Следвайте ни

Димитър Плачийски по казуса "Натура 2000": Удрят по работата на еколозите

viber icon

Да се твърди, че „Натура 2000” е сред пречките да се реализира арт проект в „Столипиново”, е антиреклама на мрежата и удар по нашите усилия, реагира Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците. Той е магистър по биоразнообразие, екология и консервация с над 17 г. професионален практически опит в областта на проучване на биологичното разнообразие и планиране на мерки за опазване на околната среда. Освен това е респондент на „Натура 2000” - дава становища по запитвания във връзка с управление на защитени територии и зони.

„За да кажеш, че нещо е пречка, трябва да си направил постъпки за съгласуване”, категоричен е Плачийски. Той призова организациите, които стоят зад проекта, да обявят с кого са се консултирали и какъв отговор са получили. Регламентът е да се внесе уведомление в РИОСВ, което описва какви са намеренията за дейности в дадената зона. Екоинспекцията прави преценка по Наредбата за оценяване на съвместимостта по „Натура 2000”. Възможните становища са, че има вероятност дейностите да окажат въздействие в защитената зона или пък, че няма такава опасност.

Според Плачийски изграждането на дървена конструкция над Марица не би влязло в разрез с режимите край реката в района на „Столипиново”. Там по „Натура 2000” има само една зона за местообитание. По-строг ограничителен режим важи край Гребната база - за птици и хабитат, обясни той. Категоричен е, че в покрайнините на гетото няма строго защитени места, както например на Шести километър, където в такива режими попада опазването на птиците и биоразнообразието.

 

„Отпреди 2007 г. работя по „Натура 2000”, давал съм много становища. Не би следвало да има пречка за изграждане на артинсталация в източния край на града”, обобщи Плачийски. И добави: „Не може с лека ръка „Натура 2000” да се сочи като оправдание, ако изобщо не са направени проверки, защото това се превръща в настройване на хората срещу мрежата. Срива нашите усилия от години да обясним колко са важни режимите в определени територии. И че „Натура 2000” не пречи на човешката дейност, а създава допълнителни законови гаранции, че няма да се увредят природни дадености”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?