4020

Директорът на Международен панаир-Пловдив: Изкуствен интелект и зелена енергия във фермата са във фокуса на "Агра 2024"

- Д-р Соколов, след броени дни стартира международният форум за селско стопанство „Агра, Винария и Фудтех“. С какво това издание е по-различно от предишни години? 

- На 20 февруари за девети път ще открием мегаизложбата „Агра, Винария и Фудтех“, която ще приключи на 24 февруари. Това е успешен проект, който събира на едно място всички производства - от земята до трапезата, така че да има удовлетворени крайни потребители, което е основната ни цел. За да се стигне дотам, минаваме през палитра от запазена традиция, за което Международният панаир-Пловдив гарантира. Важни са обаче днешният ден и какво ще се случи утре, което е заложено и в лайтмотива на изложбата. Това означава, че продължаваме добрите традиции, но и изложителите показват новости - знак, че има развитие на сектора. Тази година участват над 600 изложители от 21 държави, като ръстът на компаниите е с 10 процента. Силно участие имат представители от Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция.

Новите неща, които ще се видят, са свързани с усъвършенстване на производствата, на различни методики и инструменти. Нови научни достижения, които улесняват обработката на земята и преработването на продукцията, като се набляга на автоматизация и електронизация и изкуствен интелект. Проявата е съпътствана и от богата делова програма, която включва както новости, които ще представят научните институти към Селскостопанската академия, така и интересни конференции, свързани с туризма и виното и долината за дълбокотехнологичните иновации. В тази връзка е и активното участие на редица висши учебни заведения в страната, които са ориентирани към обучение на кадри в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Ще се дискутират също: интелигентно селско стопанство и инструменти за развитие на кръговата биоикономика, европейски политики и международни прогнози в сектора. Ще се видят също последно поколение машини и съоръжения, които улесняват работния процес и увеличават производителността като цяло. Част от "Агра" е новото специализирано изложение SPP EXPO, което ще представи технологии за съхранение и преработка на зърно и производство на зелена енергия в земеделските стопанства. Не на последно място са и последните новости в областта на растителната защита, животновъдството, оборудването за виненото производство и др.

- През последните години имаше отлив от „Винария“ на големи производители на вино и спиртни напитки. За предстоящото издание забелязва ли се обрат?

- Във „Винария“ продължава тенденцията да се включват основно бутикови изби с характерни нови вина, но започват да се връщат и големи производители. Тази година участие ще има отново винзаводът в Поморие. Заради засиления интерес към „Винария“ тази година Градът на виното ще е в 8-а палата, в която има условия за представяне на повече изложители. Голям интерес има и към приза "Златен ритон", за което говорят и заявените множество участия в международните дегустации, които се провеждат тази седмица. Наградите на победителите ще бъдат връчени на 21 февруари в зала "Пловдив" на Конгресния център. На следващия ден на същото място ще се проведе и награждаването в конкурса за иновации. Специализирано жури вече обработва заявките за участие в десет раздела. Конкурсът „Избор на потребителя“ е сред най-очакваните от изложителите на мегафорума. В него посетителите определят призьорите, като оценяват качествата на експонатите. Тяхната безпристрастна оценка ще стане известна на 23 февруари в зала „Европа“.

Добрата новина е, че партньор в 31-вото издание на „Винария“ е Международната конференция за винен туризъм (IWINETC), която ще се проведе в Пловдив на 9 и 10 април. Престижната платформа е създадена през 2009 г. в Испания. Към днешна дата включва над 2500 участници от 45 държави. Ежегодната среща е сред най-авторитетните прояви на световната винена сцена. За първи път международната изложба "Винария 2024" влезе в каталога на IWINETC като препоръчана дестинация. Това е и поредната висока оценка за нивото на организираната от Международния панаир-Пловдив експозиция за лозарство и винарство. Във фокуса на международната изложба „Фудтех“ е здравословното хранене. Традиционно силно участие има Италия, със своите „Вкусове от Италия“, където се представят  тънкости на тяхната хранителна индустрия.

- А какви изненади сте подготвили за гостите и изложителите?

- Организирали сме атракцията Plovdiv fair street food fest за посетители и изложители. Те ще могат да се насладят на уменията на най-успешните street food майстори. Всеки ден от 10 до 15 ч. гостите на Панаира ще съпреживяват емоцията с вкусна храна и забавна програма с музика, танци, игри и викторини. На открита сцена много настроение ще създават оркестър „Виво Монтана“, Димитър  Туджаров ​- Шкумбата, младите народни певици - сестрите Ива и Велислава Костадинови, Дует „Аморе“ и др. В последния ден ще разиграем томбола  на база анкети на посетителите и ще връчим три предметни награди.  

- В дискусионните панели на изложбата няма как да не се засегне и най-горещата тема, свързана със стачките в агросектора, които заляха цяла Европа. Вие като икономист какъв прочит имате на фермерските протести?

- От икономическа гледна точка разбирам земеделските производители. Те винаги се намират в тежко положение, защото техният труд е изключително сложен и с огромна заетост. Със сигурност във всеки един момент живеят с чувството, че са недооценени и недостатъчно възнаградени в сравнение с европейските си колеги. А в една общност, в която сме заедно, не трябва да има различни процеси. Отделно са притиснати от ниски изкупни цени и лоши условия за работа. От тази гледна точка съм съпричастен към техните проблеми. От друга страна, се питам защо не им излиза сметката? Но всеки протест има своята важност, да е разписан правилно и насочен към хората, от които зависи разрешаването на проблемите.

- Каква ще е според Вас съдбата на Панаира? Държавата надигна глава като съсобственик, като се намеси по въпроса с акциите? А и вървят слухове, че в скоро време на мястото на Панаира ще се вдигнат жилищни и други комплекси. 

- За акциите все още се водят съдебни дела и няма как да коментирам. А слухове за разни билдинги има всякакви. Като зная и виждам какво се прави тук, едва ли ще се случи нещо подобно. Цялата фирмена политика е Панаирът да продължи да се развива като изложбен център с национално и международно значение, доколкото стопанският живот в България позволява това, защото ние сме пряко зависими от икономическата действителност. Всички инвестиции и иновации, които се правят, са в тази област. И в момента правим инвестиции в подобряване на зали, инфраструктура, външна и вътрешна среда, парково обслужване и други, като целта е да се запази автентичният вид и предназначение на Панаира.

ВИЗИТКА

Доц. д-р Иван Соколов е завършил УНСС, специалност „Икономист счетоводител”. Защитил е дисертация на тема „Управление и финансиране на публично-частни партньорства на местно равнище“ във Варненския свободен университет. През 2014 г. е избран за доцент в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Автор е на множество статии, публикации, три учебни помагала и монография. Неговите научноприложни интереси са в областта на предприемачеството, финансите и инвестиционния мениджмънт. Развил е собствен бизнес в областта на търговията, финансите, консултантските и инвестиционните проекти. От 2007 г. е главен директор на Международен панаир-Пловдив, а от 2013 г. - председател на Съвета на директорите. Три години по-късно е избран за почетен консул на Чехия. Владее английски, руски и сръбски език. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Тва глобалистите

Тва глобалистите

13.02.2024 | 10:57

Са големи ид...оти,като коне с капаци,ти им казваш,че не ти харесва те все повече ти го навират в лицето.ИИ В САЩ ИМ КАЗВАЛ ДА НАТИСКАТ КОПЧЕТО С ЯДРЕНИТЕ БОМБИ ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЗАТРИВАНЕТО НА КРАВАРИЯ (ФАЩ)!! И ТОВА НЕ ШЕГА БЕШЕ ПУБИЛИКУВАНО ОФИЦИАЛНО!!

Отговори
3 4
Абе, балалайката

Абе, балалайката

13.02.2024 | 11:30

Къде е панаирът, къде Агра, къде Винария, къде пък атомните ти бомби по САЩ?

Отговори
10 0
БСП

БСП

13.02.2024 | 10:10

Този ще покаже ли финансовите отчети на Панаира за последните 5 години, защо не се публикуват

Отговори
12 2
Малкия мук

Малкия мук

13.02.2024 | 14:10

Публикуват се в Търговския регистър, всяка година. Регистърът е публичен.

Отговори
1 0
Стига с тези спекулации!

Стига с тези спекулации!

13.02.2024 | 09:44

Стига с тези спекулации! Ощие не сме намлезли в ерата на Контролерите.... Ще ми говорите за ИИ.

Отговори
6 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?