Следвайте ни

Димана с 80 медала превзема Тайланд

Седем пловдивски деца се класираха за финала на азиатската олимпиада TIMO

viber icon

Седем пловдивски деца се класираха за финала на Тайландската международна математическа олимпиада TIMO 2019/2020 през април в азиатската държава. Те спечелиха златни и сребърни медали в квалификационния етап на състезанието на 10 ноември в София. Най-високото отличие грабнаха шестокласниците от МГ „Акад. Кирил Попов“ Димана Праматарова и Васил Стойков, както и Ива Ичевска, осми клас в ЕГ „Иван Вазов“.

Среброто завоюваха Адриана Кика и Кристиян Колев от шести клас в МГ, петокласникът Виктор Точев от ЧСУ „Дружба“ и съученикът му в четвърти клас на същото училище Александър Цветков. Бронзът отиде при Антоанета Десева, шестокласничка от Математическата.

Престижната олимпиада ТIМО е съвместна инициатива на Хонконг и Тайландското общество по математика. В нея участват около 40 000 деца от 27 страни, сред които Китай, Индонезия, Украйна, Филипини, Киргизстан, Иран, Виетнам, Камбоджа.

Задачите са от областта на комбинаториката, теорията на числата, геометрията, логиката и алгебрата. ТIMO се провежда в два кръга - head round и финал. За участниците до 5. клас задачите са преведени, а учениците от 6 .клас и нагоре ги решават на английски.

Димана и Виктор вече имат по едно злато от финала на TIMO 2019 на остров Пукет. Дими, която е само на 12, вече има колекция от 80 медала и над 10 купи. Последното <210> златно отличие е от турнира „Математика без граници“.

През свободното си време съставя задачи за първи и втори клас. В момента тя и останалите възпитаници на Академия 21. век се готвят за поредното си виртуозно представяне - в Американското състезание на 21 ноември, когато ще им се наложи да се преборят с 80 задачи за 10 минути. Ако се представят добре, през лятото отлитат за финала в Хюстън.

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?