Следвайте ни

Детето с мама на работа? Не може в Пловдив

viber icon

Голяма пловдивска компания се зае да намери начин да облекчи служителите си с малки деца, като организира „ведомствена занималня” за тях в службата. Имаме свободно помещение, щяхме да наемем и педагог, има толкова много от частния сектор, които са в принудителна ваканция, и малчуганите да се занимават там в рамките на работния ден. Така или иначе, ние взимаме всякакви противоепидемични и санитарни мерки, разказват оттам. Лутали се от институция на институция  и се оказало, че краткият отговор на въпроса „Може ли детето да дойде с мама на работа във ”ведомствена занималня” е: „Не”. 

Ежедневието на много родители излезе от „коловоза” със затварянето на яслите, детските градини и училищата. Ето защо ние започнахме да търсим решение по каналния ред, но се оказа, че нито една институция в България не може да ни посочи пътя, разказват от компанията. Започнали с РЗИ-Пловдив. Само при представянето на идеята, оттам ги отрязали с думите: „Абсурд, ние затворихме образователните институции, за да няма струпване, а вие искате да съберете деца на едно място”. Да, обаче ние сме контактни с децата си и всяка вечер се прибираме вкъщи при тях. Тоест, ако има зараза, ние лесно бихме я пренесли у дома, опонирали от компанията. Не може и дума за сравнение да става с училища и забавачки, защото там са събрани много деца, а родителите им работят на различни места и в случай на заразяване, то ще е дифузно. А ние сме затворен кръг - от работа вкъщи, обяснили от фирмата. Час от доводите били приети от Инспекцията, но след още разсъждения по темата отсекли: не можем да ви кажем, а и не вярваме да има орган в държавата, който да отговори на такъв казус.

Служителите обаче считат, че тяхната идея е по-малко рискова, отколкото да поверят децата си на баби и дядовци или на случайни детегледачки. В първия случай родител, който ходи на работа и е заразен, прави контактно и детето си, а то пък - бабите и дядовците, които са уязвима група. Заради патовата ситуация със затворените детски градини и ясли много родители ще са принудени да водят детето си в офиса, за да могат да изпълняват служебните си ангажименти. Само че така работата няма да е пълноценна, категорични са и работодатели, и работници. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?