46

До 2024 година: Античният театър на Пловдив влиза в "Исторически парк"

Визионерите, които възстановяват стъпка по стъпка всеки важен детайл от историята ни, за 4-и път са големите победители в „Изборът на българите“

Четири години поред, от 2019-а насам, един обект заковава абсолютния Еверест в туристическите награди на Министерството на туризма. Големият фаворит в надпреварата за „Изборът на българите“ e „Исторически парк“ в с. Неофит Рилски до Варна.

„От години полагаме неимоверни усилия, за да изградим едно място в България, което да служи като символ на българския дух. В тази кауза съм аз, но и хиляди доброволци и съмишленици, обединени и - стъпка по стъпка, правим чудеса. Защото искаме да покажем, че българите трябва да са горди с произхода си, а не скопени“, казва пред „Марица“ Ивелин Михайлов, визионерът, който стои зад концепцията на „Исторически парк“.

Във времена на световни кризи, войни и пандемии, когато в света много повече се руши, отколкото се гради, Ивелин иска да построи новия символ на България. „Мечтата ми е да изградя „Исторически парк“ и да го превърна в световно достижение - по подобие на Айфеловата кула - символа на Франция, на катедралата в Барселона или Колизеума в Рим. Ние, българите, трябва да имаме своя международен символ, за да провокираме интерес към историята ни. Всички чужденци, които са идвали до момента при нас в Парка, са оставали удивени. А когато хората видят, че някой е направил нещо значимо в миналото, тогава започват да изучават неговата история и култура“, мотивира се нашенецът.

Разходката в „Исторически парк“ ни връща

10 000 години назад във времето

с най-старата цивилизация в Европа, чиито следи са намерени край Варна. Паркът ни показва типичните селища от времето на халколита и неолита. Орфей и Спартак са поставени в „тракийския период”, където се вижда единственият възстановен тракийски дворец - с тронна зала, спалня, тракийски съкровища. Наблизо са двете гробници - Казанлъшката и Александровската, а до тях и гробницата в Свещари. После минаваме покрай Рим, Средновековието.

В центъра е скулптурата на Асеневци

Точно зад нея вече е построено подобие на Царевец - в периода XI-XII век. Тогава градът е част от Византийската империя, докато двамата болярски синове, по-късно царете Асен и Петър, вдигат въстание срещу Византия (1185 г.). След края му се поставя началото на Второто Българско царство със столица Търновград. Възстановката показва част от крепостната стена и три типа кули - открита и закрита и кула тъмница. Зад тях се вижда и царската резиденция.

Античната епоха обаче има специално място в тази „арена“, където историята оживява по особено впечатляващ начин. Точно тук ще се появи

Античният театър на древния Филипопол.

„Работим с екипа ми по този вълнуващ паметник, съхранен в хилядолетния в Пловдив. Вдигаме го детайлно, така че да онагледим напълно оригинала. Използваме мрамор, а скулптурите се правят на ръка, което ни отнема много време. Но пък резултатът ни радва“, допълва Ивелин Михайлов. Според него, Античният театър на Филипопол ще е един от най-скъпите обекти в целия „Исторически парк“.

Възстановката е на проф. Маргарита Ваклинова и екипа й, които работят по

близо 200 скулптури от мрамор -

малки фигури, които ще допълват основната конструкция на древния театър. „Всяка една от тези скулптури ни отнема по 6 месеца работа, но до 2024 година Античният театър ще е готов и ще може да се види в „Исторически парк“. Вярваме, че това ще повиши интереса към Пловдив и всички забележителности около града ви, защото туристите ще искат да видят оригинала“, вярва Ивелин.

И дава следния пример: южната китайска провинция Гуангдонг вече може да се похвали с точно копие на защитеното от ЮНЕСКО австрийско градче Халщат - известно със солните си находища. Ала след като копието му се появило в Китай, австрийците се радват на четири пъти повече посетители.

Младите в община Ветрино отглеждат по 3-4 деца  

Днес „Исторически парк“ не е просто красиво място. Не е и купчина камъни, които показват историята, а дух, сърце, огън и копнеж. Ивелин Михайлов обясни как неговата идея в годините увлича хиляди хора: „Искаме да помогнем да се развие културата ни и тя да достигне до сърцето и душата на всеки един човек. Само така ще живеем в добро общество!.

За годините, откакто започна изграждането на „Исторически парк“, над 300 българи в региона, работили в чужбина, се завърнаха по родните си места. „Българите строят чудеса в чужбина, но какво от това. С парите, които им плащат, си купуват по една стара кола и се прибират. Така България се превръща в „гробище“, а чужбината става все по-хубава. Тези хора обаче избраха да се завърнат, да творят и да оставят труда си в България. Днес много от младите семейства в община Ветрино, където попада паркът, отглеждат по три-четири деца. Християнското семейство трябва да бъде основна градивна единица на нашето общество. Защото любовта към родината и света започва от тук - от любовта към семейството“, споделя сърцатият българин Ивелин Михайлов.

Турци помагат

Кан Котраг да влезе на кон в Татарстан

Паметникът на кан Котраг, един от синовете на Кубрат, основал Волжка България, вече пътува към Русия. Създадена отново в „Исторически парк“, скулптурната композиция на Дишко Дишков от Сопот ще бъде монтирана в Тетюши - градчето е на около 120 километра от Казан, столицата на руската република Татарстан.  

Това е вторият паметникът на български владетел, който визионерите около Ивелин Михайлов вдигат зад граница. Първият бе на кан Алцек, най-малкия син на кан Кубрат. Днес едно малко градче в Южна Италия - Челе ди Булгерия,  пази спомена за него.

Дълго време монументът на кан Котраг можеше да се види в „Исторически парк“ - заедно с постамента той е висок 5.20 метра, а фигурата на кана на кон е 3.20 м. „Отдавна имахме разрешение и избрано място за неговото поставяне благодарение на нашите приятели от Република Татарстан, където са открити над 2000 волжко-български паметници от X-XIV век. Внезапно обаче ни забраниха да транспортираме паметника към Русия. И забраната дойде от българска страна. Знаете, войната в Украйна… имало избрана от ЕС. Не искам да коментирам! Тогава на помощ ни дойде турска фирма - продадохме го на тях и паметникът вече пътува към Русия. Парадоксално е, но турците вземат по-присърце българската култура и ценности. За разлика от родните политици“, разсъждава българинът.

Паметникът на кан Котраг ще бъде вдигнат на един от високите хълмове на десния бряг на река Волга, откъдето ще гледа към Биляр - последната столица на Волжка България, съществувала от Х до ХIII век.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

18.12.2022 | 17:03

БРАВО!

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?