49

Депутати обещаха пари за Голямоконарско шосе, проектът „Въча” - на кота нула

С държавни средства ще се разширява Голямоконарско шосе, но едва при актуализацията на бюджета в средата на годината ще стане ясно какви пари ще бъдат осигурени. 

„Това е единственият проект на община Пловдив, който може да бъде финансиран”, каза Росен Костурков, депутат от „Продължаваме промяната” в отговор на репортерския въпрос защо той и колегите му от ПП при обсъждането на бюджета в Народното събрание не са подкрепили нито един от проектите, предложени от ГЕРБ за Пловдив и областта .

Костурков подчерта, че общините могат да разчитат на държавно финансиране само при наличието на одобрени проекти и издадени строителни разрешения. За община Пловдив само Голямоконарско шосе отговаря на това изискване.

За останалите обекти няма проектна готовност.

Йордан Костурков допълни, че депутатите от ПП, избрани от Пловдив и областта, ще работят заедно. На първата пресконференция в новия офис в Пловдив на ул. „Козлодуй” 1, който е и приемна за гражданите, бяха още депутатите от 16 и 17 МИР Венцислава Любенова, Гергана Танева, Александър Ракшиев, Йордан Маджунков, Стойо Стоев и Николай Ангов. 

„Община Марица се представи по-добре с проектите от община Пловдив, а в Бургас от 10 години работят с държавата по следния начин – представят проектите и тогава кандидатстват за финансиране от държавния бюджет”, отбеляза Росен Костурков. И допълни, че са осигурени средства за реконструкцията на Концертна зала в Пловдив.

Депутатът увери, че съвместно с правителството работят по три важни обекта за Пловдив – градската железница, включена в Националния план за възстановяване и развитие,  водоснабдяването не само на Пловдив и съседните села, но и на Хасково от каскада „Въча”, а също така за разширението на Околовръстното шосе. 

С Министерството на финансите се водят разговори за осигуряване на средства за предпроектното проучване на трасето от „Въча”.  „Проектът е важен за нас и за Хасково, но проучването трябва да започне отново. Никой не може да ми обясни защо проектът беше спрян”, каза Костурков. 

По думите му започва проектирането на четирилентов път в участъка от възел Царацово до отбивката за Пазарджик. За градската железница ще се работи заедно с община Пловдив, като общината трябва да свърши страшно много неща, отбеляза Костурков. Над жп линията между Централна гара и гара Филипово ще се проектира естакада, между гара Тракия и Филипово – двойна жп линия. S-банът ще има лъчове към индустриалните зони.

Депутатите от Продължаваме промяната увериха, че управляващата коалиция е стабилна и парламентарната работа върви въпреки опитите на опозицията да забави решенията.

 

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ЖПК Младост

ЖПК Младост

07.03.2022 | 20:33

За 50 метровия плувен басейн има и одобрени проекти и разрешение за строеж.

Отговори
0 0
Пълни глупости

Пълни глупости

07.03.2022 | 15:49

И как ще подсигурят за проекта Вълча поне 330 милиона при тоя хал на държавата.Лакардии.Само лакардии.Така е като депутати стават пълни анонимници и аматьори.

Отговори
4 0
Аре

Аре

07.03.2022 | 14:49

Стига с тоя проект Въча, бе мушмороци. От 40 години се дъвчи тая дъвка. Всеки областен шмульо щом седне зад бюрото на обл упр се хваща за проект Въча. А такъв няма. Никога не е имало. Идейни на хвърчащи листчета проекти да, но истински проект който е няколко тома никога не е правен. То така е навсякъде по територията - лакърдии, локуми, ластици и управленска гола вода.

Отговори
6 0
И да и не

И да и не

07.03.2022 | 15:20

През последните години има повече от една финансирани и платени проектни разработки - за огромни суми става дума. Друг е въпроса дали тези проекти стават за нещо и колко от тях имат съществена разлика от проектните проучвания, които са направени по времето на социализма.

Отговори
4 0
Тея пък

Тея пък

07.03.2022 | 14:15

Тея пък и те хахах Държавата гори те тъпотии ръсят . Вие си отивате некадърници ... Какво обещавате ???

Отговори
9 0
Манго

Манго

07.03.2022 | 14:03

Ластици ластици ластици 3 тенела през стара планина и 4 моста на дунав а рогошко да изчака

Отговори
11 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?