3906

Дипломат №1 на северната ни съседка: От Пловдив правим нова стъпка между България и Румъния СНИМКИ ВИДЕО

„От Пловдив правим нова стъпка в развитието на двустранните българо-румънски отношения. Градът с хилядолетна история става третият център след Бургас и Силистра, в който откриваме консулство на Румъния, а идеята е да направим мрежа от представителства в България. Искрено вярвам, че интересите на румънските граждани ще бъдат достойно защитени от почетния консул, на който двете държави гласуваме доверие“. С тези думи посланикът на Румъния в България Брандуша Йоана Предеску, представи днес в Конгресния център на Международен панаир в Пловдив новоизбрания почетен консул на северната ни съседка под тепетата д-р инж. Димитър Белелиев. Освен област Пловдив, в неговата юрисдикция влизат областите Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Церемонията стартира с изпълнение на националните химни на Румъния, България и ЕС.

Освен дипломатически представители на двете държави, сред официалните гости на събитието бяха зам.-председателят на 49-тото Народно събрание Никола Минчев, кметът на Пловдив Костадин Димитров,  депутати, кметове и областни  управители на съседни градове, почетни консули на други държави в Пловдив, представители на бизнеса,   културната и образователната общност.

Дипломат №1 на Румъния подчерта, че партньорството между двете държави вече има ново измерение, както на европейско, така и на световно ниво.

 

Предеску припомни важния документ, подписан на 15 март 2023 г. в София между президентите на България и Румъния - Румен Радев и Клаус Йоханис, който е ключов не само за двустранните ни отношения, но и за ЕС като цяло. Документът визира стратегическо партньорство, особено в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.  Новата рамка за сътрудничество отваря път към реализирането на нови проекти от двустранен и регионален интерес, включително в области от общ интерес в рамките на ЕС, НАТО и други формации. 

 „Нас ни дели само един мост с Румъния, двете страни заедно градим мостове на сближаване и преследваме общи цели, а сега от Пловдив вдигаме нов мост, който ни дава шанс за нови инициативи“, коментира в приветствието си градоначалникът Костадин Димитров. 

На свой ред в изказването си Никола Минчев подчерта, че да си почетен консул, не означава, че си брошка на ревера, а важен лост за бизнес, икономически, образователни, обществени, културни и др. връзки, които ще издигнат имиджа на Пловдив.

Минчев направи лаконично, но точно представяне на Белелилев, като обяви, че е той е бизнесмен с широка палитра от бизнес начинания – от енергийния сектор до импорта на кибрит, на който е най-големият вносител в България. 

Д-р инж. Белелиев обяви пред аудиторията, че вижда огромен потенциал в областта на образователния, културния и туристически обмен между Румъния и българските градове, които обхваща консулството.

Той изтъкна, че за стратегическото партньорство, са важни трите принципа, които споделят двете страни – демокрация, човешки права и върховенство на закона. 

Церемонията по представяне на почетния консул на Румъния в Пловдив приключи с прерязване на лента. Спомен от румънския трикольор си взеха посланик Брандуша Йоана Предеску, кметът на Пловдив Костадин Димитров и д-р инж. Димитър Белелиев. Офисът на консулството е в бившата зала "Янтра" в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. 

 

Припомняме, че д-р инж. Димитър Белелиев е председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката. Има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. През 2020 г. основава "АмонРа Енерджи" - един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика на Балканите и първата фотоволтаична компания, листната на Българската фондова борса, сегмент BEAM. От 2002 г. досега е председател на Съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ). Председател е на Контролния съвет на КРИБ (от 2014 г. до момента), оглавява УС на Сдружение за българско-украинска дружба и сътрудничество, член е на УС на Научно-техническия съюз на енергетиците в България. Магистър по икономика със специалност „Енергиен бизнес“ от УНСС в София. Има и докторска степен на тема „Оценка на енергийната сигурност на България“, защитена в УНСС. Автор е на публикации по теми, свързани с енергийната сигурност. 

Снимки и видео от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?