", които се проведоха още в София, Чирпан и Варна. С тях бе отбелязана една година от мисионерското пътуване на Садгуру на мотор.

"Спасете почвата" е световно движение, което увлича все повече хора по света. Основите му са положени от индийския природозащитник и визионер Садгуру. То има за цел да осведоми възможно най-много граждани и влиятелни личности за унищожаването на почвите. Според самия Садгуру, това е първата и най-неотложа грижа, която човечеството има и която е в основата на всички останали екологични проблеми - глобално затопляне, замърсяване, суша.

Причините за влошаване на почвата са много, но особена роля играят индустриализирането на земеделието и употребата на твърде много торове. Не по-малка роля има и поведението ни като потребители.

Движението се позовава на ООН, че ако не се промени  подхода към почвата, след 60 години ще останем без плодородна обработваема почва. 52 % от селскостопанските почви  в света са деградирали  и с тази скорост е неизбежна  глобална продоволствена  криза в съвсем близко бъдеще.

Инициативата се стреми да достигне и обедини поне 3 милиарда души, за да стимулира промяната на политиката във всички демократични нации към съживяване на почвата чрез повишаване на органичното съдържание в нея. С тази цел Садгуру предприе 100-дневен посланически поход, като миналата година по това време той пристигна и в Европа. В България индийският мистик се срещна с бившия вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?