Директорка сменя длъжността на учител и го уволнява

Преподавателят в ПГЕЕ инж. Калин Христов влиза в кабинета да му разпишат отпуска и излиза със заповед за прекратяване на договора

Само за 20 минути директорката на Професионална гимназия по електротехника и електроника-Пловдив Стоянка Анастасова кара преподавателя инж. Калин Христов да подпише новата си длъжностна характеристика и му връчва заповед за уволнение. Учителят по компютърна техника и технология остава сащисан, когато на 15 юли отива в кабинета на шефката си да му разпише отпуска за лятото, а излиза от него със заповед за прекратяване на трудовия му договор. “След повече от  час висене пред стаята на директорката, около 12 часа, тя ме прие. Каза ми, че от новата учебна година ще има промени в длъжностната характеристика и е необходима образователно-квалификационна степен “магистър” по специалност “Компютърни системи и технологии”. Когато поисках да се запозная с характеристиката и тогава да я подпиша, тя ми каза: “Подписвай или ще стане по-лошо”. Веднага отвори една папка, която беше на бюрото и  извади готова заповед №900/15.07.2013 г., вече изведена в  дневника на училището с изходящ номер, с която ме уволни. В заповедта, макар и да не ми бе дадена длъжностната характеристика, пише, че тя е връчена на 15.07.2013 г. - в деня, в който е взето решението от директора да бъде изменена длъжността, и заповедта е от същия ден, обясни пред “Марица” инж. Христов. “В заповедта пише, че ме уволняват от длъжността “учител практическо обучение”, каквато не съм заемал след 20.03.2007 г., от която дата съм на длъжността “учител - инженер”. Как така, без да съм преназначен за учител практическо обучение, съм уволнен от същата длъжност?


Как така в продължение на седем години, през които съм в училището, аз отговарях на изискванията за преподавател и изведнъж на 15.07.2013 г. се оказа, че вече не отговарям? Никога не съм имал дисциплинарни наказания или изобщо каквито и да било забележки по начина на изпълнение на служебните ми задължения. Учениците ме възприемат добре, дисциплината в часовете ми е винаги на ниво. Организирах CISCO академия в гимназията, която е клон на тази в град Пловдив. В нея наред с учениците от гимназията идват студенти, работещи от фирми и учещи от други училища. Академията е много популярна сред ученици и родители, което доведе до голям брой желаещи да придобият тази международно призната квалификация. Като резултат от това сътрудничество, освен подготовката на курсисти,  открихме  нова специалност с паралелка по “Компютърни мрежи”. Миналата година подготвихме голям проект съвместно с регионалната CISCO академия в Пловдив, Фондация  “Бъдеще 21” век и фирми от града по ОП “Развитие на човешките ресурси” за изграждане на кабинети по направления компютърни мрежи, автоматизация и енергийна ефективност. Този проект е най-мащабният от всички останали и възлиза на стойност от около 250 000 лв. От миналата година съм в контакт с представители на LEGO за създаване към ПГЕЕ-Пловдив на група, занимаваща се с роботика, като основа за бъдеща специалност при нас. В началото на месец май се обърнах към  експерта по ИТ в МОН Кузов  за подкрепа във връзка с наша инициатива да направим действащо “i-Професионално образование” в ПГЕЕ - Пловдив. През месец юни на среща с ръководството на БАН, съвместно с г-н Райчин Рачев, запознах академик Воденичаров с тези идеи и получих пълната му подкрепа, разказа инж. Христов.Той е “магистър” по “Автоматика и телемеханика” и има квалификация “инженер по автоматика”. Завършил е ВНВВУ “Г. Бенковски” в Долна Митрополия. Последните 13 години от службата му в армията е работил в изчислителен център на различни длъжности. Има редица курсове, покриваща компютърната квалификация във ВНВВУ, Военна академия и редица фирми, с които е работило МО по линия на автоматизация в армията. След съкращаването му  от БА, поради липса на възраст за пенсия по Кодекса на труда продължава да работи в ПГЕЕ-Пловдив като учител - инженер. Има и педагогическа квалификация,  придобита в ТУ-Пловдив. Той беше конкурент на Анастасова през 2010 година за директор на ПГЕЕ- Пловдив.


Инж. Христов е подал жалба в МОН и ще заведе дело за неправомерно уволнение, както и иск за пропуснати ползи и морални щети.


Стоянка Анастасова: Нещата не са ви представени в правилната светлина

- Г-жо Анастасова, потърси ни инж. Христов и обясни начина, по който е бил уволнен. За 20 минути вие сте го накарала да подпише новата си длъжностна характеристика и когато той поискал да я прочете, вие сте извадила готова заповед за уволнение.
- Няма такова нещо. Нещата не са ви представени в правилната светлина. Това са трудовоправни въпроси.
- Кажете тогава с какви мотиви го уволнявате.
- Дочуване, приятен ден.
- Няма ли да кажете вашата гледна точка?
(мълчание, телефонът се затваря)
Последват няколко позвънявания, но телефонът не се вдига. Ако г-жа Анастасова реши да изрази своята позиция, “Марица” ще є предостави тази възможност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
75 коментара
Колега

Колега

25.08.2013 | 14:34

Всички които са писали грозни коментари би следвало да се срамуват от себе си и от хората! Жалко е ако между тях има и учители!

Отговори
0 0
anonymus

anonymus

14.08.2013 | 17:08

iskam da q nabucha na kol

Отговори
0 0
komentary students

komentary students

12.08.2013 | 22:21

Трябва вече да се спре с грозните коментари за жената, не са медиите мястото в което да се реши един спор. Стига с обидите.

Отговори
0 0
bivsh uchenik

bivsh uchenik

12.08.2013 | 10:48

az edno nemoga da razbera kak uchitel po balgarski ezik stava direktor na texnichesko uchilishte koi q izbra koi e nazbachi

Отговори
0 0
печеливш

печеливш

11.08.2013 | 23:38

Калин Христов няма диплома за висше образование със специалност близка до Компютърни системи, има такава по автоматика, назначен е по времето на Паунов,явно с солидна почерпка ракия

Отговори
0 0
случаен

случаен

18.09.2020 | 10:50

Неграмотнико, не знаеш граматиката а се изказваш за директори, които не са вече живи.

Отговори
0 0
Anonimen

Anonimen

11.08.2013 | 16:46

Искам да посоча някои факти, защото тук има доста емоции. Всички знаят, че г-н Христов направи CISCO академията в училище. Но малко знаят, че той се обучава с нас учениците и това не го смущава и до колкото знам има отлични резултати. Според нашия инструктор, CISCO имат най-добрата система за обучение в света и този човек се учи от тях! Питам ви кой друг учител от ПГЕЕ посещава тези занятия? Може би другите знаят достатъчно или се притесняват да учат с нас и да полагат изпити? Господин Христов учи с нас, явява се на изпити, състезава се с нас по лицеви опори, весели се с нас и ни помага – ето затова го уважаваме!

Отговори
0 0
Аз

Аз

08.08.2013 | 15:43

Напълно съм съгласен с горното мнение. Тя може да се крие от журналистите но докато не се чуят всички гледни точки не може да се съди който и да е. Тя за сега се крие но както са написали в статията - тя винаги ще има възможност да покаже нейната гледна точка.

Отговори
0 0
Колега

Колега

07.08.2013 | 23:14

каквото и да се е случило, редно е всеки да разговаря с Директорката и така да вади съответните заключения.. в противен случай се настройвате за нещо, което не сте наясно и не разбирате.

Отговори
0 0
Никола Петров

Никола Петров

07.08.2013 | 11:03

Май вече и егенето и адреса трябва да си оставяме... Както и да е. Г-дин/жа \"вашите имена\" Трите умения които са нужни на учител като Калин освен английския (което ви обвинение е абсурдно) кое друго включва? Това че сте близък/а със Калин или това че нямате отношение със училището или това че не знаете какъв е Калин като учител. А колкото до надъхването - тази директорка верно си уволнява който си иска ама тука така да премахне един наистина любимец на учениците си беше лично нейна грешка. Колкото до това как с извинения избягвате да отговорите на учениците след като толкова страстно нападате Калин без да имате отношение към неговата дейност в училище и неговите проекти с които толкова подпомогна това училище не мисля че има смисъл да споменавам още веднъж думата аргументи.

Отговори
0 0
Дниел

Дниел

07.08.2013 | 00:43

Казвам се Даниел Златанов. Съгласен съм с последните мнения освен с мненията на \"вашите имена\" човек който толкова е недоволен от мнението на учениците и ги критикува за празни мнения и липса на аргументи, докато самия той ръси обиди към г-дин Христов без никакви аргументи. Когато имаме мрежи той наистина превежда от английски уроците на Cisco пред нас. Не разбирам на какво основание го обвинявате в липса на знания в английския език. \n\"Отговор на Никола Станков , тъй като се предполага, че е оставил истинските си имена и заслужава отговор.\" \nна какво основание смятате че тези без имена не заслужават отговор. Не забравяйте че това е училище от което както се разбра лесно могат да изхвърчат. Не е важно името и авторитета. Тук основна важност имат аргументите които директорката не представя за причините за уволнение. Не представя своята гледна точка което едва ли е без причина...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?