46
Следвайте ни

Детските градини остават без храна след скока на цените

viber icon

Доставчиците на хранителни продукти за общинските детски градини се заканват да спрат снабдяването на заведенията, ако не се подпишат анекси към договорите съобразно с ръста на цените. Рязкото поскъпване на храните не съответства на заложените параметри, при които в забавачките се доставят хляб, мляко, месо, пакетирани стоки, плодове и зеленчуци. До Община Пловдив се подготвя апел за промяна на механизма на снабдяването, научи „Марица”.

С решение на Общинския съвет, гласувано през 2018 г., обезпечаването с хранителни продукти е възложено на директорите на детските заведения. Преди това  Общината, а по-късно и районните кметове чрез обществени поръчки осигуряваха  централизирано снабдяване на всички градини. Този модел обаче беше отхвърлен като неудачен.

Доставчиците  напомнят, че при хляба поскъпването е на 50 процента, кашкавал вместо 10 лева струва на едро 15,50, вдигна се и цената на млякото. Няма продукти, чиято цена да е  останала същата, но договорите си остават на старите нива, защото в тях не е предвидена актуализация.

Според данните на фирмите в момента  52 детски градини имат 160 договора, защото храните са групирани в пет обособени позиции.  Част от тях са изтекли, други са прекратени и всички са сключени с различни условия. Затова  в една детска градина например, в центъра, се сервира филе от пъстърва, от последните менюта за здравословно хранене, в друга, в „Северен” - скумрия. Според доставчиците е редно да се върне централизираното снабдяване. Те  отбелязват и ниските такси от 50 лева, които не са променяни от години, въпреки че издръжката  на децата е нараснала значително. И дават за пример частните забавачки, където минималната тарифа е 600 - 700 лева.

Ресорният зам.-кмет по образование Стефан Стоянов заяви, че не е уведомен нито писмено, нито устно за проблема, и напомни, че доставките се договарят от детските градини, на които са предоставени бюджети. Контролът се осъществява  от районните кметове.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов пък напомни, че цените на продуктите за детските градини се определят по САПИ (информационен бюлетин) и се купуват на борсови цени. „При подписване на договорите фирмите са поели ангажимент да доставят продукти по борсови цени с отстъпка. Който не е заложил актуализация, сам поема отговорност”, допълни  Стаменов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Христина

Христина

16.11.2021 | 10:54

Уважаеми родители , а защо не пожелаете децата да се хранят като в някои градини в Германия ?Родителите да подготвят храната за своите деца в кутии.Така децата няма да се хранят с "боклуци". Мисля , че голяма част от децата обичат вредни храни , затова са гладни.

Отговори
6 3
Теодора

Теодора

16.11.2021 | 12:49

Ако единият родител не работи, ама си стои вкъщи, може и да готви по четири яденета на ден, а детето да ходи на детска градина, колкото за социализация и развитие на различни умения. Колкото и да се лъжем, детската градина си е всъщност евтин вариант някой да ти гледа детето, докато си на работа. Толкова. За повече - бащата да вади пари, майката да осигурява уюта и поддръжката на домакинството. В съвременното общество трудно постижимо.

Отговори
5 0
Димитрина

Димитрина

16.11.2021 | 10:37

Да! Съгласна съм със всичко което прочетох до тук! Детето като си дойде от детската градина е гладно все едно цял ден не е яло, а детската градина е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Иначе кой ще оползотворява боклуците на доставчиците на храна за детските градини. Да с големи боклуци “ ни храните децата”! Също като в училищата! Там поне сме виждали филийките с......... лютеница и още нещо. То май беше само филийка!

Отговори
8 1
МАРИЕЛА

МАРИЕЛА

16.11.2021 | 10:10

КАТО ЗНАМ С КАКВИ БОКЛУЦИ НИ ХРАНИТЕ ДЕЦАТА ПО-ДОБРЕ СЕ МАХАЙТЕ

Отговори
7 2
Родител

Родител

16.11.2021 | 09:03

Ами господа доставчици и моята заплата е същата. Не е станала двойна, въпреки ръста на цените на всичко. вие само чакате удобен момент и почвате да шантажирате...

Отговори
15 3
фермерка

фермерка

16.11.2021 | 08:54

не е ли крайно време да се преосмисли схемата така, че децата да ядат повече родна храна и да се даде шанс на родни земеделски производители да зареждат директно градините?!?! Така децата ще получават храна, произведена на 20-30-50 км от родния град...Е, замразената риба от Виетнам ще остане, но защо и тя да не се замени с риба от многото родни рибарници...преди година махнаха скумрията, защото не можело да има кости, и пробутват на децата каквото им падне

Отговори
16 1
Правилно!

Правилно!

16.11.2021 | 09:20

Ами много сте права! Предлагам същото да е и за тока - защо ЧАСТНИ тъмночервени ФИРМИ ще изкупуват тока на ДЪРЖАВНАТА АЕЦ, и ще го ПРЕПРОДАВАТ с върла печалба в чужбина, а на българина ще му дерат кожата постоянно с увелияения на тока?? ЗАЩО??

Отговори
16 2
Правилно!

Правилно!

16.11.2021 | 09:21

Или...по ТАЗИ ТЕМА - ТИШИНА, да не ядосаме другарите?

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?