Следвайте ни

Добри новини: Вече само 17,5% от младите нито учат, нито работят

85% от работодателите казват, че намирането на подготвени кадри е станало по-трудно

viber icon

В началото на 2020 г. (преди пандемията от Covid-19) в условията на икономически подем българските младежи се реализират по-добре на пазара на труда спрямо предходните 10 г. През 2020 г. 80,7% от наскоро завършилите образованието си българи (между 20- и 34-годишна възраст) са заети на пазара на труда (при средно 80,9% за ЕС). В същото време за последните 10 г. делът на младите, които нито работят, нито се обучават, е рекордно нисък (17,5%).

Въпреки този напредък 85% от работодателите смятат, че намирането на служители с подходящи умения и квалификация е станало по-трудно, а България продължава да е в групата на слабо представящите се страни в областта на изграждането на умения на работната сила.

Годишният доклад за състоянието на системата на образованието през 2020 г. на организацията "България 2030" отчита като положително въвеждането на дуалната система и сочи като проблем качеството на професионалното образование. В тази връзка препоръчва  подобряване на взаимодействието с бизнеса, актуализиране на учебните програми, гарантиране на иновативна среда на учене и привличането на млади преподаватели, особено по предметите по професия. 

Основна препоръка е въвеждане на устойчив механизъм за оценка на качеството на професионалното образование и обучение и реализацията на завършващите. Подобен инструмент би могъл да бъде обвързан с финансирането на професионалните училища, за да стимулира усилията на заинтересованите страни. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?