Следвайте ни

Бунтарят на "Кючука" спаси реколтата с домати в цял квартал

viber icon

Тодор Гешев от Кючука демонстративно окачи преди време кратуни по електрическите стълбове, за да накара  местната власт да монтира улично осветление.

 

Разсад  за домати, купен с парите от пенсията, дари на  свои съграждани пловдивчанинът Тодор Гешев. Възрастният мъж живее в "Кючук Париж", а  благородния жест направил,  след като  разбрал, че хората не могат да стигнат до Института за зеленчуци  на Брезовско шосе и сами да си вземат разсад, тъй като след въвеждането на извънредното положение  трябваше да представят декларация на контролно-пропускателния пункт на изхода на Пловдив.

„В Прослав, където живее синът ми, случайно се запознах с хората, които  под наем  си имат  ранчо, и те ми споделиха, че нямат достъп до Института, а  времето за разсад напредва. Тогава реших, защо да не  заделя   300 лева - половината от пенсията, за да им помогна?  С главния счетоводител  на Института направихме сметка и излезе, че с тези пари мога да купя 27 табли, във всяка - по 28 коренчета. Те са посадени в гнезда, изкарваш ги заедно с пръстта и разсаждаш, без да се налага да се пикира“, разказва  за „Марица“  Тодор Гешев.

Оказа се, че има други желаещи от „Остромила“ и „Беломорски“.  Поискали разсадът да бъде доставен около Гергьовден. Така и направил - със своя кола разнесъл  по домовете  таблите с младите стръкчета на 7 май, въпреки че тогава КПП-тата вече бяха отменени. „Ако бяхте видели как хората се радват“,  споделя възрастният мъж и очите му се насълзяват.

Разправя, че от малък е закърмен с  любов към земята.  Израснал е в Русин махала, където в средата на миналия век  по цялото пространство  от сегашната ул. „Младежка“ до жп линията  бяха  ниви и градини.  „Моят дядо  от рода  Карамачеви  имаше петима  братя,  които  живееха един до друг и всеки гледаше по два декара земя.  Дядо ми беше собственик на 10 дка до „Чадърите“ и на още толкова отсреща в Прослав.  Със земеделие се занимаваха големите родове Филипови, Милеви, Бончеви, Нанчеви, Портофелите.  Като станехме на пет годни, ни учеха  как да засяваме и как да окопаваме. Гледахме всякакви зеленчуци.  Баща ми много се гордееше със земеделието и казваше, че нашият квартал захранва цяла София.  Като почнаха да вкарват  хората в ТКЗС-тата, всичко ни  отнеха, дори и рамките на парниците“, спомня си Тодор Гешев. 

Но любовта си към земята запазил.  „Хората, които обработват земя, са пристрастени като  пушачите  към цигарите  и не могат да живеят  без нея“, признава Гешев.  Самият той не пуши.

През целия си живот, освен че е работил във ВиК-Пловдив първо като помпиер, после като инспектор, а и след  като се е пенсионирал преди 10 години, се занимава със земеделие  заедно с вярната си помощница  - съпругата му Цветана.  С порасналите деца се грижат за  имот на околовръстното шосе. Зеленчуци отглеждат за  себе си. 

Хората от "Кючук Париж" помнят Тодор Гешев като човека, който навремето накара местната власт да  направи ремонт и да монтира улично осветление  в източната част на бул. „Александър Стамболийски“. В участъка от затвора до Кукленско шосе беше тъмно като в рог, а колите пропадаха в дупките. През октомври 2011 г.  Гешев направи фурор, като окачи кратуни на два електрически стълба, за да напомни за пореден път на Общината, че трябва да сложат лампи, както „Марица“ тогава писа. 

Свалиха  бунтаря  от стълбата с полиция и го закараха в Първо РУП, за да подпише декларация, че няма да прави повече така. А преди това  Тодор Гешев беше предприел още два протеста, като  сложил  пръчки в дупките и ги окичил с балони. След това, като видял, че не хваща дикиш, ги „украсил“ с фенери.

Протестите се увенчаха с успех - б​еше асфалтирана тази част на булеварда и монтираха осветление.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?