71

Добромира Костова: Зелено движение избра неподходящ момент за напускане на кораба

Бившият съпредседател на Зелено движение Добромира Костова, която в момента кара втори мандат като общински съветник в Пловдив, се обяви категорично против решението на Националния съвет на партията да напусне коалицията "Продължаваме промяната"- "Демократична България" и да играе самостоятелно на предстоящите парламентарни избори. 

"Няма да напускам групата на ПП-ДБ в Общинския съвет и ще продължа да работя, защитавайки целите за опазването на екология и за чиста околна среда", заяви Костова пред "Марица". Тя сдаде шефския пост в Зеленото движение през ноември миналата година, когато начело на партията застанаха Тома Белев и Даниела Божинова. Костова е на крачка да напусне еко движението, като засега е замразила членството си. 

"От месеци спрямо ПП-ДБ се води безпрецедентна мръсна и очерняща кампания на всички нива - политическо, медийно, с дезинформация и фалшиви новини, със спорни и откровено политически назначения в служебния кабинет, поставящи под съмнение резултата от предстоящите избори. Примерите за това вече са безчет. Каквито и грешки да направи коалицията в последните месеци, очевидно е направила и нещо много правилно за България, щом в момента целият апарат на дълбоката държава е впрегнат срещу ПП-ДБ.

Смятам, че моментът е крайно неподходящ за цепене и напускане на кораба. Във всяко друго време бих разбрала желанието за търсене на собствен път и изява, но не и във времена на тежка политическа криза.

И в тази връзка към момента съм замразила членството си в Зелено движение. Все още имам надежда, че в някакъв момент в бъдещето партията отново ще бъде организацията, в която намерих съмишленици и подкрепа за водене на модерни зелени политики.Преди, сега и завинаги зелените политики са мотивацията ми и продължавам да работя за тях", написа Добромира Костова във фейсбук.

Според Националния съвет на Зелено движение причината за самостоятелно участие  на парламентарните избори е, че настоящият формат се доказал "като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи". От партията твърдят, че преди да вземат решение, са провели широко допитване до техните членове, повечето от които също са били да се играе на изборите извън ПП-ДБ.

Зелено движение беше в състава на Демократична България, откакто обединението беше създадено през 2018 г. След излизането им коалицията остава с две партии – "Да, България" и ДСБ.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази надежда, че ръководството на Зелено движение ще преосмислят решението си. "Защото отговорността пред избирателните ще надделее пред различията и ще намерим формат да се явим заедно и да продължим доброто си сътрудничество", счита Христо Иванов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?