4020

Денков покани корейци да инвестират в Летище Пловдив

Корейски инвеститори могат да проявят интерес към концесията на Летище Пловдив. Процедурата се очаква да стартира през 2024 г. Това лято премиерът акад. Николай Денков отправи директна покана към външния министър на Република Корея Парк Джин в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед. „Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен в момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София. България има потенциал да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа“, каза акад. Денков.

Още през 2017 г. южнокорейски фирми проявиха интерес към Пловдив, и в частност към Тракия икономическа зона, където да отворят бази за производство на текстил, автомобилни части и машиностроене. Представители на промишлено-търговската зона край Пловдив подписаха споразумение за сътрудничество със свободната корейска зона в град Тегу DGFEZ в Южна Корея, който е четвърти по големина град в азиатската държава и сред най-големите  тамошни икономически центрове. В Тегу се намира заводът на автомобилния концерн „Хюндай“. 

"Пловдив има най-силно преимущество като географски център и като мост между Азия и Европа, и като страна, членка на Европейския съюз, има много голям шанс да се увеличат инвестициите от Южна Корея", коментира тогава Гунуу До -специален пълномощник на свободната корейска зона. От 2002 година Пловдив е побратимен с град Тегу.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Къро

Къро

27.12.2023 | 14:25

Ми да!Да покани и корееца Ким Чен Ун,да инвестира в Булгаристан!То и без това друг не иска да инвестира в тази ограбена и корумпирана държава на бедни и отчаяни хора и на липса на всякакво правосъдие!Където всеки печеливш бизнес или е откраднат или е унищожен!

Отговори
0 0
дрън

дрън

21.12.2023 | 08:20

То кой ли не поканихме …. и нищо до сега!

Отговори
3 0
Таня Христова

Таня Христова

27.12.2023 | 10:30

Трябва да бъдем настоятелни, без разпчарование, БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ И ТЪРСЕТЕ ИНВЕСТИТОРИ. ПЛОВДИВ ЗАСЛУЖАВА, ТОВА ОТДАВНА!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?