Следвайте ни

Джакпот! Пловдив получава 17 милиона за нови училища, забавачки и ясли

viber icon

Община Пловдив ще получи голяма финансова инжекция от държавата за нови училища, детски градини и ясли. Градът получава пари за 7 обекта от общо 11-те си проекта, с които кандидатства по националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища.  Добрата новина съобщи зам.-кметът  по образование Стефан Стоянов.

"Проектните предложения на Община Пловдив на обща стойност 14  817 000 млн. лева получават финансиране благодарение на професионалната работата на екипа на Община Пловдив", подчерта той. Освен това Пловдив получава и 2 млн. лева за държавната Професионална гимназия по електротехника и електроника.

„Благодаря на Министерството на образованието и науката и лично на министър Красимир Вълчев за подкрепата в тази инвестиция. Тя до голяма степен ще реши недостига на места в  детските градини и ясли“, заяви кметът Здравко Димитров.

Средствата се отпускат по Програмата на правителството за нова образователна инфраструктура, която стартира през юни с индикативен бюджет за всички общини 140 млн. лв. и с продължителност две години. В подготовката на проектите се включиха  зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, Главният архитект Димитър Ахрянов и техните екипи, както и районните кметове, припомни Стефан Стоянов. Той допълни, че по националната програма Пловдив кандидатства за финансиране на 11 обекта при лимит от 12 възможни.

Ето и пълния списък на обектите:

1. Детски градини и ясли:

- Изграждане на нова детска градина за 8 групи в жк "Тракия", стойност на проекта - 2 999 500,00 лв.;

- Преустройство, пристрояване и надстрояване на ЦДГ "Чучулига" за обособяване на две нови групи и физкултурен салон – стойност на проекта - 562 300,00 лв.;

- Изграждане на пристройка към съществуваща Детска ясла № 19 за две нови групи  – стойност на проекта - 598 700,00 лв.;

- Изграждане на нова детска градина за 4 групи в район „Южен“ – стойност на проекта - 3 000 000,00 лв.;

- Преустройство и пристрояване на ОДЗ "Буратино" за нови 3 групи – стойност на проекта - 687 700,00 лв.;

 

2.        Общински училища:

- Изграждане на нова сграда на ОУ "Княз Александър I" - стойност на проекта - 4 973 300,00 лв.;

- Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ "Константин Величков", район "Южен" – стойност на проекта - 1 995 500,00 лв.;

 

3. Държавни училища:

- Професионалната гимназия по електротехника и електроника - пристрояване на съществуваща сграда - 2 000 000 лв., проектът е изготвен от екипа на гимназията.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

МАКАРЕНКО

МАКАРЕНКО

10.11.2020 | 12:29

ЧЕ КОЙ ВИ ХОДИ ВЕЧЕ НАУЧИЛИЩЕ, БРЕ ?!?!? ТОВА СА ПАРИ ЗА ЛАПКАНЕЕЕЕ.....

Отговори
0 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.11.2020 | 18:39

Да джакпот ,но за кого.Половината от тези пари ще потънат незнайно къде,а останалите ще бъдат дадени на силно наши фирми.Под наши разбирате за какво става дума нали.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?