Следвайте ни

Децата на Пловдив в екстаз от куклено семейство СНИМКИ

viber icon

Гигантски кукли крачиха по ул. „Иван Вазов“ и зарадваха десетки малчугани, тръгнали на разходка с родителите си, видя репортер на „Марица“. Шествието тръгна от пл. „Централен“ и след секунди завладя улицата, която носи името на Патриарха на българската литература. Майсторски изработените гротескни кукли влязоха в ролята на традиционно семейство – баща, майка, брат, сестра и бебе.  Те имаха няколко спирки на емблематични места по павираното трасе, сред които Музикалното училище, и ги използваха, за да покажат смисъла на думата „заедно“. 
Умело дублирани от актьор от Кукления театър, внушителните фигури разиграха няколко често срещани житейски ситуации. Например когато цялото семейно гнездо отиде на концерт. Децата се мръщят, звънят им телефоните, не искат да слушат и да гледат, други пък люпят слънчоглед.  Ето как едно събитие се превръща в цял комедиен епос, до болка познат на мнозина родители. В друга действие от спектакъла пък традиционното куклено семейство иска да си направи селфи за спомен от разходката. Ето това вече е мисия невъзможно. Майката се пробва да снима, синът пък бяга, защото има тийейджърски пъпки. Втори се пробва да запечата мига главата на семейството, но пък когато съпругата му видя как изглежда на снимките... да ти стане жал за бащата. 

Не щеш ли, в цялата тази суматоха, характерна за българското семейство, изчезва бебето. Търсят тук, търсят там – пеленаче няма. А то, разбора се, им прави номера. Малко е, играе му се и последното нещо, за което ще помисли за притесненията на родителите му. 

Но има хепиенд. Всички се събират заедно и остават заедно, независимо каква е цената – посланието, което жителите и публиката на Пловдив изковават заедно. 

Спектакълът събра десетки семейства само секунди след старта си. Децата се смяха, забавляваха, отговаряха на въпроси, а на финала дори се включиха в танц с гигантските кукли. 

Усмивките на малчуганите придадоха и образ на посланието на събитието, а именно на какво са способни хората, когато са заедно, когато са един до друг и се радват на присъстието си, на компанията си, на щастието да се погледнат в очите тук и сега. Шествието бе по повод навършването на 7 години от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата и празника на града, който се чества утре, 6 септември. 

Кукленото шоу обаче бе само началото. В 16 часа предстои изложение на ретро коли и автобуси, а в 18 часа пък започва програма на музикалната сцена, изградена точно до Народна библиотека „Иван Вазов“.  За пловдивчани и гостите на града днес ще пеят и свирят D2, Васко Кръпката и Подуене Блус бенд, както и група „Ревю“.


снимки от Валентина Биларева

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Минувач

Минувач

05.09.2021 | 17:57

Идеални сборища за ковид. После уж имало мерки мерки. Тра-ла-ла!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?