Дискусия: Старият град - седмо кметство?

Общинският съветник и бизнесмен Любозар Фратев предлага автономия на резервата

Необичайно предложение внесе в градския парламент общинският съветник от ДЕР и бизнесмен Любозар Фратев. Той счита, че архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив" ще се развива по-добре, ако получи специален статут на самостоятелна административна единица. С по-прости думи това означава Пловдив да има седмо кметство вместо сегашните шест.

Според Фратев обособяването на Стария град в отделно кметство със собствено наименование, граници, административно обслужване, управление и бюджет може да стане със закон. Затова той приканва колегите да направят предложение до депутатите и Министерския съвет.

За разлика от районите, чиито кметове се избират мажоритарно, Старият град ще се управлява от кметски наместник, назначен от градоначалника за четири години. Правомощията му ще се свеждат до изпълнение на бюджета на общината в частта, която касае резервата, стопанисване на общинската собственост, благоустройство, околната среда, опазването на обществения ред, административните услуги. Статутът на самостоятелна административно- териториална единица ще помогне да се съхрани за по-дълго време огромното богатство на резервата, твърди Любозар Фратев.

Предложението тепърва ще се обсъжда в постоянните комисии и след това ще се разглежда на сесия. Не е изключено идеята да предизвика дебат сред съветниците. Даниела Желязкова от ДСБ, която има зад гърба си почти 20-годишен опит в местното самоуправление, напомни, че до 1995 г. в Стария град също имаше кметски наместник. Резерватът беше девето кметство на Пловдив. А Начо Културата се счита за най-емблематичната фигура на кмет на Стария град отпреди Десети ноември. Той докара милиони на Трихълмието, с които бяха възстановени рухналите възрожденски къщи. С промяната в закона, приета през 1995 г., кметството се ликвидира и стана част от район „Централен". По същото време беше въведен и мажоритарен избор на районните кметове. Желязкова има друго мнение за спасяване на резервата от западане.

Ако се възстанови старият статут, резултатът няма да е този, както си представя Любозар Фратев, каза Даниела Желязкова. Според нея проблемът на резервата не е в поредния управник, а в средства. Дори и да е светия, нищо няма да направи, ако няма пари, убедена е съветничката.

Важно е да натискаме градската администрация да пише проекти, с които да печели финансиране за паметниците на културата. В Европейския съюз има достатъчно програми, но Пловдив и досега не се е научил да ги използва, твърди Даниела Желязкова и дава примери. В Кърджали за Перперикон са разработили проекти за 7 милиона евро. Наскоро пътувах до Враца и бях ошашавена, две неща направо ми взеха акъла, разказа Желязкова. Първо, видях, че всички обществени сгради - училища, детски градини, диспансери и болница са санирани, имат нови огради, по които не се вижда и грам графит. В училищните дворове имат тенис кортове със специална настилка, площадки за волейбол и баскетбол, а около тях - морави от зелена трева. Второто ми учудване беше, когато научих, че всичко това е направено с пари, спечелени по проекти. За всяка детска градина и всяко училище са кандидатствали със самостоятелен проект, сподели възхищението си Желязкова.

При нас проектите са кръгла нула, затова и Старият град продължава да изглежда занемарен, счита съветничката.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?