Следвайте ни

Димитър Плачийски по казуса "Натура 2000": Удрят по работата на еколозите

Да се твърди, че „Натура 2000” е сред пречките да се реализира арт проект в „Столипиново”, е антиреклама на мрежата и удар по нашите усилия, реагира Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците. Той е магистър по биоразнообразие, екология и консервация с над 17 г. професионален практически опит в областта на проучване на биологичното разнообразие и планиране на мерки за опазване на околната среда. Освен това е респондент на „Натура 2000” - дава становища по запитвания във връзка с управление на защитени територии и зони.

„За да кажеш, че нещо е пречка, трябва да си направил постъпки за съгласуване”, категоричен е Плачийски. Той призова организациите, които стоят зад проекта, да обявят с кого са се консултирали и какъв отговор са получили. Регламентът е да се внесе уведомление в РИОСВ, което описва какви са намеренията за дейности в дадената зона. Екоинспекцията прави преценка по Наредбата за оценяване на съвместимостта по „Натура 2000”. Възможните становища са, че има вероятност дейностите да окажат въздействие в защитената зона или пък, че няма такава опасност.

Според Плачийски изграждането на дървена конструкция над Марица не би влязло в разрез с режимите край реката в района на „Столипиново”. Там по „Натура 2000” има само една зона за местообитание. По-строг ограничителен режим важи край Гребната база - за птици и хабитат, обясни той. Категоричен е, че в покрайнините на гетото няма строго защитени места, както например на Шести километър, където в такива режими попада опазването на птиците и биоразнообразието.

 

„Отпреди 2007 г. работя по „Натура 2000”, давал съм много становища. Не би следвало да има пречка за изграждане на артинсталация в източния край на града”, обобщи Плачийски. И добави: „Не може с лека ръка „Натура 2000” да се сочи като оправдание, ако изобщо не са направени проверки, защото това се превръща в настройване на хората срещу мрежата. Срива нашите усилия от години да обясним колко са важни режимите в определени територии. И че „Натура 2000” не пречи на човешката дейност, а създава допълнителни законови гаранции, че няма да се увредят природни дадености”.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?