71

Демократи разкриха как се стига до корупция при презастрояването в Пловдив

“Новият”  Общ устройствен план на Пловдив, чийто проект все още не е приет, не бори презастрояването, а залага корупционна схема, която още повече ще задуши града.

Това заявиха на пресконференцията днес общинските съветници от Демократична България.

С параметрите, заложени в ОУП, се отваря вратичка към корупционна схема, убедени са съветниците Веселина Александрова, Добромира Костова, д-р Веселка Христамян и Владимир Славенски.

Те нарекоха лъжа твърденията на кмета Здравко Димитров и главния архитект на града Димитър Ахрянов, че с изменението на ОУП на Пловдив се цели борба с презастрояването и се предвижда повече озеленяване и по-ниски параметри на застрояване. Според тях става точно обратното.

В Наредба 7 на МРРБ се казва, че озеленяването в парцела трябва да е от 20 до 30 процента. Въпреки това в ОУП са заложени 40 на сто, които според съветниците от ДБ са незаконосъобразни.

Това разминаване дава възможност на общината да оказва “добрина” на инвеститорите под формата на услуга, тоест да разрешава 20 процента озеленяване вместо 40. Услугата води до корупционна схема и масово презастрояване, считат съветниците, които от началото на мандата протестират срещу изменението на подробни устройствени планове за сметка на зеленината.

Инвеститорите волю - неволю предпочитат да се възползват от "услугата", за да не водят съдебни дела против незаконните параметри. 

"Схемата накратко е следната: Умишлено се качват параметрите на озеленяване и се намалява кинт, за да може по-късно, за избрани инвеститори да се изтъргува разликата до параметрите на Наредбата. Така формално се спазва законът, но е осребрена „добрината“ към Инвеститора. Отваря се пътят за корупция за години напред, за извиване ръцете на инвеститорите и в крайна сметка за презастрояване на града", коментира Веселина Александрова.

Ако се спази Наредбата, корупционната схема ще е невъзможна, увери Добромира Костова. 

Съветниците са на мнение, че докато не е приет ОУП, може да де избегне и презастрояването, и схема за търговия с влияние.

Те предлагат два начина: В Плана да се заложат параметрите по Наредба 7, които са щадящи - максималното допустимо озеленяване и минималната възможна интензивност на застрояване. Също така може да се отправи мотивирано искане на разрешение от МРРБ за исканите параметри, които да гарантират повече зеленина и по- малко застрояване.

Съветниците ще искат широк дебат по проекта на ОУП, за да не се допускат грешки при застрояването, които наблюдаваме в Пловдив години наред.

"Ако планът се приеме в този му вид,ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред. В същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина", предупреждават от ДБ.

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Дивна

Дивна

28.06.2022 | 19:25

Поздравления, ДБ! Управниците на града са най —малкото за бой!

Отговори
2 1
Дай България

Дай България

28.06.2022 | 15:33

Тези смешните с 3000гласа на изборите за кмет!

Отговори
2 1
Петко Атанасов

Петко Атанасов

28.06.2022 | 14:42

Бузьо да си избърше млякото около устата.

Отговори
3 1
ДейБъ

ДейБъ

28.06.2022 | 14:41

Лъжци, като ви гледам мазните физиономий не ми вдъхвате доверие.

Отговори
5 3
Ваня

Ваня

28.06.2022 | 14:40

От тия нищо не става.

Отговори
5 3
Дамян

Дамян

28.06.2022 | 14:39

Защо се сетихте в края на мандата ? Къде спахте до сега популисти ?

Отговори
5 3
32 години безвремие благодарение на тия

32 години безвремие благодарение на тия

28.06.2022 | 13:49

Демоно-Кради!

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?