Следвайте ни

Добри пловдивчани спасиха от глад баща и син 

viber icon

Житейска драма с баща, повален от инсулт, и син с психично заболяване ангажира социални работници, общински служители и доброволци през последните няколко дни. 

Борбата е те да не умрат от глад и липса на грижи. 

„Наблюдаваме това семейство по сигнал на съседи вече повече от половин година. Бащата е на 75 години, а синът, който има психическо заболяване, е на 35. Двамата живеят в собствено, но доста занемарено жилище”, разказа шефът на социално подпомагане д-р Надя Танева. 

Съпругата на възрастния човек е починала, а той през последните месеци показва явни признаци на старческа деменция.

Семейството е получавало храна от социалната трапезария, обаче не е ходило да взима. Когато ги попитали защо, те отговорили, че се хранят малко и нямат нужда от много храна. 

„Истината е, че бащата просто е забравяше да отиде да я вземе”, обяснява д-р Танева. 

След време социалните работници откриват, че бащата има сестра в София. Тя поддържа контакт със съседите им. 

Дирекция „Социално подпомагане” се свързало с нея. Оказва се, че 35-годишният син в семейството има доверие само на леля си и така отваря само на нея. 

Преди десетина дни бащата получава инсулт и проблемът става много голям.

До този момент двамата мъже категорично не искат настаняване в социална услуга и наблюдение от социални работници. 

Това връзва ръцете на дирекцията. Сега след инсулта бащата е на легло. Ако се прибере обратно в апартамента си няма кой да се грижи за него. 

След изписване от болницата 75-годишният неподвижен мъж е трябвало да бъде качен на носилка до 4-и етаж. 

Социалните работници се свързват с доброволците от Координационния център за социални услуги. Те поели ангажимент да го качат тази неделя. 

Стига се до извода, че решението е безсмислено, защото човекът ще загине сам без грижи. Ситуацията е кризисна. 

„Това означава да го обречем на гибел. Няма и кой да се грижи за сина му”, обяснява проблема д-р Танева. 

Макар, че в момента има заповед, в която изрично е казано, че се ограничават настаняванията в социални домове, от дирекцията действат той да влезе в дома за стари хора. 

Пак се изниква проблемът, че за да бъде настанен човек в една социална услуга, трябва да даде изрично съгласие. 

Пловдивските социални работници са се свързали със сестрата на получилия инсулт мъж. Тя се е съгласила, че това е най-добрия вариант. Вече е подписала документите за настаняване. 

Текат и медицинските прегледи на бащата – без тях не може да живее в дом за стари хора. Вариантът да влезе в дом за хора с физически увреждания отпаднал, защото за него се иска експертно решение, а дядото няма такова. 

Синът също категорично отказва да бъде настанен някъде. Община „Пловдив” му носи храна всеки ден и я оставя на съседката. 

Ако я оставят пред вратата на апартамента той няма да я погледне. Не отваря на непознати – така отпада вариантът социалните да му звънят за храната. 

„Изказвам искрени адмирации към съседката им! Ако няма такива хора, ще е много трудно да помагаме на изпаднали в подобна ситуация”, казва шефката на „Социално подпомагане”. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Благо

08.04.2020 | 16:54

Много мъка има по света! И не е лошо понякога да се срещаме за това.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?