Десет души живеят в 50 умиращи къщи

В Узун махала животът изтича по часовник без стрелки. Тук следи от гуми на автобус няма как да се открият. Такъв не е идвал от десетилетия, ако някога е имало, няма кой да го разкаже. Идват военни водоноски единствено в краен случай, когато сушата по роoопските върхове започне да мори и добитъка. Питейна вода никога не е текла по водопровод, водоснабдяване няма и няма да има.

Качете се до Узун махала и вижте как едвам четири къщи са обитаеми, а петдесетина са срутени от две десетилетия. Това казват в по-долното село Жълт камък, нищо че и те отдавна са забравили какво е междуградски транспорт, училищна сграда или късмет да ти дойде лекар в селото.

Сред четирите обитаеми къщи на Узун махала най-пълна е най-горната. Там живеят Фикрет и двете му сестри  -  стари моми. Фикрет гледа двадесет овце, поне десетина крави и стадо от кози. И двете му сестри можеха да се задомят, ама се зарекоха, че няма да оставят болната си по рождение сестра. Гледаха я не години, а цял живот. А когато тя си отиде след дълги мъки от вродени аномалии, се видя,че и техният живот вече е превалил половината. Така си останаха до брат си, обяснява ситуацията в къщата близък на семейството.

По стръмния път към къщата на Фикрет с нож в ръка върви Назрет. Обещал съм му животно да му коля, иначе какво  -  и аз със животни се спасявам, безработен съм от повече от десет години, обяснява той. Назрет има жена и 25-годишен син, на коhfто да му се чудиш на акъла, че също дреме в Узун махала, доверяват в долното село. Ама то е така, кой ще ти остане горе, все овчари и навъртени около ракийката по цял ден, че и момчето така, укорно отбелязват те. От три десетилетия е зарязано школото на Узун махала, всъщност и досега авторитетно мястото се води като село Узуново, чието административно обслужване се поема от Жълт камък. За никакво обслужване не може и дума да става  -  тук никога не е имало водопровод и никой луд няма да хвърли пари някога да има. Затова ви казвам, това място ще изчезне с тия хора, една къща няма да се купи, камо ли някой да дойде да строи. Че кой ще строи на място без вода и път, признава наместникът Сабри Наимов. Смелчаци станимашки старейшини преди време поискаха да се прокара водопровод до мястото, обаче ги нахокаха, че е срамота за толкова малко хора пари да се хвърлят, и предложението отпадна.

Няколкото стада овце тук неведнъж са навестявани от вълци. Абе не като да няма, слизат към нас на гости, признава Назрет. Овчарите обаче са ербап и твърдят, че и с вълк ще се справят, ако го сварят да им напада кошарите. Зловещата гледка на рухналите като посечени каменни къщи, пръснати по четирите баира на Узун махала, напомня декор за ефектен филм. Дотук политици едва ли бият прашния път, даже и предизборно. Какво толкова  -  едни десетина странници. Някой още се сеща, че точно от Узун махала е бащиният корен на ексминистър Джевдет Чакъров. Хайде, да колим животното, че вятърът ще ни пореже, отправя се към касапския си ангажимент Назрет. Фикрет скастря двете си огромни кучета да не лаят и тръгва мълчаливо след него.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
География

География

25.12.2014 | 22:54

Долното село Жълт камък е посочено с надморска височина 963 метра а горното Узун махала (Узуново) - с височина 803 м.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?