44

Дефилето на младото вино тръгна по вода

Художник раздава хартия и гроздов еликсир, посетителите гласуват с анкета за най-добрата напитка

С много настроение, музика и танци вчера започна 14-ото издание на „Дефиле на младото вино“, което продължава до неделя в Стария град. Традиционното Дионисиево шествие тръгна от площада пред Община Пловдив,  предвождано от бога на виното, в чийто образ за поредна година се превъплъти младият актьор от Кукления театър Стайко Стайков. Бог Дионисий и вакханките му от Техникума по хранително-вкусови технологии, заедно с танцьорите от ансамбъл “Тракия“, привлякоха десетки пловдивчани на Главната.  

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева отвори канелката под зоркия поглед на бог Дионисий

 

На стълбите пред църквата „Успение Богородично” в Стария град приветствие към присъстващите отправи организаторът на събитието и председател на Съвета по туризъм - Любозар Фратев. Първата бъчва с младо вино отвориха бог Дионисий и зам.-министърът на туризма Ирена  Георгиева, която пожела „на добър час“ на изданието. Тази година в него участват 67 фирми, като 45 от тях са винарски изби, а 20 - производители на храни.

17 са локациите, в които в продължение на три дни пловдивчани и гостите на града ще дегустират тазгодишните вина. Любителите на вино се очакват  в Галерия "Джуркови“, Ресторант "Филипополис“, Ресторант "Граждански клуб“, Резиденция "Тракат“, Къща "Бирдас“, Музейна аптека "Хипократ“, ГХГ - Експозиция "Геирги Божилов-Слона“, Експозиция "Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща "Георгиади“, Къща "Никола Недкович“, Къща "Иван Черноземски", Къща на Георги Данчов - Зографина, Ресторант "Алафрангите“ и Резиденция "Тракийски стан“.

Програмата на фестивала включва многобройни атракции. Безплатно вино, хартия и четки ще раздава на Лапидариума столичният художник Филип Нигохосян днес в 12 часа. Там ще стартира акцията от фестивала „Нарисувайте картина с вино”. Дионисиевите напитки и хартията ще се използват за създаването на художествени творби. „Рисуването с вино е ново и за мен. В София не помня да е имало такива пърформанси, но пък за сметка на това често се организират майсторски класове по рисуване с кафе”, обясни за „Марица” Нигохосян. В майсторския му клас може да участва всеки, а в 17 часа на камъните на Лапидариума ще бъдат подредени готовите творби.

Очаква се в събота през различните обекти в Стария град да мине министърът на земеделието Явор Гечев.

Над 300 вида вина ще се леят през уикенда на различни обекти в Стария град

 

Днес ще бъдат обявени и наградените вина. Гостите на „Дефиле на младото вино” ще може да участват в анкетата за любима напитка. Във всяка брошура ще има QR код, с който любителите на омайващата напитка ще могат да гласуват. 23-ма специалисти от Университета по хранителни технологии ще дават златен, сребърен и бронзов Дионисий в три категории. Първата група вина ще са реколта 2022, които са в завършен и търговски вид. Те ще бъдат оценявани като финализирани.

Втората група са пак вина от последна реколта, но те не претендират, че към този момент са абсолютно готови. Тук погледът на журито ще е малко по-различен. Ще се оценява потенциалът на всеки продукт.

Третата група е много интересна на гостите - това са плодови или ароматизирани вина на основата на вино. Като се дават категории, тези напитки не може да се смесват и да се оценяват по еднакъв начин. Това са черешови, дюлеви, вина на основа мерло с добавка на някакъв плодов сок. Студенти от специалност "Винопроизводство" ще помагат в оценяването.

„Надявам се много хора да пуснат своите анкети, защото така резултатите са по-представителни. Активната работа показа посоката, по която вървят винарите - те търсят все повече зоната на младите вина. Това се вижда и на големи събития в България. А климатът и условията на България не са най-подходящи за млади вина, защото сме на юг. Голям успех е да можеш да докараш един сорт да е годен за дегустация до първите дни на ноември. Това е и успех на самото събитие”, смята доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии. В 13 часа в съботния ден той ще направи презентация на „Професия Дегустатор” в Къща „Иван Черноземски” в Стария град.

 

Без музика не може

Тазгодишното „Дефиле на младото вино” има и друга силна част, посветена на класическата музика. В 16 часа в съботния ден в къща „Иван Черноземски” започва класическият концерт на швейцарския баритон Серж-Етиен Фраутаг и пианистката Андрея Йермини.

Те ще участват и в музикалния фест „Тримонциада”, който ще се проведе в Първо студио на Радио Пловдив.

ХУДОЖНИКЪТ ФИЛИП НИГОХОСЯН

 

Утре в 12 часа в сградата на Фондация „Елизиум” на ул. „Душо Хаджидеков” 2 е концертът на квартет „Пезанте”. Те ще изпълнят произведение от Шостакович. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?