Следвайте ни

Доброто е живо: Нов телефон от Здравко Димитров за спасителя от Гребната база СНИМКИ

viber icon

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова, които спасиха с риск за живота си майка и син от удавяне в Гребния канал, бяха отличени като посланици на доброто. Грамотата от инициативата на общината „Пловдив – град на доброто“ бе връчена от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев в присъствието на ръководството на ОП „Жилфонд“, което се грижи за стопанисването на Гребната база.

Инцидентът е станал в ранния следобед на 15 декември 2020 г. преди моста. Докато се разхождат, Борислав и Антоанета виждат как двама души, в опит да извадят лабрадора си от водата, се подхлъзват се и падат в нея. Впоследствие става ясно, че са майка и син. Мъжът е на около 30 години и не може да плува.

„Обзе го паника и започна да потъва. След като стигнах до него се успокои и лека-полека го извадих на брега. След това помогнах и на майка му, както и на кучето, докато Тони ми помагаше от брега“, разказа Борислав. Той е роден във Видин и казва, че често се е „давил на брега на Дунава“ и не за първи път спасява хора от удавяне.

„Беше човешка реакция – съвсем естествено е да се притечеш на помощ. Дори не разбрахме как са ни открили от общината“, сподели Антоанета.

„Много ни се искаше да ви открием и да ви благодарим, защото не всеки рискува живота си, за да спаси друг. Често сме обладани от недоволство, а доброто трудно се забелязва. Вие имате големи сърца, благородни и безкористни сте. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде отличен“. Това заяви Пламен Райчев при връчване на грамотите от името на кмета Здравко Димитров. Той подари и нов мобилен телефон на Борислав, защото неговият се повредил при скока във водата.

Антоанета е завършила право в ПУ „Паисий Хилендарски“ и работи в областта на наказателното право. Преподава йога, дихателни техники и медитация към фондация,, Изкуството да живееш и практикува холистична терапия. Тя е родом от Крумовград, но от 20 години живее и работи в Пловдив. Нейният девиз е: Вяра в доброто.

Борислав е учил в Националната спортна академия със специалност физиотерапия. Роден е във Видин, живее и работи в София, но от една година любовта го води в Пловдив. Сега работи като холистичен терапевт в Пловдив. Неговият девиз е: Благодарност към живота. 

Пламен Райчев припомни, че през декември служители на „Жилфонд“ и общинска охрана регистрираха нарастване броя на опасните инциденти на Гребната база. Само за 20 дни 13 души бяха паднали по невнимание в ледените води на Гребния канал. Те са били спасени благодарение на бързата намеса на общинска охрана, работниците от „Жилфонд“ и притеклите се на помощ граждани. За щастие всички пострадали са се разминали само с леко измръзване и уплаха.

Общината призова пловдивчани и гости на града да бъдат внимателни, когато се разхождат или спортуват на Гребния канал. Да не си правят опасни селфита на ръба на чашата на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата. 

ОП „Жилфонд“ са поставили и поддържат 134 табели около целия Гребен канал, с които се забранява плуването и скачането във водата, риболовът, качването върху понтоните. Поставени са предупреждения за опасен отвесен наклон, както и за стръмен и хлъзгав бряг. Също така е забранено да се разхождат кучета без повод.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Браво

Браво

22.01.2021 | 11:36

Браво на Борислав и Антоанета. Когато има лоша новина всички хокат, псуват и ръсят глупости. Сега и новината и делото е добро, къде са Хубавите думи и похвали??? Браво още веднъж, живи и здрави да сте.

Отговори
18 0
ИНТЕРЕСНО

ИНТЕРЕСНО

22.01.2021 | 11:21

Лабрадорите са специално селектирана порода да спасяват рибари в буря и плуват като делфини.

Отговори
6 0
ИНТЕРЕСНО

ИНТЕРЕСНО

22.01.2021 | 11:18

тренирал съм гребане и съм се обръщал през март .студено но се търпи . интересно как ще се удаавят като водата не е по-дълбока от метър и четирсе сантиметрат.освен да са г удълбочили канала сега .но защо? А лабрадорите са отлични плувци и защо е трябвало да се хвърлят да го спасяват като не могат да плуват.Изобщо боза и шкембе чорба.

Отговори
4 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?