Следвайте ни

Откриват в Пловдив най-голямата пързалка на Балканите

За да се поддържа леда, средно на ден отиват между 2000 и 4000 лв. за ток

viber icon

До края на ноември в Пловдив ще бъде открита най-голямата ледена пързалка на Балканите.  Тя ще работи всеки ден от 10 до 22 часа чак до края на януари. 

Тази година обаче мястото й е ново – вместо пред Партийния дом, тя е разположена  върху площта над подлеза Гладстон. „Мястото е неудобно, около таблата няма място за публика. Надяваме се, че догодина ще се върнем пред Партийния дом. С цел безопасност ще се наложи да сложим и по-високи заграждения около парапета, който е от страната на улицата“, коментира Николай Денев. Загражденията ще са високи поне 2 метра и половина.

Монтажните дейности по ледената пързалка вече кипят с пълна сила, а площта върху която ще се простира е 1500 кв. м. Миналата година любителите на кънките се пързаляха на 1300 кв. м площ. „Изграждането и поддържането на леда на големите пързалки е изключително трудоемко. То е скъпо съоръжение“, каза Денев.

За да се поддържа температура от -10 градуса по Целзий, по тръбите под леда ще тече етилен гликол. Агрегатите пък, с които се поддържа системата, харчат средно  между 2000 и 4000 лв. ток на ден. 

Таксата тази година ще бъде по 7 лв. за пързаляне и 3 лв. за наем на кънки. За сравнение миналата година беше 7 лв. с кънките. Причината за поскъпването е постоянното повишение на цените на електричеството и големината на обекта. „Пловдивчани вече се научиха да карат кънки и все по-често идват със собствени“, отбеляза Денев.

Организаторите са подготвили 700 чифта кънки, а капацитетът на ледената пързалка е 500 души.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?