1553

Десислава Георгиева, директор на ОП "Чистота": Тоалетните да бъдат отдадени под наем

- Г-жо Георгиева, проблемът с обществените тоалетни в Пловдив е сериозен. Колко от тях се водят в активите на ОП „Чистота“ и как работят? 

- В активите на „Чистота“ се водят 13 обществени тоалетни. От тях работят 9, от които 7 са безплатни ​- в Цар-Симеоновата градина (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, към Стария град откъм Понеделник пазара, както и откъм ул. „Съборна“,  около стадион „Пловдив“  (пред бариерата), зад трибуните на Гребния канал и  в градинката на ул. „Капитан Райчо“. Другите 2 тоалетни  (б.а. - мъжка и женска) са на ул. „Железарска“. Те са автоматизирани и самопочистващи се. Цената за ползването им е 1 лев. 

През последните 15 години беше обновена и обществената тоалетна в парк „Белите брези“. В момента обаче тя не работи, защото се нуждае от сериозен ремонт, за който засега „Чистота“ не разполага с необходимите средства. Работното време на  безплатните тоалетни е от 6 до 22 часа, като отключването и заключването им е автоматизирано. Голям проблем обаче има с тази до Пеещите фонтани, тъй като вратите непрестанно се разбиват. Денонощно работят двете автоматизирани тоалетни на ул. „Железарска“.

 

- Как се поддържат? Личните ми впечатления от вида им не са добри.

- За обслужването ​- почистване и зареждане с консумативи, на 5 от безплатните тоалетни  е сключен едногодишен договор с фирма „Лаутус“ ЕООД на стойност 36 000 лева, считано от 10 октомври м. г. Става въпрос за тоалетните до Пеещите фонтани, на Понеделник пазара, ул. „Съборна“, пред бариерата на Гребната база и в парк „Белите брези“. Другите се поддържат от служителки на предприятието, които метат прилежащите улици, два пъти дневно ​- в началото и в края на работния им ден - в 6:30 и 14:30 часа. Тогава става и зареждането с консумативи. Работници на предприятието отстраняват и нанесените предимно от вандалски прояви щети - изкъртени врати, счупени кранчета на чешмите и др. 


Съгласно пък сключен през май 2023-та двегодишен договор с „Даикс“ ЕООД общинските тоалетни се охраняват.  За целта се  осъществява наблюдение чрез сигнално-охранителна известителна система (СОИС) и на получените сигнали се реагира с мобилни охранителни патрули. 

 

- По какви причини през пролетта на 2019 г.  обществените тоалетни бяха направени безплатни, а персоналът - прехвърлен на други длъжности, в резултат на което хигиената се влоши? 

- От 1 април 2019 г. обществените тоалетни в Пловдив (с изключение на автоматизираните на ул. „Железарска“) са безплатни. Това е направено, за да могат всички пловдивчани и гости на града да ги използват свободно. Взето е предвид, че и без това достъпът е безплатен за пенсионери, инвалиди, деца до 6-годишна възраст и майки с малки деца. Останалите хора са заплащали по 50 стотинки, за което е издаван фискален бон от касов апарат, като приходите са били символични.

Идеята обслужващият и работещ на две смени персонал от близо 20 души да остане и поддържа тоалетните не е била приета. Така служителките от това специализирано звено са прехвърлени към екипите, които почистват съседните улични пространства. Ръководството на „Чистота“ смята, че достатъчното на брой и добре поддържани обществени тоалетни са от важно значение за европейската визия на Пловдив. Няколко поредни години, включително и тази, са включени в програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост с идеята да бъдат дадени под наем.  

 

Челен опит

В Прага намаляват тротоарните такси срещу безплатна услуга

От Станимир Кронев

Обществените тоалетни в Прага дълги години приличаха на пловдивските - изоставени, мръсни или затворени. С нарастващия туристически интерес обаче местната администрация инвестира близо 4 млн. евро в периода 2013-2016 година за тяхната реновация, а годишно за поддръжката им се отделят по 1,1 млн. евро от градския бюджет. 

За да направи улиците на града удобни както за жителите, така и за посетителите, чешката столица създаде система от безплатни обществени тоалетни, които са стратегически разположени в целия район. Общо към края на миналата година са достъпни 52 подобни съоръжения из целия град, като логично голямата част от тях са съсредоточени в близост до ключовите туристически атракции и центъра.

Още по-революционната идея на Прага пък е свързана с тоалетните в частните обекти. Бизнесът с помощта на Общината участва в няколко схеми, за да гарантира, че обществеността и гостите на града ще имат безплатен достъп до тоалетни. От януари 2023 година заведенията, които предлагат свободен достъп до WC, плащат намалено тротоарно право с близо 7 чешки крони (или около 25 евроцента) по-малко на квадратен метър.

Освен мрежата от общински нужници, големите търговски центрове и ключовите културни забележителности като Националната галерия, осигуряват чисти и добре поддържани тоалетни със свободен достъп. Безплатни тоалетни има и във всяка метростанция, за което софиянци може само да мечтаят. През 2022 година пък местните власти в Прага премахнаха близо 30 от така наречените кабинкови тоалетни, които, освен че бяха платени (5 крони), се оказа, че не покриват хигиенните стандарти на ЕС. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Юлия

Юлия

26.04.2024 | 15:57

Нещо не разбирам. Тоалетната в Градската градина /стига я наричайте Дондукова/ отдавна не работи, вчера минах от там. Същото е положението и с тази на Кап. Райчо. Или аз нещо бъркам или госпожата изобщо не е наясно. Тази, която е на Четвъртък пазар е трагедия. Нищо че съм пенсионер, искам да си плащам, но тоалетните да са европейски. Крайно време е да се научим, че такова животно като "безплатно" не работи.

Отговори
2 0
Галя

Галя

26.04.2024 | 16:06

Никога не са били БЕЗПЛАТНИ!!! Достатъчно високи данъци плащаме, за да си въобразяваме че са безплатни!

Отговори
0 0
rr455

rr455

26.04.2024 | 10:46

Кой ще вземе под наем тоалетна, ще плаща разходи и ще разчита на приходи от левче? Безплатен отговор - няма такъв.

Отговори
2 0
Оста...

Оста...

26.04.2024 | 10:03

Аз като ви казвам че нямате виждане ,хоп и с едно интервю и го потвърждавате...

Отговори
3 1
Минаващ

Минаващ

26.04.2024 | 09:50

На гербавите все някой друг им е виновен.

Отговори
7 2
Сега и без това се оправя Дондуковата градина.Да приведат в приличен

Сега и без това се оправя Дондуковата градина.Да приведат в приличен

26.04.2024 | 09:09

Вид тоалетната там и да я поддържат

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?