2374
Следвайте ни

Директорът на Природонаучния: Това е демо версия, която ще се развива

viber icon

Директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров изпрати писмо до Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. В него той отхвърля отправените упреци и обвинения, че това, което е направено в зала „Лотос” ,е „кич” и е без образователен характер. Ето част от писмото на д-р Тодоров, който е двукратен носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата:

"Целта на тази зала е да се превърне в детски образователен център. Този факт непрестанно се преиначава. До момента в нито едно мое изказване не съм си позволил да оценявам и критикувам работата на архитектите. Аз дълбоко уважавам тази гилдия. Поради тази причина ми е изключително неприятно от използваните фрази - че залата е „напомняща селски панаир“, „аматьорски подход в реализирането на експозицията“ и „кич“. Смятам, че преди да направите подобно заключение, е редно да видите на място залата и да проведете разговори с мен за развитието ѝ. Това, което сме представили, е една „демо версия“. Съгласен съм, че настоящата визия не е в състоянието, в което бих искал да е, но предвид, че е изпълнена със собствено финансиране, за момента това са възможностите ни. Окончателното <210> оформяне ще бъде изпълнено едва в края на следващата година. То включва няколко аспекта, които за момента липсват. Това са:

- добавяне на още 4 вида от най-познатите за децата динозаври;

- изграждане на система на интерактивни мултимедийни стени с динамични пейзажи, в които посетителите ще имат възможност сами да определят движението на някои обекти (до момента без аналог).

- закупуване на истински части от скелети на динозаври (зъби, кости, части от челюсти);

- изграждане на модули с виртуална и добавена реалност;

- закупуване на отливки на 1 или 2 вида динозаври (дребни видове в реални размери);

- допълнително дооформяне на моделите от екип художници (когато всички модели са налични), за да придобият още по-реални измерения;

- силно развиване на образователните инициативи - изложби, игри, конкурси и др.

Дали имат образователен характер аниматроник моделите? Категорично "Да". Те „стимулират въображението и любопитството на децата“.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Георги

Георги

15.12.2021 | 14:11

Нашите пловдивски архитекти са най добрите. Направихме от красивия град, една бетонна спалня. Скоро Изгрев, ще бъде най добрия квартал за живеене.

Отговори
2 0
Иван

Иван

15.12.2021 | 13:58

Като един инженер винаги съм се чудил тия архитекти кога започнаха да разбират и от природа, и от наука :D Да си драскат там, после винаги вървим след тях да оправяме недомислиците им :D

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?