Следвайте ни

Демократична България иска отмяна на такса смет за хотели, общината не дава

viber icon

Тежка сесия с дълъг дневен ред започва днес след едномесечно прекъсване за предизборна ваканция.  Разгорещени дебати се очакват по някои от точките, за които няма единно становище в местния парламент на Пловдив.

Съветниците от Демократична България предлагат хотелите и заведенията в Пловдив да бъдат освободени от такса смет за времето, когато бяха затворени заради пандемията. Според мнението на зам.-кмета по финанси Величко Родопски обаче няма как със задна дата да променят наредбата и да опростят таксата, която се плаща и се разходва не само за събиране на сметта, но и за почистване на обществените площи. "Освобождаване от такса смет на туристически бранш би поставило останалите фирми и граждани в неравностойно положение, тъй като те също са претърпели щети заради ограничителните мерки", твърди в писмото до Общинския съвет Величко  Родопски.

В дневния ред на сесията са включени още 45 точки. Сред тях са  бюджетната прогноза на Община Пловдив за три години с дълг 132 млн. лева през 2024 г., тъй като Общината иска да вземе нов инвестиционен заем, наредба за общински търговски дружества, продажби на общински имоти и жилища, наредба за ограничаване на популация на бездомните животни.  

Местният парламент  ще решава още кой ще поеме управлението на КОЦ- Пловдив. Съветниците от Кауза Пловдив внесоха извънредно вчера предложение за освобождаване на временния шеф на Онкото д-р Пламен Фотев и назначаване на негово място на д-р Тихомир Дерменджиев временно, до провеждане на конкурс. 

През миналата година д-р Дерменджиев, преподавател в катедра по микробиология в МУ-Пловдив, беше класиран на конкурса  за шеф на КОЦ на второ място. Както "Марица" писа  преди няколко дни,  в Кауза Пловдив са недоволни, че д-р Пламен Фотев не е стартирал проектите, за които местният парламент беше дал съгласие за финансиране със заеми. В мотивите до Общинския съвет това обстоятелство не се споменава, а само лаконично се казва, че предлагат д-р Фотев да бъде освободен "в интерес на работата".

В останалите групи все още нямаха вчера становище. "Не сме обсъждали в групата тази смяна. Преди сесията или по време на заседанието, в почивка, ще говорим по темата, за да разберем какви са аргументите на колегите. Ако има логика, най-вероятно ще ги подкрепим при гласуването", каза председателят на ГЕРБ в местния парламент Йордан Илиев.

Кандидатурата на д-р Тихомир Дерменджиев за шеф на КОЦ е приета с одобрение от шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Поли

Поли

19.04.2021 | 13:09

Почнаха с недомислиците от ДБ…

Отговори
0 0
Гагарин

Гагарин

17.04.2021 | 18:36

ДБ изпълняват чужди поръчки и това предложение е поредното такова изпълнение, за което ще получат пари под масата.

Отговори
0 0
Асен

Асен

17.04.2021 | 05:21

От къдя на къдя?! Това е поредното нещо, за което са взели пари.

Отговори
1 1
Пепи

Пепи

16.04.2021 | 13:17

Тези от зор не знаят кво говорят вече, да :)

Отговори
0 1
Красимир

Красимир

16.04.2021 | 11:49

А тия от Дб що не поискат да направят промяна за нещо, което се е случило 9 години по-рано. Направо падам с тях...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?