3520

Добрата новина: Няма да вдигат такса смет В Пловдив

Парите за чистота  надхвърлят 50 милиона лева за догодина

 

Пловдивчани ще плащат същата такса смет през 2024 г., каквато беше приета и за тази година. Увеличение не се предвижда. Това потвърди за „Марица”  зам.-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

План - сметката за дейностите, свързани с чистота в Пловдив, в момента се подготвя и ще бъде публично оповестена в сайта на Общината до две седмици.

Гражданите и фирмите ще продължават и догодина да плащат  такса смет по стария механизъм, който се изчислява върху данъчна оценка на имотите. За граждани таксата е 1,8 промила, за фирми – 5,3. По закон новият механизъм „замърсителят плаща” за количество генерирани отпадъци от домакинство влиза в сила от 1 януари 2025 г. 

През  тази година за битката с отпадъци в план - сметката бяха предвидени 47,7 млн. лева, от които 20 млн. лева са  приходи от такса смет на населението, а 27,7 милиона – от предприятия и фирми. От заплащането на таксата са освободени  читалищата,  молитвени домове,  музеите, галериите, библиотеките.  По закон общините имат право да разходват приходите от такса смет само за дейностите по чистота – събиране на отпадъци, транспортирането им до депа, миене, метене и зимно поддържане на обществените пространства, преработка на боклука, изграждане на депа, мониторинг.

Очаква се, че разходите за чистота през следващата година ще бъдат по-големи и ще надхвърлят 50 милиона. С 2 млн. лева  се увеличава цената на преработката на  отпадъци в екологичен завод в Шишманци – вместо 30 лева на тон от 1 януари общината трябва да плаща на оператора 50 лева.  Сметката нараства с още 2 млн. лева и заради увеличение на работните заплати, каза зам.-кметът.

Иван Стоянов подчерта, че в момента се подготвя и по-ефективна организация на почистването на Пловдив, включително и около контейнерите, където често се образуват сметища.  

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Недоверчив

Недоверчив

06.12.2023 | 14:58

Ще се промени ли данъчната оценка на имотите? С нея е свързана и такса смет. И кога ще се въведе някаква норма - такса смет - според изхвърляната смет, а не на квадратен метър! И до кога такса смет ще се взима от собственици на необитаеми жилища!

Отговори
5 0
Иванов

Иванов

06.12.2023 | 14:34

Добрата новина означава, че ще тънем в мръсотия и боклуци, защото качеството на услугата се запазва на дългогодишното си мизерно равнище.

Отговори
2 3
Гюрга

Гюрга

06.12.2023 | 17:12

Многото пари не са гаранция за добро качество - справка - заплатите на учителите. По-високите заплати не доведоха до по-добри резултати на учениците. Зависи как се използват средствата! Защо /напр в Кючука/ в парка "Белите брези" всеки ден го чистят? Същото се отнася и за другите паркове с ежедневни грижи /разходи/. Живея зад океана и не съм видял никъде до сега да се метат улици и тротоари. А у нас - това е ежедневие.

Отговори
3 0
Запознат

Запознат

06.12.2023 | 14:24

Само глупак може да не знае, че вдигането на таксата може да стане с решение на ОС и то при положение, че предложението за това решение бъде качено на сайта на Община Пловдив един месец пледи сесията на ОС. Та драги ми глупаци, добрата новина се знае от преди повече от две седмици и не е необходимо зам. кмета по екология да "открива топлата вода"

Отговори
5 3
Обективно погледнато

Обективно погледнато

06.12.2023 | 13:58

Тия ще грабят още повече!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?