Следвайте ни

Джунгла вместо втори гребен канал в терена на раздора

С изграждането на съоръжението Пловдив ще загуби последната си лонгозна гора, твърдят от гилдията на ландшафтните архитекти.

viber icon

Не е редно при условие, че имаме едно от най-добрите съоръжения, да премахваме 150 декара от територията на града, която е отредена за паркове.

 

Теренът между съществуващия гребен канал и река Марица се е превърнал в гъста джунгла, показа проверка на „Марица“. Пред очите на всеки, дръзнал да се разходи из местността, се редят странни дървесни видове, заплетени храсталаци и високи треви, които лесно могат да ни пренесат в „прокълнатите гори“ от приказките.

 


Мястото днес е подходящо по-скоро за научни експедиции, отколкото за срещи и разходки. Високи обувки с дебел грайфер, компас и мачете са абсолютно задължителни за всеки мераклия, решил да прекара един следобед в крайречна разходка, която лесно се превръща в битка с природата.

 

Малцината смелчаци, които идват тук, винаги са заредени с вода, тъй като чешми няма. Може да се върви само по тясна криволичеща пътека. Тя е дълга няколко километра и е изпълнена с препятствия. Тревите са високи и заплетени. Много са и падналите дървета - къде ударени от мълния, къде някой е минал да си отсече и набере за зимата.

 


Всяко едно прекрачване извън пътечката лесно може да ви отведе в дълбоката и недостъпна джунгла на парк „Отдих и култура“. Със сигурност нито ще ви е културно, нито ще успеете да отдъхнете. Осветление няма.

 

Осъществяването на проекта за втори гребен канал ще бъде пагубно за зелената система на Пловдив, тъй като ще отреже над 150 декара, които по презумпция са отредени за парк, продължават да настояват от колегията на пловдивските ландшафтни архитекти.

 

По думите им в терена, отреден за новото спортно съоръжение, попадат последните остатъци от лонгозна гора в Пловдив. Този рядък за града ни тип флора преди време е процъфтявал, но с урбанизирането на територията е започнал да умира. Експертите смятат, че работата по втория гребен канал ще довърши окончателно лонгозата.

 

Освен това под набезите на резачките ще попаднат и много бели тополи, които са защитен вид. Лечебните дървета са разположени в 8 гнезда, където следва да бъде новата водна площ и ще трябва да бъдат изсечени, въпреки че някои екземпляри са на над 80-годишна възраст.

 

„Зеленината в града все повече намалява, затова трябва да запазим гората на гребната. Не е редно при условие, че имаме едно от най-добрите съоръжения, да премахваме 150 декара от територията на града, която е отредена за паркове”, коментира пред „Марица“ известният ландшафтен архитект Станимир Шаламанов, който изрази общата позиция на цялата колегия.

 

Той определи като неверни твърденията, че Пловдив няма да може да приема световни и други големи първенства без втори гребен канал, тъй като такива се провеждат и към момента, без да има второ подобно съоръжение - тоест изграждането не е задължително условие на федерацията по гребане.

 

На следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 17 септември, трябва да се обсъди предложението на администрацията да заплати на частна фирма 1 354 000 лева от градския бюджет за терен с площ 11 418 кв. метра, който попада в границите на втория гребен канал. Имотът е собственост на фирма "Пловдив рийч" ЕООД, чийто управител е Филип Хауърд. Цената е посочена от дружеството, а иначе данъчната оценка на терена е 425 138 лева.

 


 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?