2374
Следвайте ни

Доброволци и граждани разчистват тепето с най-красивата гледка към Пловдив

viber icon

Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местна администрация се обединяват за да направят Данов хълм по-приятно и по-чисто място.

Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за  облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции в района.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи - почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби.

Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн”, по време на което граждани, живущи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на Район “Централен” и планирани за поетапни действия.

През месец май бе проведена първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека - граждани, администрация и доброволци. Включиха се и представители на ОП “Градини и паркове”, Район “Централен”, доброволци от БГ Бъди активен, Български Червен Кръст, Аварийно спасяване, Free Plovdiv Tour, Пловдивски университет - катедра “Екология”, Спелеологически клуб “Пълдин”, сдружение “Агарта”. Разчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха  пътеки и стълби и премахнаха  част от инвазивната растителност.

Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета по улеите на хълма. На 8-ми октомври предстои втора акция за отваряне на водоскоците и разчистване на инвазивни видове.

Ще бъде извършен ремонт на пейките, ще се поставят табели за превенция на замърсяването, кошове за разделно събиране на отпадъци в подножието на хълма. Предстои разчистване на алеите и стълбищата, събиране на битови отпадъци в различни зони.

“Пловдив е известен с красивите си тепета и всеки пловдивчанин гордее с тях. Да си част от подобна инициатива носи голямо вътрешно удовлетворение и повдига темата за общата ни отговорност за публичните пространства. Надяваме се да провокираме всички пловдивчани, които обичат тепето да се присъединят в акцията” - казва Гергана Ангелова от екипа на БГ Бъди активен

В акцията ще се включат още: служители на Район Централен - Община Пловдив  на ОП “Градини и паркове”, доброволци от БГ Бъди активен, служители на EVN, представители на Спелеологически клуб “Пълдин”, Аварийно спасяване, БЧК, Free Plovdiv Tour, Зелени Балкани, студенти и преподаватели от Катедра “Екология” и ООС при  Пловдивски университет  “Паисий Хилендарски”, сдружение “Агарта”. Организаторите призовават всички, които имат желание, да се присъединят към акцията по почистване, която ще стартира в 10 ч. на площадката на върха на Данов хълм. 

Като част от програмата _Място България, през октомври в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи, обединени под знака #UrbanOctober. Те целят да ангажират хората със заобикалящата ги градска среда и общата ни грижа за нея.

Инициатори на инициативата са - Район “Централен” - Община Пловдив , ОП “Градини и паркове” и сдружение БГ Бъди активен, в партньорство с EVN, които въвличат служителите си от цяла Южна България. Акцията e част от дългосрочната програма Място България  и ще се проведе на 8-ми октомври от 10 часа, и е отворена за всеки желаещ да се включи.

За още пловдивски събития четете в новия Справочник "Марица".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?