Следвайте ни

Дипломи за боклука! Млади икономисти и математици висят без работа ВИДЕО

viber icon

Всеки втори младеж в област Пловдив, който има специалност и е на Бюрото по труда, или има икономическо и математическо образование, или се е специализирал за охранител. По данни на Агенцията по заетостта през януари от всички 649 пловдивчани до 29 години, които си търсят работа, 344 са именно с тези три професии. Оказва се, че жените, по- трудно си намират работа от мъжете.

Макар специалистите отдавна да алармират за пренаситеността на пазара на труда с икономисти, то напливът за прием в тези специалности в университетите си остава голям. От данните става ясно, че проблем с реализирането на младите има и в областта на образованието и техниката и технологиите. Не е малък и делът на неработещите след завършване на специалности по изкуства и естествознание.

Регистрираните в Бюрата по труда в областта, които се оглеждат за свободни позиции в сферата на здравеопазването, са 21. Вероятно малкият им брой се дължи на недостига на медицински кадри и осезаемата нужда от тях заради пандемията.

Заради пренасищането на пазара на труда при част от професиите на борсата има и специалисти в по-напреднала възраст, които са загубили работното си място и все още не могат да намерят подходящата позиция. В такава ситуация е изпаднала и 39-годишната пловдивчанка, която има две висши. Завършила е публична администрация и право и вече няколко месеца не може да открие подходяща позициия.

Паричното обезщетение за безработица е в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски за най-малко година през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. Минималното обезщетение за ден е 12 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?