49

До 15 бона глоба в Пловдив, ако шефът не осигури условия за хоум офиса

Глоба от 1500 до 15000 лв. очаква шефовете, които не са осигурили подходящи условия за дистанционна работа на служителите си. Това се отнася за фирми и компании, които са преминали на хоум офис заради пандемията. Предвид, че техният брой започва да преобладава, след броени дни от Инспекцията на труда в Пловдив започват проверки. 

Директорът инж. Атанас Чернаев посочи пред „Марица“, че контролът няма да бъде чрез ходене по къщите на служителите. „Това ще се случи само след подаден конкретен сигнал и само, ако служителят, подал сигнала, разреши да влезем в дома му. При констатирани групи нарушения, ще се налагат и глоби. 

„Разпоредбите, регламентиращи работата от разстояние са отдавна разписани в българското законодателство и според тях работодателят е задължен да осигури еднакви условия на труд за всички свои работници и служители, независимо дали работното им място е вкъщи или в помещение на предприятието. Работeщите от своя страна имат същите права и задължения като колегите си, които полагат труд в самото предприятие. Условията, свързани с осигуряването на работното, техническото и друг вид оборудване на работното място, задълженията и разходите по поддръжката му и други, се уговарят в индивидуалния трудов договор, с трудов договор за работа от разстояние, споразумение към трудов договор или в колективен трудов договор. Различното в момента е, че пандемията изведе на дневен ред работата от разстояние като една от противоепидемичните мерки. Използването на този начин на организация на труда се разшири и се повдигнаха въпросите за условията на труд на работещите вкъщи. За да отговори на обществените очаквания, Инспекцията по труда планира да включи и работодатели, въвели работа от разстояние, в кръга на тези, които ще бъдат проверени чрез разработения от Агенцията иновативен начин на контрол - чрез въпросници за самоконтрол“, обясни Чернаев. Той посочи, че чрез този начин на контрол се цели подобряване условията на труд без да се налага проверка на място в обекта на контрол, а в случая в дома на работещите.Иновативния метод е разработен по проект „Оптимизация и иновации в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. При този начин на контрол на работодателите се изпращат въпросници за самоконтрол съобразно тематиката на проверката. При попълването им те могат да установят сами има ли несъответствия по отношение на трудовото законодателство в предприятията им и да ги отстранят преди евентуално извършване на физическа проверка. 

„Такава ще се планира само в някои предприятия на базата на анализ на отговорите, извършен от специален софтуер и съгласно методика, разработена също по проекта. Работодателите ще имат най-малко месец, за да отстранят несъответствията без да има риск за налагане на санкции. Целта е да бъдат подобрени условията на труд в много повече предприятия, отколкото могат да бъдат обхванати от контрола.

Софтуерът позволява да бъдат изпращани вече разработени по дадена тема въпросници за самоконтрол, както и да бъдат генерирани нови въпросници“, обясни директорът на Инспекцията по труда в Пловдив. Конкретно за работата от разстояние предстои да бъде генериран нов въпросник. След това той ще бъде изпращат на работодатели, за които в общия контрол е установено, че са въвели работа от разстояние или дейността им предполага използването на този начин на полагане на труда, например IT сферата. 

„Спецификата на контрола при работа от разстояние, който е свързан задължително с предварителна уговорка с работещия, за да бъде проверено работното място в дома му, крие риск традиционнитепроверки да не бъдат много ефективни, тъй като се губи ефектът на изненадата. В този смисъл очакванията са иновативният начин на контрол, който не изисква посещение на място, но в същото време стимулира работодателите сами да подобряват условията на труд, за да избегнат евентуални бъдещи санкции, да бъде много по-ефективеn”, коментира Чернаев. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гавраил

Гавраил

21.01.2022 | 15:14

Браво! Дано повече журналисти има като вас, че и на мен ми се случи нещо подобно! Благодаря предварително!

Отговори
2 0
Журналист

Журналист

21.01.2022 | 15:12

Ясноо. Ще се погрижим да се разчуе това, бъдете сигурен!

Отговори
2 0
Неее

Неее

21.01.2022 | 15:10

Не е вярно! Никого не са глобили даже и със сто лева. Само бедните работници глобяват, заради подкупите! Един мой приятел подаде сигнал за нарушение, на който имаше двама свидетели, но въпреки всичко , не глобиха работодателя , защото се оказа , че е подкупил служителката от Охрана на Труда. Случаят ще излезе пред медиите! Това е недопустимо! Вместо да получи глоба, работодателят уволни незаконно работника, заради подадения сигнал!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?