49

Дигитализацията на услугите в Пловдив е приоритет на местната власт

Община Пловдив е домакин на първото по рода си събитие „Digital Plovdiv“, посветено на дигитализацията, електронното управление, умния град и свързаността между различните информационни системи. Съорганизатор на конференцията е организацията „Дигитална България“, а „Марица“ е един от основните медийни партньори. 

В зала „България“ на Международния панаир среща си дадоха представители на местната администрация, държавните структури и бизнеса, като целта на събитието е да свърже тези три ключови звена и да осигури допълване между публичния и частния капацитет, които заедно да работят по трансформирането и дигитализацията на услугите и процесите както на местно, така и на национално ниво. 

Модератор на конференциятае д-р Мартин Захариев от фондация „Дигитална България“. Дискусионните панели започнаха с приветствия от кмета на Пловдив Здравко Димитров и председателя на ОС-Пловдив Александър Държиков. Онлай от столицата пък се включиха Стефан Аспарухов -заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство и Карина Ангелиева – заместник-министър в Министерството на иновациите и растежа.

В словото си Здравко Димитров акцентира върху важността процесът по дигитализация да бъде постоянен и да се развива с възможно най-бързи темпове. Според градоначалника държавната и местната власт трябва да работят заедно по този процес, за да отговорят на изискванията на съвременния човек. 

„Качество и бързина, както и надеждност на услугите, са ключови за една модерна администрация и община Пловдив работи активно в тази посока. Развитието на технологиите облекчава не само услугите, но и процесите в самите администрации“ категоричен беше Димитров.  

Събитието е разделено на два отделни панела. В първия говориха предимно представителите на различните местни и национални структури. Тодор Чонов разказа за първия неуспешен опит за дигитализация на обществения транспорт в града от 2010 година и акцентира върху необходимостта спешно да се модернизира системата. 

„Общественият транспорт е основна част от умния Пловдив. Общината знае какво иска и скоро ще е готова обществената поръчка за смарт обществен транспорт,“ обеща зам.-кметът с ресор „Транспорт“.  

Секретарят на общината Ангелина Топчиева пък разказа за дигитализацията на вътрешните процеси в администрацията. По думите й голямата част от архивите с актове за раждане, смърт и брак за близо 100 години назад вече са дигитализирани. Топчиева пък обяви, че вече в Пловдив се работи по система за изцяло електронна комуникация между голяма община и районните кметства. 

Зам.-кметът с ресор „Култура“ Пламен Панов пък говори за нуждата от това, към централизираната система и приложение за транспорт в града да бъдат вкарани и възможности за закупуване на билети за музеите, галериите и културните институции в Пловдив. Мисли се и в посока интерактивно приложение за най-младите туристи с образователни игри.

В панела „Публична Администрация“ се включиха още инж. Вяра Колева (директор на дирекция Екология и управление на отпадъците), Тинка Капитанова от ГД Мониторинг и контрол на съобщенията, както и Димитър Димитров от Министерството на транспорта. Част от панела беше и Николай Гечев от „Виваком“. 

Всички участници в дискусията се обединиха около възможностите, които новите оперативни програми, както и Планът за възстановяване, дават имено в полето на дигитализацията и оптимизирането на електронните процеси и услуги. 

Във втората част пък представителите на бизнеса и академичните общности обсъдиха тяхната роля като партньори на публичния сектор. Тук участие взеха ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов, Николай Илиев (изпълнителен директор на Cloud Cart), Александър Станев от Evrotrust, Елена Крумова от „Сиском Инженеринг“, Пламен Панчев от Тракия икономическа зона, както и Николай Недялков от “Tixi”, които разработват дигитални решения за обществен транспорт, градска мобилност и различни плащания. 

Бизнесът и академичните среди също се обединиха около идеята, че пред България през следващите няколко години има обещаваща перспектива страната ни да навакса забавянето що се отнася до дигитализацията и свързването на отделните системи и бази данни. На финала пък стана ясно, че това няма да е единственото подобно събитие за Пловдив, след като и бизнесът, и местната власт дадоха заявки дигиталната трансформация да бъде сред основните приоритети за града.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чико

Чико

20.05.2022 | 23:50

От толкова дигитализация в Общината ... плащаме глоби вече няколко пъти, защото назначените лични "секретарки" не могат да сканират няколко документа относно "чистия" ни въздух. Не трябва ли те да платят глобите от заплатите си?!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?