1939

Десет знакови обекта в Пловдив, които няма да се случат и в този мандат

Обещавани в поне 3 предизборни кампании

Инвестиции за милиони отлежават във фризера, докато Общината и институциите си прехвърлят топката. Проектите с европейско финансиране са в риск. За да направи исканата от строителите индикация на договорите, администрацията трябва да съгласува действията си с Брюксел 

 

Четири месеца преди края на годината е очевидно, че рекордните инвестиции, планирани в бюджет 2022 на община Пловдив  в пътна инфраструктура, образование, култура и археология, няма да се изпълнят. Част от проектите ще се отложат за следващата или дори за по-следващите години. А някои с европейско финансиране може и съвсем да се провалят заради бавните темпове на работа и напрежението между възложител и изпълнител. Фирмите настояват за индексации, често с право. Заради бавните действия на местната администрация и останалите институции понякога между съставянето на офертата за участие в дадена обществена поръчка и реалната работа минава цяла петилетка. При сегашния темп на промяна в цените някои договори наистина се нуждаят от индексация. Тя обаче трябва да е направена на база реално свършена работа и актуализирани цени на труд и материали, а не както им хрумне на изпълнителя и възложителя, докато гледат в тавана. Другият проблем е, че когато става дума за проекти с европейско финансиране, актуализация може да има само в частта на собственото участие на Общината или държавата. За да се променя целият договор, е необходимо съгласуване с Брюксел, а процедурите по нотификация на подобни документи никак не са бързи и лесни. 

В резултат на обективните и субективни причини за забавянето на проектите е ясно, че усвояването на 249 млн. лева, заложени в капиталовата програма до края на годината, е невъзможно. Още повече че за изминалите седем месеца на 2022-ра

 администрацията отчита разходи по това перо за едва 22 милиона.

Местната власт напомня, че голяма част от планираните обекти са преходни и са нужни няколко години, за да се реализират, а забавянето на инвестициите обяснява с войната в Украйна, високата инфлация, късно приетите държавен и общински бюджети, с ослушването на изпълнителите за индексацията на възложените обществени поръчки.

Вероятно има и други причини - мудните действия на държавни и общински инстанции при съгласуване на проектите и  при провеждане на обществени поръчки, както и  с различното отношение на изпълнителите към обектите.

В крайна сметка има поне 10 знакови обекта в Пловдив, обект на обещания в поне 3 кампании за избор на кмет, за които е сигурно, че няма да бъдат завършени и през този мандат. 

1. Проектът за Воден цикъл

Един от скъпите и ключови за Пловдив проекти от Воден цикъл - модернизацията на Пречиствателна станция, не фигурира в списъка на 10-те договора за обществени поръчки, чиито изпълнители са поискали допълнително финансиране. Обектът е възложен на фирма „ГБС-Пловдив” и е на стойност близо 70 млн. лева. Според зам.-кмета по строителство Пламен Райчев строителите дори изпреварват графика, въпреки поскъпването на горива и строителните материали. Пречиствателната още през зимата кипеше ударна работа, в момента тя е готова  на 70% и се очаква да бъде завършена до края на годината.

Далеч не със същите темпове се работи на друг важен обект по проекта за воден цикъл за 20 млн. лева - реконструкцията на ВиК и монтаж на колектор за обратни и дъждовни води на Брезовско шосе - бул. „Дунав”. Проектът, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, и възложен на фирма „ПИМК”, трябва да приключи в края на 2023 г., но темповете са изключително бавни. Строителите са разкопали два участъка от изхода на Брезовско  шосе до кръстовището му с бул. „Северен”, но в първия участък  вече два месеца не се работи заради археология. Пътят е затворен, хората са изнервени, а местната власт се надява, че строителите ще ускорят работата, след като поръчката е индексирана с 3 млн. лева.

2. Ремонтите със средства от ОП "Региони в растеж"

Те се влачат вече 6 години. Като цяло програмата бе пред тотален провал, след като до края на 2019 г. изобщо не бяха разписани проекти за половината от средствата, определени за Пловдив (над 81 млн. лева). Екипът на кмета Здравко Димитров защити парите с няколко обекта в кв. "Гладно поле". Изпълнението им обаче се движи със скоростта на костенурката и цели квартали месеци наред са под блокада. 

3. Транспортният възел "Модър-Царевец"

Бави се и инвестицията в строежа на историческия транспортен подлез „Модър-Царевец”, договорен за 12 млн. лева и също одобрен за индексация. Изпълнителят  фирма „Драгиев и ко”, тръгна с бързи темпове и кметът Здравко Димитров дори прогнозира, че до края на тази година новият път ще бъде завършен, въпреки че срокът е декември 2023-та. На обекта работят най-много 15-на души, защото фронт за работа на повече хора няма. Пътната връзка  е блокирана от забавянето на ВиК по друг обещаван с години проект

4. Южен обходен колектор 

Той се администрира от ВиК-Пловдив, а не от Общината, но и местната администрация не направи много, за да осигури трасе за по-бърза и лесна работа на водния оператор. Проектът е на стойност 81,5 млн. лева, финансиран по ОП "Околна среда" още в миналия програмен период. Изпълнението му закъснява с повече от половин година.

5. Олимпийски басейн "Младост"

Първата копка бе ударена тържествено и предизборно през 2019 година. После се оказа, че за строителството няма осигурено финансиране. Сега проектът поскъпна от 12 до 21,5 млн. лева (а по време на строителството вероятно ще стигне и 25 млн.). Има стартирала процедура по избор на изпълнител, като фаворит е ГБС-Пловдив, спечелила и предишния търг. Обектът е включен в списъка за финансиране с най-новия общински заем от 50 млн. лева, който обаче също още не е изтеглен. 

6. Нова сграда на Математическата гимназия

За нея вече май не се и говори по същество. Няма движение и по другия вариант за осигуряване на сграда за МГ - математиците да използват сами сегашната си база, а за ОУ "Драган Манчов" да се построи нов корпус в друг имот в район "Западен". Същото се отнася и за новия корпус, който трябваше да се строи (с осигурено финансиране от държавата, което трябва да върнем в републиканския бюджет в края на тази година) и за нуждите на ОУ "Княз Александър I", чийто възпитаници делят една сграда с Хуманитарната гимназия.  

7. Нов мост над река Марица

Преди да стигнем до моста, който два мандата ни обещаваше предишният кмет Иван Тотев, трябва да намерим средства поне да почистим коритото на реката. Защото ако продължаваме така, при някоя нова висока вълна можем да останем без някой от съществуващите мостове. 

8. Нова връзка с магистрала "Тракия" по Голямоконарско шосе

Това историческо обещание има своите корени още в миналия век. До момента обаче никой не е забил и един пирон по въпроса. В последните дни на кабинета "Петков" се разбра, че Общината получава близо 20 млн. лева за проекта в 2 бюджетни години. До края на 2022-ра обаче трябва да усвои първите 9 млн., което просто няма как да се случи с темповете, с които работи пловдивската администрация. 

9. Реконструкция на Рогошко шосе

И това обещание на пловдивските управници отдавна е влязло в своето пълнолетие. Пътната отсечка е в трагично състояние, но както се оказва, актуален проект и финансиране за ремонта ѝ все така няма. 

10. Затваряне на околовръстния пръстен

И този важен проект, обещаван на пловдивчани от поне двама кметове и трима областни управители /почти всички от една партия/, остава във фризера за по-добри времена. 

Извън тези знакови проекти има още поне две дузини обекти в забавяне. С тези темпове на работа много е вероятно следващият кмет на реже лентите на ул. „Даме Груев”, Кукленско шосе, реставрацията на археологията на Небет тепе и Източна порта, кино „Космос”, зоопарка, ремонта на Хуманитарната гимназия, бул. "Хаджи Димитър", ул. "Царевец" и т.н.

 

Фирмите на "Гладно поле" чоплят на час по лъжичка

Ремонтите в  „Гладно поле”, които се изпълняват по оперативна програма „Региони в растеж”, станаха обект на подигравка сред живеещите в квартала заради мудното изпълнение. На ул.  „Радко Димитриев - с дължина няма и един километър, се работи от една година. Последният срок 10 септември пак се отлага за края на октомври, а от фирма „Пътинженеринг” обясняват, че ръцете им са вързани, защото няма как да работят, докато ЕVN  „Топлофикация” не смени парното.

Реконструкция на ул. „Даме Груев” пък, която се финансира изцяло от Общината, е изпълнена едва на 1/3-та, въпреки че според договорения срок фирма „Парсек груп” вече би трябвало да финишира поръчката. И този строител също изтъква обективна причина - закъснялото плащане на средства от общинския бюджет.

 

Все още търсят банка за басейна и двата стадиона

Община Пловдив ще подпише договор с фонд "Флаг" за финансиране на олимпийски плувен басейн с дължина 50 метра. Вече са водени разговори и имаме потвърждение, каза кметът Здравко Димитров. "Фондът за градско развитие отпуска на общините нисколихвени кредити при дългосрочно погасяване. За плувния басейн още преди пет години беше подготвен проект.

Общо 44 млн. лв. инвестиции ще договаря местната власт чрез кредити за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" (по 12 млн. лв.) и басейна (20 млн. лв.). Средствата са гласувани с решение на Общинския съвет. Предстои да бъде избрана финансова институция, която ще отпусне заем за двата стадиона. Обществената поръчка е обявена и ще се избира най-изгодната оферта.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
25 коментара
dimitar

dimitar

30.08.2022 | 07:12

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Биляна Константинова

Биляна Константинова

27.08.2022 | 10:12

Здравко Димитров и неговата некадърна, мързелива администрация е виц! Общинските съветници от ГЕРБ са виц! Как градът да върни напред!?

Отговори
10 1
Дим

Дим

25.08.2022 | 22:29

Кой и с какви пари ще поддържа канала под гарата. Излиза ,че половината град трябва да разбутат за една простотия под гарата

Отговори
17 1
dimitar

dimitar

23.08.2022 | 17:41

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: [email protected]

Отговори
1 1
Нелегален

Нелегален

23.08.2022 | 09:19

Вместо да ремонтират Рогошко ,за да има връзка с Брезовско, обходния маршрут е ул."Полет". Трагедия.Всички обикалят през разбитите улички около разкопаните като нелегални.И стига с тази археология, тук , където и да копнеш има.

Отговори
13 2
Не комунист

Не комунист

22.08.2022 | 22:58

Не си ги избираме.Назначават ни ги.Така ни назначиха Тотев.Така ни назначиха Димитров.Изборите при тях бяха фарс.Заслугата е на Бойко.

Отговори
27 2
комунист

комунист

22.08.2022 | 15:10

Винаги съм писал и говорил,че Пловдив няма добри управници но Вие си ги избирате.Защо ревете?

Отговори
25 7
така ще е

така ще е

22.08.2022 | 14:36

по точно в никой мандат като се краде така нагло....

Отговори
20 2
dimitar

dimitar

22.08.2022 | 14:12

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 13
Един

Един

22.08.2022 | 12:14

Нали почувствсхте промяната , сега духате супата , само че много скъпл е претоплянето .

Отговори
22 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?