Следвайте ни

Диригентът на местната власт Александър Държиков - веселяк, с благ нрав и ум на гросмайстор

Как пътешественикът, обиколил света, се превърна в дялания камък на управлението в Пловдив

viber icon

Душата на компанията. Човек, на когото можеш да се довериш и който няма да те подведе. Добър организатор. Балансиран, диалогичен политик и администратор. Така казват приятели и колеги за инж. Александър Държиков - председател на  Общинския съвет в Пловдив. Диригентът на местния парламент е веселяк, с благ нрав. Никога не повишава тон, нито говори назидателно от трибуната. Но успява да овладява страстите на силно фрагментирания Общински съвет, като лавира по дневния ред в прецизността на гросмайстор. 

Пътешественик по дух, Държиков се превърна в дялан камък на местната власт. Във времето е бил преподавател  по безопасност на движението в Регионалната автомобилна школа, началник на сектор в ДАИ, заместник-кмет по транспорт, а по-късно - по култура и туризъм в Община Пловдив. 

В сезона на отпуските съветник № 1 е на поста, но се оглежда по кой от маршрутите да поеме със съпругата си Веселина и с приятели, след като дойде ред на почивката.

Двамата с Веселина са запалени  пътешественици

Съпрузите са обиколили всички кътчета на България, посетили са стотици природни забележителности, пещери, манастири, язовири и всеки път, пътувайки, откриват  нови приказни места. А когато се върнат, Държиков  старателно описва в личния дневник на принципа - „който пише, помни, който разчита на паметта, забравя“. У дома си имат над 20 албума със снимки от екскурзии и безброй спомени.   

В близките дни една от задачите на Държиков е да подготви  с приятели наборна среща за 40-годишнината от випуск 1981. По традиция всяка година състудентите се събират в различни краища на страната - Плевен, Велинград, Велико Търново, за да прекарат заедно със семействата си  два дни, задължително - с песни и китара. За кръглата годишнина срещата е договорена в Пловдив, а шефът на Общинския съвет  е оторизиран да състави „дневен ред“  - задължително с посещение на забележителности, музикална програма, скара и китара. Събират се по 70 души и преди това очаквано от всички събитие всеки детайл се обмисля, за да се запомни задълго и да се поддържа градусът на настроението.   

Инженерът с китара в ръка 

Научил се е да свири като малък, още в V клас, по парковете в "Кючук Париж", където е израснал. Страстта към музиката са му предали неговият баща, който е свирил на акордеон и китара, и вуйчо му, професионален музикант на китара. 

„Вуйчо ми купи първата китара, настрои и ми подари „Школа“ да уча нотите, която пазя и досега. Първата песен, която научих на една струна, беше „Хей, калинка-малинка моя“ на руски“,  спомня си детските години инж. Държиков. Показал му как се свири една гама, после - барета, което било по-трудно, докато овладее „белите манастири“ така, че изпълнява песента с лекота. 

Днес шефът на Общинския съвет знае десетки песни, а като се съберат три-четири приятелски семейства на екскурзия или море, репертоарът - от българския  фолклор и стари шлагери до  съвременни мелодии, няма свършване. На едно такова събиране инженерът по транспорт

пял на микрофона  с Николина Чакърдъкова,

а при едно от посещенията в Македония, когато беше заместник-кмет -наравно  с домакините. 

Александър Държиков споделя, че обича и македонски песни. „Леля ми се ожени в Битоля. Много пъти ходихме на гости с баща ми, като всеки път се връщахме с по няколко грамофонни плочи с македонски песни. Може би затова ги обикнах“. Вкъщи със съпругата си слушат всякаква музика - "Смоуки", Адриано Челентано, Тина Търнър, Иван Дяков, Валя Балканска. 

Семейството, приятелите, песента и китарата стоплят живота - без тях не си го представям, казва инж. Държиков, прочут като работохолик  през целия му  самостоятелен живот -  в  ДАИ, на зам. кметския пост и в Общинския съвет.

Разказва, че най-добре почива, когато пътува и вижда красиви забележителни места, на които е богата България. С приятелите набелязват маршрути и за два дни успяват да обиколят например Леденика, Белоградчишките скали, Бабини Видини кули, Черепишкия манастир, Своге.  Най-много на Държиков му допадат Родопите, където сигурно вече няма кътче, в което да не е стъпил кракът му - Белинташ, Кръстова гора, връх Свобода, Загражден, Доспат, Сърница. Последния поход - 5 км, направиха с Веселина и приятели до Фотинските водопади над Батак - красива, почти дива местност. Обикаляли са из Дяволското гърло и Буйновско жрело.

„Допада ни всичко - уникалната природа, гайди, кулинарните гозби, които държим да опитаме, местните традиции. След два-три дни се чувстваш като нов“, смее се Държиков. 

Десет години подред, след като отвориха Маказа и преди пандемията, са почивали през лятото на Тасос сред зеленина. Намерихме много привлекателно кътче, но сега ще прескочим до Черноморец заради извънредните мерки, предпазлив е инж. Държиков. През миналата година и той е изкарал тежък ковид.

Не обича да се оплаква и да недоволства от живота. Казва: "Имах късмета да обиколя света от началото му - японския град Окаяма, с който Пловдив е побратимен, до края - Чили, чийто град Ла Серене се счита  за срещуположната точка на планетата. В Серена Държиков е ходил като зам.-кмет по култура, за да поеме щафетата за провеждане на поредния Световен конкурс за високоспиртни напитки. Посетил е близо 30 държави.

"Видях много забележителности, но  все повече се убеждавам, че и ние в България имаме с какво да се гордеем и да покажем на света, стига да умеем да се представим", категоричен е Александър Държиков.

Върти без грешка волана на тира

Общинският съветник № 1 Александър Държиков, инженер по транспорт с диплома  на магистър от русенския университет „Ангел Кънчев“, има всички възможни  категории за управление на моторни превозни средства. Може да управлява абсолютно всичко, което се движи на колела, включително тролейбус, автобус, трактор, багер  и дори ТИР, но не придиря за луксозен автомобил. Семейната кола е

„Рено Лагуна“ на 20 години, 

но е в добро състояние. 

В някогашния Мотоцентър председателят на местния парламент  е  обучавал шофьори. По-късно  в ДАИ - Пловдив, където е работил като началник-сектор, изпитвал бъдещите водачи като шеф на комисията. Самият Държиков  още през 1977 г. си е взел книжка във военната школа в  Балчик, където е служил като младеж. Държи да се спазват правилата на пътя и досега няма нито едно нарушение, за което е получил  Златен талон.

Разказва, че има огромна разлика в обучението как да подкараш автомобила, как да го паркираш и да шофираш, без да рискуваш живота - своя и на другите участници в движението. „По онова време бъдещите водачи се обучаваха на полигони.

 Разполагахме с полигони за критични ситуации, 

например на хлъзгав терен, имаше учебна програма, тренажори, нощно кормуване, строга дисциплина и много висок контрол, синхрон между теорията и практиката. Това, което трябва да правиш при кормуване, предварително си видял в кабинета - да речем, как се държи воланът“, спомня си Държиков.

Професията му помогна в мандата на заместник-кмет по транспорт в Община Пловдив. Заедно с екипа от специалисти подготвиха Генералния план за организация на движението.

Под негово ръководство се въведоха първите зони за еднопосочно движение,

които значително разтовариха трафика. Създадоха Синя зона, която днес наброява над 2000 места в централната градска част. Монтираха тъй наречените "бягащи светофари", част от които се запазиха и до днес, осветиха се 70 пешеходни пътеки. Започнаха да слагат антипаркинг колчета, за да не се паркира върху тротоарите. В същия мандат бяха изградени близо 50 км. велоалеи и монтирани светофари с LED осветление. Шофьорите забравиха каква мъка беше със старите лампови светлини, които почти не се виждаха вечер и често изгаряха, припомня инженерът по транспорт.

Гордостта му са децата и внуците, слабостта - английският футбол

Гордостта  на Александър Държиков са неговите дъщери и  внучки. С възторг разказва за най-голямата - 14-годишната внучка Стела, която от раз, на първото класиране, беше приета в ЕГ „Пловдив“ с английски език.

Майка й, по-голямата дъщеря на Държиков, е учителка по английски. Другата  щерка на шефа на Общинския съвет 7 години  живяла в чужбина, но се завърнала. Владее перфектно испански и английски, има сертификат и в момента си гледа децата - 5-годишната Александра и Адриан на три и половина. Семействата на двете дъщери са в Пловдив. Трите поколения често се събират заедно.

Държиков споделя, че семейството крепи човека и че самият той обича домашния уют по обясними причини - сред близките се чувства отлично.

Слабостта му е футболът, особено английският. Самият той много години е ритал топката, а доскоро беше и редовен участник в общинския отбор. До миналата година общинарите се състезаваха на игрището, организирани от легендарния  Петър Зехтински. На нощното си шкафче в апартамента  Александър Държиков винаги държи по една книга. Съпругата му Веселина също е любител на литературата и абонат на НБ „Иван Вазов“, откъдето редовно се зарежда с по 5-10 книги. Напоследък шефът на Общинския съвет предпочита бестселъри, които разтоварват.

Не е останал без работа и за ден

Дългогодишната дружба  между приятелите на Александър Държиков  започва в полувисшия институт за учители в Сливен, което бъдещият председател на Общинския съвет завършва като преподавател по безопасност на движението. След няколко години се дипломира със специалност „Технология и управление на транспорта“ в университет "Ангел Кънчев" в Русе като  инженер-магистър. Нито ден не е оставал без работа. 

Скоро след завършването на университета става началник на Регионална, а по-късно и на Наборна автомобилна школа. През 1999 г. е назначен  за началник-сектор в пловдивската дирекция „Автомобилна инспекция“, като едновременно от 2007 до 2011 г. е общински съветник и член на постоянната комисия по транспорт. След  като ГЕРБ печели местните избори в Пловдив, е избран отново в местния парламент, но е номиниран и приема да стане зам.-кмет по обществен ред и транспорт.

 След четиригодишния мандат решава да се върне на предишната си служба  в ДАИ, където му се пази мястото. Обяснява, че  причината е в натрупаното напрежение, затова е предпочел по-спокоен режим. В „Автомобилна инспекция“ обаче остава само година  и половина, тъй като е поканен за зам.-кмет по култура и туризъм. А след поредните местни избори през 2019 г. пак  е избран за председател на Общинския съвет.

За политиката:

"Станахме Фейсбук държава, а животът е различен"

В политиката, както и в живота, трябва да се намери баланс, счита Александър  Държиков, за когото казват, че е рядко уравновесен човек.

За близо  две години на трибуната на  местния парламент не се е чуло да е повишил тон, въпреки често крайно противоречивите нагласи на съветниците, издигнати да управляват Пловдив от 11 партии и коалиции. Издържаше и на безкрайната върволица от хора, включително гневни, когато беше зам.-кмет по транспорт и се е налагаше да взема трудни решения, например за въвеждане на пешеходна зона в кв. "Капана", с която по онова време далеч не всички бяха съгласни, ограничаване на  безразборното спиране и влизане на коли в Стария град.

 На първо място поставя комуникативност и отговорност. „Разумен политик трябва да умее да изслушва и да уважава другото мнение, дори и когато не е съгласен с него. Да успява  убедително да аргументира своите възгледи. Без диалог политиката сваля качеството си, както забелязваме в момента“, коментира Държиков. 

Заради своята диалогичност и умението да пази баланс за 15-те години в ГЕРБ  /тогава още беше сдружение/ не е бил брулен от партийни ветрове, каквито пометоха  безброй политици във вихъра на демокрацията. Идеята прегърна като един от учредителите на партията, воден от симпатиите към Бойко Борисов и политиката за европейско развитие на България.

Сравнението на политиката с древна професия обяснява, че може би у нас се прави по начин, който в много отношения противоречи на цивилизованата европейска практика. Убеден е, че политиката, независимо дали е лява или  дясна, трябва да е насочена към повишаване на стандарта на живот. „Лявото и дясното могат да доведат до баланса и в момента  не можем да го намерим, залитайки в задкулисни интереси. Ако не се смени начинът на управлението на държавата, който наблюдаваме, нищо добро не ни чака. Заприличахме на Фейсбук държава, защото се създава лъжлива и неточна  представа за ситуацията. Истинският живот е различен“, разсъждава Александър Държиков.

Не си губи вярата в ГЕРБ, давайки за пример подкрепата на голям брой избиратели на двата поредни избора след 10-годишно управление. "Това е необходима партия с много добра  програма, въпреки че няма управление без грешки,  и е единствената  опозиция в сегашната политическа ситуация. А без опозиция една държавата не може да бъде демократична, да върви напред, освен ако не се цели диктатура", обобщава председателят на местния парламент.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?